Monopolistu strīds ir izdevīgs rīdziniekiem: regulators interesējas par siltumtarifiem

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийРижская ТЭЦ 2
Рижская ТЭЦ 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ne vien "Rīgas siltums", bet arī SPRK uzskata "Latvenergo" apkures cenu kāpumu par netipisku, jo nekādas ekstremālas svārstības dabasgāzes tirgū nav novērotas.

RĪGA, 7. novembris – Sputnik. Sakarā ar "Rīgas siltuma" pieteikto apkures tarifu celšanu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija uzsākusi "Latvenergo" siltumenerģijas ražošanas izmaksu novērtējumu, vēsta Neatkarīgā.

Salīdzinājumā ar oktobri, novembrī "Latvenergo" siltumelektrostacijās ražotā siltuma cena ir pieaugusi par trešdaļu. Tieši šis siltums ar "Rīgas siltuma" starpniecību apsilda galvaspilsētas mājas.

Oktobrī siltums no TEC 1 maksāja 22,50 eiro par megavatstundu, savukārt no TEC 2 – 23,19 eiro par megavatstundu. Novembrī – attiecīgi 30,04 eiro un 31,63 eiro.

Gāze tradicionāli sadārdzinājusies

Pēc "Rīgas siltuma" domām, šis bija neparedzēts palielinājums, tāpēc uzņēmums vēlas paaugstināt arī savu tarifu par 11%. "Rīgas siltums" brīdina, ka, ja siltums, kas tiek pirkts no "Latvenergo", atkal sadārdzināsies, tarifu nāksies pārskatīt atkārtoti. Rīgas pašvaldības uzņēmums publiski apšaubīja "Latvenergo" tarifu pamatotību, savukārt "Latvenergo" atsaucas uz gāzes sadārdzinājumu.

Кот на батарее - Sputnik Latvija
Apkure Rīgā: monopolisti ceļ tarifus, bet par vainīgo padara "Gazprom"

Pēc vasaras krituma gāzes cenas patiešām ir palielinājušās, taču tas notiek katru gadu pirms ziemas sezonas, kad ir vērojams augsts pieprasījums. Turklāt šogad cenas nav tik augstas, kā agrāk – TTF gāzes neitrālais indekss šī gada novembrī sastāda 14,25 eiro par megavatstundu, savukārt 2018. gada novembrī tas vispār sastādīja 26,29 eiro par megavatstundu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija arī uzskata, ka "Latvenergo" tarifu kāpums ir netipisks.

""Latvenergo" ražošanas tarifs nav ekonomiski pamatots, regulators pieprasīs AS "Latvenergo" veikt pārrēķinu un atbilstoši tam tiks pārskatīts arī AS "Rīgas siltums" tarifs. Iepirktās siltumenerģijas izmaksu pieaugumu AS "Rīgas siltums" tarifu projektā regulatoram ir jāizvērtē līdz šā gada 23. novembrim. Tas nozīmē, ka līdz tam laikam regulatoram ir jāpieņem lēmums par AS "Rīgas siltums" tarifu. Ja gadījumā AS "Rīgas siltums" faktiskās izmaksas būs mazākas, AS "Rīgas siltums" nākamos periodos piemēros atbilstošu tarifa samazinājumu," ziņo regulators.

Regulators izvērtēs abus tarifus

Kompānija "Latvenergo" paziņoja par sava siltumtarifa palielināšanu 30. oktobrī. Uzņēmums "Rīgas siltums" reaģēja nekavējoties, 2. novembrī iesniedzot savu tarifu celšanas projektu. Tagad regulators pārbauda abus šos tarifus.

Регулятор подачи тепла для батареи - Sputnik Latvija
Pieaug apkures tarifs Rīgā: no decembra nāksies maksāt par 11% vairāk

"Gadījumā, ja regulators izvērtējuma rezultātā gūs apstiprināju, ka AS "Latvenergo" ražošanas tarifs nav ekonomiski pamatots, regulators pieprasīs AS "Latvenergo" veikt pārrēķinu un atbilstoši tam tiks pārskatīts arī AS "Rīgas siltums" tarifs," atzīmē SPRK.

"Rīgas siltuma" projektu SPRK ir jāizskata līdz 23. novembrim. Ja tarifs tiks pārskatīts, un faktiskie "Rīgas siltuma" izdevumi būs zemāki, uzņēmumam arī būs jāsamazina tarifs par attiecīgo periodu.

Tādēļ teorētiski rīdziniekiem vēl ir cerība, ka divu monopolistu strīds nāks viņiem par labu, un tarifu pacelšana, ja netiks atcelta, tad vismaz nebūs tik strauja. Jo gāzes tirgū, uz kuru atsaucas "Latvenergo", šobrīd netiek vērotas nekādas straujas svārstības.

Ziņu lente
0