Latvijas Valsts ieņēmumu dienests pārbaudīs pašnodarbinātos

© Sputnik / Sergey MelkonovСлужба госдоходов Латвии
Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts ieņēmumu dienesta plānotās ienākumu pārbaudes varētu skart aptuveni trīs tūkstošus pašnodarbināto.

RĪGA, 17. novembris – Sputnik. Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš un prezidents Egils Levits ieklausījās sociālo darbinieku viedoklī un vienojās, ka prasība pašnodarbinātajiem maksāt sociālās iemaksas no minimālās algas neatkarīgi no ienākumu apmēra tomēr netiks ieviesta, raksta BВ.lv.

Gadījumā, ja Saeima nobalsos pozitīvi, 2021. gadā pašnodarbinātajiem saglabāsies esošā sociālo iemaksu veikšanas kārtība, izmaiņas skars tikai likmes. Tāpat pašvaldību sociālie dienesti nepārbaudīs, vai pašnodarbinātais, kurš saņem ienākumus zem minimālās algas, ir maznodrošinātie vai nav.

Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
"Šī vara ir sajukusi prātā!": juristi šokējusi saruna ar VID ierēdni

Vienlaikus labklājības ministre Ramona Petraviča atzīmēja, ka attiecībā uz pašnodarbinātajiem, kuri maksā sociālās iemaksas no ienākumiem, kas ir zemāki par minimālo algu, galvenais uzdevums ir atdalīt tos, kas nespēj tos samaksāt, no tiem, kas to nedara apzināti, un cilvēku pārbaudi, kuri izvairās no ienākumu norādīšanas, veiks Valsts ieņēmumu dienests. Paredzēts, ka šādas pārbaudes var skart 3000 pašnodarbināto.

Atgādināsim, ka esošā Ministru kabineta padomnieki un eksperti plāno no jaunā gada palielināt atvieglotā vienotā nodokļa likmi pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmumiem, kura šobrīd sastāda 15% no visiem ienākumiem. Tāpat no 77 pašvaldību nodokļu ienākumiem (kur šobrīd 80% šo ienākumu paliek pašvaldību budžetos un 20% tiek ieskaitīti valsts budžetā) plānots papildus atskaitīt 5% par labu valstij. Aprēķināts, ka tas atnesīs valsts budžetam aptuveni 90 miljonus eiro papildus.

Ziņu lente
0