Lietuvā palielinās sirēnu skaitu BelAES "avārijas" gadījumam

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uz doto brīdi vidējā apziņošana pašvaldībās, kuras atrodas pietiekami tuvu kodolobjektam, sastāda 35%.

RĪGA, 16. novembris – Sputnik. Lietuvā uzstādīs vēl 40 mūsdienīgas sirēnas, lai brīdinātu iedzīvotājus "avārijas" gadījumā Baltkrievijas AES, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Ugunsdzēsības un glābšanas departamenta paziņojumu mājaslapā par Lietuvas gatavību ārkārtas situācijām.

Šobrīd valstī ir uzstādītas 891 sirēna, kuras apziņo aptuveni 55% iedzīvotāju.

Историческое событие: Лукашенко торжественно открыл Белорусскую АЭС - Sputnik Latvija
Video
Vēsturisks brīdis: Lukašenko svinīgi atklāja Baltkrievijas AES

Vidējā Viļņas un Švenčoņu rajonu pašvaldību iedzīvotāju apziņošana ar sirēnām, kuras atrodas 30 kilometru zonā no potenciālās BelAES ietekmes, sastāda 35%. Pēc jauna aprīkojuma uzstādīšanas šajās pašvaldībās šis skaitlis pieaugs līdz 65%.

Tāpat parādīsies arī mobilās sirēnas, kuras tiks uzstādītas uz mašīnām. Kustības laikā tās izdala skaņas un balss signālu, kurš ir dzirdams vairāk nekā vienā vietā.

Jaunās apziņošanas sirēnas tika iegādātas investīciju projekta "Iedzīvotāju apziņošanas sistēmas uzstādīšana Baltkrievijas (Astravjecas) AES potenciālās ietekmes zonā" un projekta "Iedzīvotāju apziņošanas sistēmas pilnveidošana un attīstīšana", kuru finansē Valsts investīciju programma, ietvaros.

Tiek atzīmēts, ka pēc sirēnas iedzīvotājiem ieteicams ieslēgt radio vai televizoru un noklausīties informāciju un rekomendācijas. Šī informācija tiek publicēta arī reģionālajās, vietējās televīzijas un radio programmās.

Turklāt iedzīvotājiem tiks nosūtīti paziņojumi uz mobilajiem telefoniem, ja tiem ir speciāla funkcija to saņemšanai.

Viļņas un Minskas strīds saistībā ar BelAES

Lietuva kopš paša atomelektrostacijas būvniecības sākuma netālu no Astravjecas uzstājās pret projektu. Varasiestādes apgalvo, ka stacijas atrašanās vieta, vien 50 kilometru attālumā no Viļņas, ir izvēlēta "nepamatoti" un AES rada "draudus republikas nacionālajai drošībai".

Taču kodolobjekts ir izgājis visas nepieciešamās un pat papildu pārbaudes no SAEA un citu profila institūtu puses. Daudzi eksperti apstiprināja stacijas drošumu.

Aizpagājušajā nedēļā Baltkrievijas vienotajā energosistēmā tika iekļauts pirmais BelAES energobloks. Uzreiz pēc šī notikuma Lietuvas operators Litgrid pārtrauca elektroenerģijas pārvadi no kaimiņvalsts, pazeminot komerciālās plūsmas jaudu līdz nullei megavatu.

Ziņu lente
0