13. datums, piektdiena. Ko tas nozīmē, ko drīkst, ko nedrīkst darīt

© Foto : PixabayЧерный кот
Черный кот - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vismaz reizi gadā 13. datums iekrīt piektdien. Šogad – veselas divas reizes: martā un novembrī. Kāpēc cilvēki baidās no šīs dienas, no kurienes radusies māņticība?

RĪGA, 13. novembris — Sputnik. Priekšstats par to, ka piektdiena, 13.datums ir pati nelaimīgākā diena gadā, sastopams daudzās valstīs un kultūrās. Cilvēki piedēvē šai dienai īpaši "tumšu" spēku un cenšas uzmanīties, lai nepiesauktu nelaimi.

Pie tam pētnieki apliecina, ka "melnajā" piektdienā incidentu risks nepieaug, gluži otrādi – redzama nelaimes gadījumu skata mazināšanās. Viņi uzskata: tas tāpēc, ka daudzi šajā dienā ir piesardzīgāki, stāsta Sputnik Lietuva.

Kāpēc piektdiena, 13. datums, tiek uzskatīta par nelaimīgu?

Ar piektdienu, 13. datumu saistītās māņticības un aizspriedumi veidojušies gadu simteņiem, pie tam priekšstati par skaitļa "13"un piektdienas mistisko elementu pastāvēja paralēli. Apvienojot abus faktorus un savā starpā nesaistītus notikumus, radās mīts par šausmīgi nelaimīgu dienu.

Кот-демон - Sputnik Latvija
Video
Ragainais kaķis: kaķim-dēmonam atradušies tūkstoši "velna sekotāju"

Kāda versija stāsta, ka tieši piektdien, 13. datumā Ādams un Ieva esot nobaudījuši aizliegto augli un izdzīti no paradīzes. Stāstu par nelaimīgo skaitli papildina fakts, ka Svētajā Vakarēdienā piedalījušies 13 cilvēki un starp viņiem bija Jūda, kurš nodeva Jēzu Kristu par trīsdesmit sudraba grašiem. Interesanti, ka katolicismā "13" varētu būt arī godājams cipars – tas simbolizē Kristu un 12 apustuļus.

Viduslaikos par "velna duci" bija savs priekšstats. Valdīja uzskats, ka raganu sabats var notikt tikai tad, ja tajā piedalās 12 raganas un sātans – 13 "dalībnieki".

Zināma loma mītos ir arī notikumiem 1307. gada 13. aprīlī, kad Francijas karalis Filips Skaistais pavēlēja arestēt visus templiešus (1119. gadā Jeruzalemē dibinātā varenā krustnešu bruņinieku ordeņa locekļus). Ordeņa brāļus sadedzināja uz sārtiem inkvizīcija.

Daži zinātnieki uzskata, ka arī senslāviem bija savs priekšstats par labiem un sliktiem skaitļiem, par labām un sliktām dienām. Piektdiena tika uzskatīta par neveiksmīgu dienu.

"Šī nedēļas diena saistīta ar kristiešu svēto Paraskevu Piektdieni. Starp citu, ticēja, ka viņa varējusi sodīt sievietes par darbu pēc noteiktā laika (šūšana, mazgāšana un tā tālāk). Tiesa, drīzāk gan šī pārliecība cēlusies jau pirms kristietības," uzskata Valsts Slāvu kultūras akadēmijas Lingvistikas un folkloras nodaļas zinātniskā līdzstrādniece Olga Trefilova.

Пасхальные яйца - Sputnik Latvija
Kokos iekarinātas olas un lidojoši zvani: Lieldienu tradīcijas Eiropā

"Taču ne rietumslāviem, ne dienvidslāviem nebija aizspriedumu par skaitli "13"," viņa ir pārliecināta.

Neskatoties uz māņticības izcelsmes daudzajām versijām, neviena no tām nav apstiprināta zinātniski. Tomēr ar šo dienu saistītajām bažām ir itin reālas ekonomiskās sekas, jo daudzi šajā dienā cenšas neko nepirkt, neslēgt darījumus, neplāno ceļojumus, daži pat cenšas neiziet no mājām.

Paniskas bailes no šīs dienas medicīna uzskata par psihes traucējumiem. To sauc par  paraskevidekatriafobiju vai triskaidekafobiju. Statistika liecina, ka no paraskevidekatriafobijas uz Zemes cieš aptuveni 60 miljoni cilvēku.

Piektdiena, 13. datums dažādās valstīs

Dažās valstīs, piemēram, Savienotajās Valstīs, skaitli "13" cenšas izmantot pēc iespējas retāk. Daudzās ēkās nav 13. stāva: pēc 12. stāva tūlīt seko 14., daudzās lidostās nav 13. izejas. Dažas aviokompānijas šo dienu svītro no grafikiem, slimnīcās un viesnīcās nav 13. palātas un 13. numura.

Lielbritānijā bailes no šīs dienas sākās, kad karaliste kļuva par jūras lielvalsti un paplašinājās sakari ar citu kultūru pārstāvjiem. Šī iemesla dēļ māņticība par piektdienu, 13. datumu, parādījās jūrnieku vidū – daži šajā dienā atteicās iziet jūrā.

Tradicionālais Zāļu tirgus Doma laukumā - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji teju aizmirsuši par papardes zieda meklējumiem Līgo naktī

Piedevām no "melnās" piektdienas Lielbritānijā vēl līdz šim baidās ārsti – operācijas un procedūras viņi cenšas nozīmēt citos datumos. Turklāt valsts kinoteātros nav krēslu ar 13. numuru.

Francijā dažviet, ja pie galda sēžas 13 cilvēki, viņiem noteikti piesēdina klāt kādu figūru, manekenu.

Toties hakeri dievina piektdienu, 13. datumu. Šajās dienās iekrīt lielākais skaits DDOS-uzbrukumu, visbiežāk tiek palaisti vīrusi. Pirmais plašais uzbrukums notika 1988. gadā. Vīruss "Jerusalem" nodzēsa vairāk nekā tūkstoš datnes datoros visā pasaulē.

Piektdiena, trīspadsmitais. Ko drīkst, ko nedrīkst darīt?

Pastāv pat noteiktas ar šo dienu saistītas zīmes. Daudzi tām patiešām tic:

- neaizlienē naudu – valda uzskats, ka ar naudu tiek nodota negatīva enerģija;

- šajā dienā neplāno nekādus ceļojumus, braucienus;

- īpaši jāuzmanās pie autotransporta stūres;

- šajā dienā nesāk jaunas darba gaitas;

- nesvin kāzas

- nesāk jaunus darbus.

Tomēr Sputnik iesaka nepievērst uzmanību māņticībai un ticējumiem, noskaņoties pozitīvi – tad piektdiena, 13. datums būs mierīga, parasta diena.

Ziņu lente
0