Izolāciju varēs pārtraukt bez testiem: Latvijā jauni noteikumi ar Covid-19 inficētajiem

© Sputnik / Sergey MelkonovЗнак "Биоугроза" в Латвийском центре инфектологии
Знак Биоугроза в Латвийском центре инфектологии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā unificēti ar koronavīrusu inficēto izolācijas pārtraukšanas noteikumi un ir atļauts atgriezties darbā bez negatīva Covid-19 testa 10. vai 14. dienā – atkarībā no tā, vai simptomi ir vai nav bijuši.

RĪGA, 17. novembris – Sputnik. Kopš vakardienas, 16. novembra, mainās izolācijas izbeigšanas kārtība ar Covid-19 inficētajiem, kura attiecas arī uz medicīnas personālu, sociālo iestāžu darbiniekiem un pedagogiem, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs savā mājaslapā.

Turpmāk visiem inficētajiem tiek noteikta vienota pašizolācijas izbeigšanas kārtība.

Ārsts pieņem lēmumu par izolācijas izbeigšanu un slimību lapas slēgšanu pacientam ar Covid-19 diagnozi uz sekojošu principu pamata:

 ja personai, kurai apstiprināta Covid-19 infekcija, nav novēroti slimības simptomi (bezsimptomu infekcija), izolāciju var pārtraukt 10. dienā pēc infekcijas laboratoriskās apstiprināšanas;

● ja personai Covid-19 infekcija norit ar simptomiem, tad izolāciju var pārtraukt 14. dienā no saslimšanas sākuma ar nosacījumu, ka simptomi (drudzis, klepus  u.c.  akūtas infekcijas  pazīmes) nav novērojami vismaz 3 dienas.

Тесты на коронавирус - Sputnik Latvija
Vairāk nekā atklāto 10 000 Covid-19 gadījumu Latvijā

Koronavīrusa infekcijas laboratoriskās apstiprināšanas gadījumā kontroles testēšana pirms pašizolācijas izbeigšanas nav nepieciešama, taču iesaka ievērot pašizolāciju līdz brīdim, kamēr ārsts nepieņems par tās izbeigšanu. Tas nozīmē, ka cilvēks var atsākt darba pienākumus darbavietā bez kontroles testēšanas tikai tad, kad ārsts atļaus pārtraukt pašizolāciju.

Savukārt Veselības ministrijas vadītāja Ilze Viņķele iepriekš paziņoja, ka, iespējams, Latvijai nāksies pastiprināt ar Covid-19 izplatību saistītos ierobežojumus. Ja valdības ieviestie ierobežojumi netiks rūpīgi ievēroti, valdība būs spiesta slēgt veikalus, kā tas jau ir izdarīts citās Eiropas valstīs. Darbu turpinās tikai pārtikas veikali un aptiekas. Visas mācību iestādes var pāriet pie tālmācībām pilnā apmērā. Šāds lēmums var tikt pieņemts jau otrdien, 17. novembrī, savstarpēja valdības un Krīzes vadības padomes sēdē.

Ziņu lente
0