Neatkarīgā deputāte apsūdz politiķus tabakas lobēšanā

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasСистема нагревания табака
Система нагревания табака - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No kurienes nāk un par ko liecina ierosinājums pacelt Latvijā akcīzi karsējamai tabakai par aptuveni 190%.

RĪGA, 15. novembris – Sputnik. Neatkarīgā Saeimas deputāte Ļubova Švecova vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu izskatīt iespējamu korupciju un ietekmes tirgošanu valdības koalīcijā. Par to vēsta Freesity.lv ar atsauci uz izdevumu Neatkarīgā, kuram Švecova pastāstīja par situāciju intervijā.

Ož pēc tabakas

"Astotā novembra TV3 raidījumā "Nekā personīga" tika demonstrēts sižets par vairāku Saeimas deputātu iesniegtajiem priekšlikumiem paaugstināt akcīzes nodokli karsējamajai tabakai par aptuveni 190 procentiem tuvāko trīs gadu laikā. Sižeta gaitā raidījuma veidotāji intervēja Saeimas deputāti I. Indriksoni, kura atzina, ka patiesais priekšlikuma sagatavotājs un virzītājs ir Ministru prezidenta padomnieks Imants Parādnieks. Šī priekšlikuma gadījumā bija skaidrs, ka deputātiem nav izpratnes par priekšlikumu, kuru paši parakstījuši, bet gan viņi, gan Parādnieks centās slēpt, no kurienes tas nāk, lai gan tas bija acīm redzams no "Japan Tobacco" demonstrētās prezentācijas.

Пиво от латвийского производителя Bauskas alus - Sputnik Latvija
Nosargāt tirdzniecību pierobežā: deputāti atkal maina akcīzi alkoholam

Kā zināms, pirms neilga laika (2020. gada septembrī - oktobrī) tabakas izstrādājumu ražotājs "Japan Tobacco International" ar sava algotā konsultanta jeb lobētāja Armanda Gūtmaņa starpniecību organizēja īpašas tikšanās ar Ministru prezidenta padomnieku I. Parādnieku un vairākiem Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātiem. Analizējot kopumā to likumdošanas pakotni, kas nāk kopā ar budžeta grozījumiem un attiecas uz akcīzes nodokļa palielinājumu, es izpētīju šos materiālus un uz savu secinājumu bāzes sagatavoju savu iesniegumu KNAB. Es salīdzināju materiālu, kuru pirms neilga laika (2020. gada septembrī - oktobrī) sagatavoja tabakas izstrādājumu ražotājs "Japan Tobacco International", ar Saeimas deputātu I. Indriksones, E. Zālītes-Grosas, I. Dūrīša, E. Teirumnieka, A. Skrides un I. Ikstenas iesniegtajiem priekšlikumiem likumprojektam "Grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli"" un likumprojektam "Par valsts budžetu 2021. gadam" un secināju, ka tie ir praktiski identiski.

Tāpēc man ir pamatotas aizdomas, kuras es arī izklāstīju savā iesniegumā KNAB, par iespējamu korupciju vai politiskas ietekmes tirgošanu kontekstā ar tiem priekšlikumiem, kurus iesniedza jau nosauktie deputāti. Kā es noprotu, Finanšu ministrija arī bija ļoti kritiska attiecībā par tik krasu nodokļu palielinājumu, taču koalīcijas politiķi to neņēma vērā.

Пиво в бокалах, архивное фото - Sputnik Latvija
Finanšu ministrija pakāpeniski palielinās alkohola akcīzi

Manuprāt, Ministru kabinets un valdošie politiķi atbalstīja tieši šo priekšlikumu, jo tā bija daļa no kopējas vienošanās. Pirms tam tika iesniegti JKP deputāta Eglīša priekšlikumi par ievērojamu akcīzes nodokļa pieaugumu azartspēlēm. Lai nepalielinātu akcīzes nodokli azartspēlēm, starp divām valdības partijām tika panākta vienošanās, ka tiks krasi palielināts akcīzes nodoklis tikai karsējamai tabakai.
Tāpēc es aicinu KNAB izvērtēt, vai I. Parādnieka un "Japan Tobacco International" pārstāvju darbībās varētu būt saskatāmas krimināli sodāmas darbības. Protams, ir vērts to analizēt kontekstā ar JKP rīcību, jo arī JKP atbalstīja radikālu akcīzes celšanu karsējamajai tabakai."

