Simetriska atbilde Eiropas Savienībai: Maskava ievieš sankcijas

© Пресс-служба МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasМинистр иностранных дел РФ Сергей Лавров
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskava nolēmusi atbildēt uz ierobežojumiem, ko ES ieviesa pēc incidenta ar Alekseju Navaļniju. Pēc būtības, tas bija tikai iegansts ar mērķi saasināt attiecības ar Krieviju.

RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs informēja, ka Krievija sniegusi simetrisku atbildi Eiropas Savienībai par sankcijām, kas ieviestas, ņemot vērā situāciju ar blogeri Alekseju Navaļniju, raksta RIA Novosti.

Atgādināsim, ka Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā. Mediķi diagnosticēja vielmaiņas traucējumus, kas radījuši krasas cukura līmeņa izmaiņas asinīs. Nav zināms, kāds bijis to iemesls, taču indes pacienta asinīs un urīnā netika konstatētas. Divas dienas vēlāk Navaļnijs tika nogādāts Vācijā. Tur oficiāli paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais saindēts ar substanci no kaujas vielu "Novičok" grupas. Maskava nosūtīja pieprasījumu ar lūgumu sniegt sīkāku informāciju par Berlīnes laboratorijas analīžu rezultātiem, tomēr Vācija vēl joprojām cītīgi neatbild uz pieprasījumiem.

Экс-глава МИД Латвии Янис Юрканс в радиостудии - Sputnik Latvija
"Lai ieriebtu Putinam": Latvijas bijušais ārlietu ministrs par Navaļnija "saindēšanu"

Galu galā Navaļnijs izrakstījies no slimnīcas un atpūšas, pareizāk sakot, saņem rehabilitāciju Vācijā. Tomēr Eiropas Savienība atradusi, ar ko aizbildināties, lai sabojātu attiecības ar Krieviju un ieviesa sankcijas pret sešiem Krievijas pilsoņiem un zinātnisko institūtu.

ES sankciju sarakstā iekļauts FDD direktors Aleksandrs Bortņikovs, prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Sergejs Kirijenko, prezidenta iekšpolitikas pārvaldes priekšnieks Andrejs Jarins, pilnvarotais pārstāvis Sibīrijā Sergejs Meņailo un aizsardzības ministra vietnieki Pāvels Popovs un Aleksejs Krivoručko. Tāpat ES pa rokai gadījies Valsts Organiskās ķīmijas un tehnoloģijas zinātniski pētnieciskais institūts.

Krievijas atbilde neizpalika – ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs pastāstīja, ka valsts ieviest simetriskas atbildes sankcijas, kas tāpat skārušas Vācijas un Francijas valstu vadītāju aparātu vadošos darbiniekus.

Berlīnes izturēšanos situācijā ar Navaļniju Krievijas ĀM vadītājs nosauca par nepieņemamu un starptautiskajām saistībām neatbilstošu.

"Visi fakti ir zināmi. Navaļnijs nekavējoties tika nogādāts uz klīniku Charite. Un šajā klīnika Charite, tāpat kā Omskas klīnikā, viņa organismā netika atrastas kaujas indīgās vielas. Šīs kaujas indīgās vielas tika atrastas jau bundesvēra klīnikā," uzsvēra diplomāts.

Lavrovs atzīmēja, ka Vācija uzņēmusies līdera lomu jaunajā konfrontācijā attiecībās ar Krieviju. Tas rada lielu satraukumu, ņemot vērā, kāda ir Berlīnes globālā nozīme Eiropā.

Atgādināsim, ka incidenta fonā Krievijas ĀM vadītājs pieļāva, ka Krievija varētu pārtraukt saziņu ar ES, ja rietumvalstis nav gatavas uzturēt savstarpējas cieņas pilnu dialogu. Tāpat Lavrovs uzsvēra, ka incidentā ar Navaļniju Brisele izturas necienīgi.

Ziņu lente
0