Iedzīvotāji retāk izmanto ātros kredītus, trešā daļa kompāniju pametīs tirgu

© Sputnik / Алексей Сухоруков / Pāriet pie mediju bankasМонеты номиналом 1 евро на фоне банкнот номиналом 10 и 20 евро
Монеты номиналом 1 евро на фоне банкнот номиналом 10 и 20 евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Domājams, par licenci darbam 2021. gadā nevarēs samaksāt aptuveni 20 no 60 nebanku kreditoriem, - viņi nepelna pietiekami lielus līdzekļus uz patērētāju kreditēšanas rēķina, informēja Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

RĪGA, 20. novembris — Sputnik. Nebanku kreditēšanas jomu Latvijā ietekmē Covid-19 pandēmijas radītā krīze, tāpēc apjomi krītas, secinājis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Tas prognozē, ka nākamgad no tirgus varētu aiziet trešā daļa nebanku kreditoru – viņiem būs grūti apmaksāt licenci par 55 tūkstošiem eiro.

PTAC direktore Baiba Vītoliņa intervijā Latvijas radio pastāstīja, ka pirmajā pusgadā nebanku kreditoru izsniegto aizņēmumu summa sarukusi par 20%, jeb aptuveni 60 miljoniem eiro. Pie tam kredītu skaits samazinājies par 30%.

Денежные купюры - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotājiem atļaus izkļūt no parādu bedres tikai vienu reizi un par 200 eiro

Domājams, iemesls ir vienkāršs: nestabilā situācijā cilvēki nevēlas uzņemties papildu finansiālās saistības, atzīmēja Vītoliņa. Viņa paziņoja, ka pirmajā pusgadā par 1% uzlabojusies situācija tā saucamo ātro kredītu atmaksāšanas jomā.

Vītoliņa prognozēja, ka 2021. gadā no tirgus varētu aiziet trešā daļa nebanku kreditoru. Viņa paskaidroja, ka no 1. decembra nebanku uzņēmumiem, kas izsniedz kredītus, nāksies apmaksāt licenci nākamajam gadam. Pie tam tās cena pieaugs četras reizes. No 60 nebanku kreditoriem aptuveni 20 uzņēmumi nesaņem tādu peļņu, lai varētu apmaksāt licenci.

Kā jau ziņots, kredītus patērētājiem var izsniegt tikai licencēti uzņēmumi. Licenci ar nenoteiktu termiņu izsniedz PTAC. Ikgadējā valsts nodeva par kreditēšanas pakalpojumu sniegšanas darbības kontroli maksā 55 tūkstošus eiro.

Ziņu lente
0