Viedoklis

NATO aviācijas kaps. Kā Krievijas kuģi atbildēs uzbrukumā no gaisa

© Sputnik / Andrei StanavovАвтоматическая пушка А-190 на носу корвета "Совершенный"
Автоматическая пушка А-190 на носу корвета Совершенный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aviācijas bāzes kuģu plašais pielietojums Otrā pasaules kara gados lika koriģēt jūras kauju taktiku.

Noskaidrojās, ka aviācija apdraud kuģus tikpat lielā mērā kā zemūdenes un artilērija. Pēckara gados parādījās pretkuģu raķetes. Šodien jebkurš "vimpelis" jūras cīņā ir lemts ātrai nāvei bez spēcīgas un daudzslāņainas pretgaisa aizsardzības. Par to, kā uz Krievijas mūsdienīgajiem karakuģiem darbojas PGA, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Paši jaunākie

Tehnoloģiski mūsdienīgākie kuģi Krievijas Jūras kara flotē ir tālās jūras zonas daudzfunkcionālās fregates "Admiral Gorshkov" un "Admiral Kasatonov" (projekts 22350, tas patlaban iziet valsts izmēģinājumus). Uz tiem izmēģināti gandrīz visi flotes jaunumi – no radioelektroniskajiem aparātiem līdz artilērijas iekārtām. Peldošajiem datoriem piemērota ir arī PGA sistēma. Šīs fregates pirmās aprīkotas ar jūras ZRK ar vertikālā starta iekārtu "Redut". To veido jaunā radiolokācijas stacija "Poliment" ar četriem fāzētajiem antenas režģiem, kas spēj vienlaikus kontrolēt līdz 16 mērķus.

Корабль проекта 22350 Адмирал флота Касатонов на судостроительном предприятии Северная верфь в Санкт-Петербурге - Sputnik Latvija
Baltijas jūrā artilērijas izmēģinājumus veica jaunākā Krievijas fregate

ZRK "Redut" kaujas komplektā ir triju tipu raķetes: lielā darbības rādiusa 9M96D (līdz 150 kilometri), vidējā darbības rādiusa 9M96 (līdz 120 kilometri) un mazā darbības rādiusa 9M100 (līdz 15 kilometri). Nākotnē tās papildinās jauna raķete, kas satriec gaisa mērķus līdz 400 km attālumā – pie tās pašlaik strādā koncerns "Almaz-Antej". Tās bāzei tika izraudzīta sistēmas S-400 "Triumf" raķete 40N6. Rezultātā kuģis ar ZRK "Redut" būs gandrīz neievainojams. Arī patlaban komplekss demonstrē teicamus rezultātus mācībās.

"Admiral Gorshkov" PGA darbojas sekojoši: radiolokācijas stacija "Poliment" identificē gaisa mērķi un noraida datus kaujas informācijas un kontroles sistēmai "Sigma". ZRK komanda fiksē ienaidnieka lidmašīnu vai pretkuģu raķeti, pavada to, piesaista zenītraķeti mērķa kanālam un palaiž lādiņu. Tas aizņem nepilnas 30 sekundes.

Maksimālā attālumā pret mērķi tiek palaistas raķetes 9M96D un 9M96. Ražotājs norāda, ka pret kuģi palaistas spārnotās raķetes likvidācijas iespēja ir 70%, lidmašīnas – 80%, helikoptera – 90%. Pat ar tuvu lādiņa trāpījumu pietiek, lai 24 kilogramus smagā šķembu-fugasa galviņa nodarītu kaitējumu. Minimālā attālumā tiek izmantotas raķetes 9М100, aprīkotas ar infrasarkano paštēmējošo galviņu. Tās patstāvīgi fiksē mērķi tūlīt pēc starta.

Caur raķešu vairogam izkļuvušo gaisa uzbrukuma līdzekļu likvidācijas nolūkiem modernie kara kuģi izmanto zenītartilērijas kompleksus. "Admiral Gorshkov" šiem nolūkiem izmanto divus sapārotos 30 mm sešstobru zenītraķešu artilērijas kompleksus "Palaš" ar šaušanas ātrumu 10 000 šāvieni minūtē. Tos vada ar optiski elektroniskās stacijas starpniecību, taču datus par mērķi var noraidīt RLS "Poliment". Iekārtas rada tik blīvu uguni, ka tai cauri izlauzties ir praktiski neiespējami.

