Nosovičs paskaidroja, kādēļ Lietuvai būs grūti pārvilināt baltkrievu IT speciālistus

© pixabayРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas darbībām baltkrievu speciālistu pārvilināšanā ir politiski motīvi, tā ir atklāta naidīgas attieksmes demonstrēšana pret Baltkrievijas varu un mēģinājumi atņemt intelektuālo potenciālu, paziņoja ekonomists, politikas analītiķis Aleksandrs Nosovičs.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Lietuva veica pārrunas ar aptuveni 80 Baltkrievijas kompānijām par pārcelšanos uz Baltijas republiku, paziņoja ekonomikas ministrs Rimants Sinkēvičs. Tomēr viņš uzsvēra, ka trešo valstu kompāniju nodibināšanai Lietuvā traucē likums par naudas atmazgāšanas un terorisma novēršanu, kurš nosaka stingras prasības kontu atvēršanai.

Работа за компьютером - Sputnik Latvija
Latvijā pastāstīja, cik baltkrievu IT kompānijas nolēma pārcelt savu darbību

Šobrīd Seims skata grozījumus, saskaņā ar kuriem jaunās baltkrievu kompānijas un citas kompānijas no trešajām valstīm varēs atvērt krājkontus ne vien Lietuvas bankās, bet arī elektroniskās naudas iestādēs.

Lietuvas varasiestāžu rīcība ir acīmredzami politiska un ir saistīta ar notikumiem Baltkrievijā pēc prezidenta vēlēšanām, paziņoja Nosovičs Sputnik Lietuva intervijā, komentējot situāciju.

"Tā ir atklāta savas naidīgās attieksmes demonstrācija pret Baltkrievijas varu, pret Baltkrievijas valsti, pret Lukašenko un mēģinājums atņemt Baltkrievijai tās intelektuālo un ekonomisko potenciālu," sacīja Nosovičs.

Tomēr viņš atzīmēja, ka, lai šī likme nostrādātu, Lietuvai ir jāievieš finanšu atvieglojumi Baltkrievijas kompānijām, pirmām kārtām tām pašām IT kompānijām.

"Jo Minska pēdējos gados pārvērtusies par Austrumeiropas IT galvaspilsētu, pateicoties nodokļu atvieglojumiem, kurus Baltkrievijas valdība konsekventi ieviesa IT kompānijām, kuras ir reģistrētas Minskas Augsto tehnoloģiju parkā," sacīja eksperts.

Lietuva var saņemt daļu Baltkrievijas speciālistu, tikai ja piedāvās tādus pašus vai labākus uzņēmējdarbības nosacījumus. Pagaidām Lietuvas Seimā notiekošais vairāk līdzinās tukšām politiskām demonstrācijām. Turklāt protestu noskaņojuma līmenis baltkrievu uzņēmēju vidū ir stipri pārspīlēts. Nav izslēgts, ka kompānijas beigās nepārcels savu biznesu no Baltkrievijas, nobeigumā sacīja Nosovičs.

Ziņu lente
0