Politika

Referendums par Saeimas atlaišanu ir izgāzies

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gada laikā par referenduma iniciēšanu Saeimas atlaišanas jautājumam parakstījās 54 tūkstoši cilvēku, taču bija jāsavāc vairāk nekā 150 tūkstošus parakstu.

RĪGA, 16. novembris – Sputnik. Parakstu vākšana par Saeimas atlaišanu noslēdzās 14. novembrī, nepieciešamo balsu skaitu savākt neizdevās, vēsta BB.lv.

Saskaņā ar Centrālās velēšanu komisijas datiem, gada laikā par referenduma iniciēšanu Saeimas atlaišanas jautājumā parakstījās 54 392 cilvēki, no tiem elektroniskā veidā – 54 254 cilvēki. Taču parlamenta atlaišanas referenduma iniciēšanai bija nepieciešami 154 865 paraksti.

Голосование в Сейме - Sputnik Latvija
Ļoti interesanti, bet nesaprotami: kāpēc Saeima ir spiesta balsot par "brāķētiem" likumiem

Parakstu vākšana par Saeimas atlaišanu sākās 2019. gada 15. novembrī, dienu pēc 2020. gada budžeta pieņemšanas, kas izraisīja skarbu kritiku un masveida protestus. Nepilnu trīs dienu laikā petīciju atbalstīja 20 tūkstoši cilvēku, taču drīzumā aktivitāte nokrita.

Šī gada oktobrī par parakstu vākšanu petīcijai atcerējās bijusī Saeimas deputāte Linda Liepiņa un aicināja pilsoņus aktīvāk parakstīt šo petīciju.

Pašlaik Saeimas opozīcija piedāvā samazināt nepieciešamo parakstu skaitu referenduma sarīkošanas iniciatīvām.

Atgādināsim, ka līdz 2014. gadam likumprojekta iesniegšanai balsojumam referendumā gada laikā bija jāsavāc vien 10 tūkstoši notariāli apstiprinātu Latvijas pilsoņu parakstu.

Ziņu lente
0