Nēsāt vai nenēsāt? Ārsts pastāstīja, cik lielā mērā maska pasargā no Covid

© Sputnik / Евгений ОдиноковЧлен комитета по социальной политике СФ РФ, заслуженный врач России Владимир Круглый
Член комитета по социальной политике СФ РФ, заслуженный врач России Владимир Круглый - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kādos gadījumos risks inficēties ar koronavīrusu sasniedz 100% un kāpēc nav jābaidās nēsāt masku ilgu laiku, pastāstīja Krievijas Nopelniem bagātais ārsts Vladimirs Kruglijs.

RĪGA, 12. novembris – Sputnik. Maska nekaitē cilvēka veselībai un spēj pasargāt no koronavīrusa, pastāstīja Krievijas Federācijas Padomes Sociālās politikas komitejas loceklis, Krievijas Nopelniem bagātais ārsts Vladimirs Kruglijs video tilta Minska-Erevāna-Kišiņeva-Maskava gaitā. Sputnik videotilts bija veltīts cīņai pret koronavīrusu.

"Masku tēma ir kļuvusi ļoti aktuāla. Pavisam nesen tika publicēti Japānā veiktā pētījuma rezultāti. Slēdzieni liecina: ja divi cilvēki nēsā medicīniskās maskas, tas mazina koronavīrusa infekcijas risku par 80%. Ja masku nēsā tikai viens no abiem – par 40%. Simtprocentīgs infekcijas risks pastāv, ja abi cilvēki nenēsā masku. Japāņi secināja, ka maska patiešām pasargā no koronavīrusa infekcijas," pastāstīja ārsts.

Люди в медицинских масках на автобусной остановке в Риме - Sputnik Latvija
Iedzīvotāji pieprasa bezmaksas maskas

Mediķis klīdināja arī bažas par hiperkapniju – saindēšanos ar ogļskābo gāzi, kas it kā rodoties maskas ilgstošas nēsāšanas  rezultātā.

"Esmu dziļi pārliecināts, ka hiperkapnijas risks ir būtiski pārspīlēts. Nēsājot medicīnisko masu, nerodas toksiska hiperkapnija, kuras apstākļos cilvēks patiešām cieš skābekļa trūkuma dēļ. Maskas ilgstoša nēsāšana nerada kaitējumu," secināja Kruglijs.

Koronavīrusa pandēmija, kas sāka izplatīties 2020. gada sākumā no Ķīnas. Tā aptvērusi gandrīz visas valstis. Pasaulē reģistrēts gandrīz 51 miljons infekcijas gadījumu, vairāk nekā 1,2 miljoni cilvēku miruši, vairāk nekā 33 miljoni – izveseļojušies. Ar mērķi ierobežot koronavīrusa izplatību valdības cita starpā devušas rīkojumu nēsāt masas un ievērot sociālo distanci.

Носить или не носить? Врач рассказал, защищает ли маска от COVID
Ziņu lente
0