Lobētāji ir NVO, tai skaitā "Delna"

Pēc Švecovas sacītā, ja šādu praksi var nodēvēt par lobēšanu, tai paliek rūgta pēcgarša.

"Vispirms jāsaka, ka pēc būtības lobija organizācijas jeb lobisti ir gan Sabiedrība par atklātību "Delna", gan Latvijas Ārstu biedrība, gan lauksaimnieku organizācija, gan pacientu organizācijas, gan mednieku un makšķernieku biedrība, gan Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Rūpniecības tirdzniecības kamera u.c," atzīmē deputāte.

Viņa uzsver, ka šādām nevalstiskām organizācijām Latvijā ir piešķirtas visplašākās dalības iespējas gan likumu, gan lēmumu pieņemšanas procesā. Cita lieta – profesionāla lobēšana, lobēšana kā apmaksāts darbs vai pakalpojums, kuru sniedz personas vai uzņēmumi. Deputāte atzīmē, ka personīgi ir saskārusies gan ar gadījumiem, kad piesaista NVO, gan ar profesionāliem lobētājiem.

Стопка водки - Sputnik Latvija
Vairāk kontrabandas un pašbrūvētā: kā iedzīvotāji reaģēs uz akcīzes pieaugumu

"Gribu teikt, ka latviešu valodā pareizāk būtu lietot terminu "interešu pārstāvniecība", kas ir precīzāks un korektāks un kuram nav negatīva sociālā uzslāņojuma. Tādējādi lobēšana jeb interešu pārstāvniecība ir jebkura normāla demokrātiska lēmumu pieņemšanas procesa sastāvdaļa. Terminoloģiski forma "interešu pārstāvniecība" laikam būtu korektāka. Manuprāt, svarīgākais jautājums politiķiem ir zināt, vai, pieņemot lēmumu, tas notiek kādas interešu grupas labā vai arī tiek ievērotas visas sabiedrības intereses un vai tiek ņemti vērā arī citu institūciju ieinteresēto pušu viedokļi?" uzskata Švecova.

Pēc viņas domām, piedāvājumi otrā budžeta lasījuma procesā – tas ir veids, kā panākt sev izdevīgus likumu grozījumus bez pilnvērtīgas analīzes un diskusijām, jo atliek tikai viens lasījums. Diskusijas un lēmumu pieņemšana notika slēgtā koalīcijas sēdē, par ko sabiedrībai tapa zināms tikai nākamajā dienā.

Šāda prakse ir pamats milzīgai plaisai un neuzticībai starp valsti un sabiedrību, norāda deputāte. Tas ir jāmaina un ir jābeidz šī prakse. Valdība vārdiski deklarē, ka strādā pie nodokļu reformas, dara to gandrīz gadu, un tagad nedēļas laikā pieņem radikāli nekonsekventu lēmumu.

Salīdzinājumam – akcīze alkoholam tika samazināta pavasarī, lai tā cena būtu zemāka, nekā Igaunijā, bet tagad tabakai esam gatavi palielināt gandrīz uz pusi vairāk, nekā Lietuvā un Igaunijā.

Kādus draudus rada politiskais tirgus koalīcijā

Атомайзеры в магазине электронных сигарет  - Sputnik Latvija
Grūti apturēt: trešā daļa elektronisko cigarešu Latvijā pirktas nelegāli

Politiskais tirgus koalīcijā ir daudz bīstamāks visai sabiedrībai, jo dēļ tā zūd uzticība gan politiķiem, gan valdībai, gan visai valsts politiskajai sistēmai, uzskata Švecova.

"Es esmu par uzņēmēju iesaisti lēmumu pieņemšanā, bet tas ir jādara caurspīdīgi, godīgi, dodot visiem vienlīdzīgas iespējas un ieklausoties racionāli pamatotos argumentos. Šis gadījums parāda tikai to, ka pētījumiem, konferencēm, vēstulēm un diskusijām nav nozīmes, svarīgi ir atrast īsto cilvēku, kurš visu nokārtos. Kā deviņdesmitajos... Ļaunākais ir tas, ka minētais priekšlikums par akcīzes nodokļa paaugstināšanu ne tikai nedos plānoto fiskālo efektu jeb papildu pienesumu valsts budžetā - naudu, kas ir nepieciešama onkoloģijas slimnieku aprūpei, bet būs ar mazāku devumu nekā opozīcijas deputātu Danas Reiznieces-Ozolas, Viktora Valaiņa un Vjačeslava Dombrovska piedāvātie priekšlikumi," secina Švecova.

Ziņu lente
0