Piesegt sevi un citus

ZRK "Redut" izmanto arī projekta 20380 korvetēm. Šie kuģi piesedz no uzbrukumiem ne tikai sevi, bet arī citus grupas "vimpeļus", kas nav aprīkoti ar lielā darbības rādiusa PGA līdzekļiem. Pie tiem pieder, piemēram, mūsdienīgās projekta 11356 fregates. To pretraķešu aizsardzības sistēmas pamatā ir daudzkanālu ZRK "Štiļ 1", kas izmanto vidēja darbības rādiusa raķetes. Pēc būtības, tā ir sauszemes "Buk" munīcijas modifikācija. Komanda saņem informāciju par mērķi no borta informācijas un kontroles sistēmas "Trebovanije M", kas darbojas sistēmā ar vispārējās identifikācijas RLS "Fregat M2M".

Krievijas fregate Admiral Grigorovič - Sputnik Latvija
Uz Sīriju devusies Krievijas fregate "Admiral Grigorovič" ar spārnotajām raķetēm

Raķešu palaišanai tiek izmantots katapultas paņēmiens – pulvera lādiņš izmet zenīta "cigāru" 10 metru augstumā virs klāja, kur tā pabeidz pagriezienu pret mērķi. Pēc tam ieslēdzas marša dzinēji. Tas ļauj nodrošināt kuģa vispārēju aizsardzību (apšaudes sektors – 360 grādi), kā arī lielu šaušanas ātrumu – 30 starti minūtē, jo tūlīt pēc pirmās raķetes nākamā ir gatava startam. "Štiļ 1" var vienlaikus apšaudīt 2-12 mērķus 2,5-50 kilometru ttālumā un 5-15 tūkstošu metru augstumā. Tuvcīņas vajadzībām fregate ir aprīkota ar diviem sešstobru 30 mm zenīta automātiem AK-630M ar šaušanas ātrumu 4-5 tūkstoši šāvienu minūtē. Tie iznīcina mērķus līdz 4 kilometru attālumā.

Taču spēcīgākā PGA sistēma Krievijas flotē atvēlēta smagajiem atomkreiseriem (projekts 1144 "Orlan"). Pie tiem pieder "Pyotr Velikiy" un "Admiral Nakhimov" (patlaban turpinās tā modernizācija). Ziemeļu flotes flagmaņa rīcībā ir ZRK S-300F ar 48 raķešu komplektu (darbības rādiuss – līdz 150 km) un ZRK S-300F ar 46 raķešu komplektu (darbības rādiuss – līdz 200 km). Pirmais uzstādīts kuģa pakaļgalā, otrais – priekšgalā. Pēc modernizācijas "Admiral Nakhimov" saņems tālā darbības rādiusa S-400 flotes modifikāciju ar 96 raķešu komplektu.

Tuvējās zonas PGA šī projekta kuģi aprīkoti ar 16 ZRK iekārtām "Kinžal" ar 128 raķešu komplektu. Tas spēj efektīvi likvidēt mērķus 1,5-12 km attālumā 10-6 000 metru augstumā. Lai iznīcinātu pretinieku, kas atrodas nelielā attālumā no kreisera, tiek izmantoti seši zenītkompleksi "Kortik", kas ietver gan artilēriju – divus 30 mm sešstobru zenītautomātus, gan raķetes. Šis ZRAK nodrošina pretinieka gaisa līdzekļu likvidāciju 500-8000 metru attālumā. Kreiseru PGA kompleksu lielais munīcijas komplekts padara tos par jebkuras kuģu grupas pretgaisa aizsardzības centru.

Малый ракетный корабль Град Свияжск запускает ракету Калибр - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Kalibra" klusais lidojums. Kāpēc Krievijas spārnotās raķetes nedod mieru NATO

"Mūsdienu PGA ir izšķiroša loma kara kuģa dzīvotspējas nodrošināšanā, - RIA Novosti pastāstīja Ziemeļu flotes bijušais komandieris Vjačeslavs Popovs. – Mūsdienu jūras kaujā floti pārsvarā apdraud ienaidnieka aviācija. Otrajā vietā ir zemūdenes. Tomēr būtu nekorekti izdarīt vispārinātus slēdzienus, jo viss ir atkarīgs no konkrētās operatīvās situācijas karadarbības rajonos. Noteiktos posmos lielāko apdraudējumu rada gaisa uzbrukuma līdzekļi, citos – zemūdens spēki, savukārt trešos – kuģi ar liela darbības rādiusa raķetēm."

Admirālis konstatēja, ka "Poliment-Redut" līmeņa kompleksi ļauj kvalitatīvi atrisināt šo jautājumu un būtiski palielināt Krievijas flotes darbību efektivitāti gan piekrastes ūdeņos, gan atklātā okeānā.

Ziņu lente
0