Viedoklis

"Savāc jaunus spēkus": kurp devušies ISIS kaujinieki no Tuvajiem Austrumiem

© Sputnik / Михаил Алаеддин / Pāriet pie mediju bankasСирийская армия восстановила контроль над городом Сергая близ Дамаска
Сирийская армия восстановила контроль над городом Сергая близ Дамаска - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skaita pieaugums, simtiem diversiju, necilvēcīga cietsirdība – Pentagons uzskata, ka Tuvajos Austrumos sagrautā "Islāma valsts" sekmīgi veido jaunu "halifātu". Šoreiz – Āfrikā.

Vestpointas ekspertu publicētā atskaite liecina, ka teroristiskie grupējumi paplašina ietekmes zonas, vervē jaunus fanātiķus un sekmīgi stājas pretī regulārajām armijām. Par ekspertu galvenajiem slēdzieniem portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Kaujinieku tēvija

2017. gada beigās ISIS kaujinieki zaudēja lielāko daļu okupēto teritoriju Tuvajos Austrumos. Krievijas Gaisa kosmisko spēku, Sīrijas un Irākas armiju, kā arī ASV vadītās koalīcijas sekmīgās darbības padzinušas teroristisko organizāciju dziļā pagrīdē. "Islāma valsts*" sākusi partizānu karu un atteikusies no lielām uzbrukuma operācijām.

Боевик Исламского государства на улицах Мосула - Sputnik Latvija
Ne tikai atmaksa vien: specvienības veterāns paskaidroja, ar ko saistīts terorakts Vīnē

Āfrikā teroristi jūtas gluži brīvi. Pentagona analītiķi informē, ka visaktīvāk viņi rīkojas kontinenta rietumu daļā un Sahārā. Kaujinieki regulāri uzbrūk civilajiem un militārajiem objektiem Nigērijā, Nigērā, Kamerūnā, Čadā, Mali un Burkinafaso. Tur komandē bēdīgi slavenā islāmiskā organizācija "Boko haram*", kas zvērēja uzticību ISIS* jau 2015. gada martā. Toreiz ekstrēmisti organizēja "rebrendingu" un sāka saukties par "Islāma valsts provinci Rietumāfrikā*" (Islamic State's West Africa Province — ISWAP*).

Pasaules mediju uzmanību ISWAP* piesaistīja 2017. gada oktobrī. Liela banka ievilināja slazdā ASV speciālo uzdevumu vienību netālu no Tongo Tongo ciema Nigērā. Īsā asiņainā cīņā teroristi nogalināja četrus amerikāņus. Sākās vētraina diskusija Vašingtonā, un par "ISIS Āfrikā" ierunājās nopietni. Vērtēja, ka viņu skaits sasniedz 400-500 cilvēkus. Drīz vien runa jau bija par tūkstošiem.

Melnā pagrīde

Pērn ISWAP* kaujinieki organizēja 186 uzbrukumus militārajiem objektiem Rietumāfrikas valstīs. Viņi slepus pielavījās mērķiem un uzbruka, izmantojot skaitlisko pārākumu. Rezultātā gājuši bojā desmitiem valdības armijas karavīru un policistu. ISWAP* nekautrējas izmantot pašnāvniekus. 2019. gadā viņi piecas reizes uzspridzinājušies karavīru pulcēšanās vietā – trīsreiz Nigērijā, kā arī Burkinafaso un Nigērā.

2020. gadā ekstrēmisti sāka terorizēt civilos iedzīvotājus. Šī gada piecu mēnešu laikā Nigērijā viņi nogalinājuši vairāk nekā 600 kristiešu kopienu pārstāvjus. Kaujinieki apgalvo, ka vēlas "atbrīvot Rietumāfrikas valstis no Rietumu ietekmes" un rīkojas ārkārtīgi nežēlīgi. Septembrī ISWAP* publicēja video ierakstus, kurā redzams, kā tiek nogalināti kristiešu brīvprātīgie Louress Duns Dakigirs un Godfrijs Ali Šikaghams. Uzbrukumos civilajām apdzīvotajām vietām teroristi nesaudzē pat bērnus, sievietes bieži aizdzen seksuālajā verdzībā.

Неразорвавшийся снаряд у города Мартуни. Город Мартуни в Карабахе подвергся обстрелу. - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Īsti zvēri": kas slepeni sabraukuši karot Kalnu Karabahā

Nigērijas varasiestādes atkal un atkal cieš sakāvi. Armija pievērusies lielāko pilsētu aizsardzībai, nelieli ciemi un lauku apvidus kļūst par vieglu laupījumu teroristiem.

Pēdējos gados ISIS* nopietni nostiprinājis pozīcijas kontinenta dienvidaustrumos. Cita starpā teroristisko draudu pieaugums fiksēts Mozambikā, kur kaujinieki kontrolē vairākas apdzīvotas vietas. Kopš 2017. gada viņi šeit nogalinājuši jau vairāk nekā pusotru tūkstoti cilvēku. Daudziem kameras priekšā demonstratīvi nocirstas galvas. Tāpat kā Rietumāfrikā, arī Mozambikā ekstrēmisti konsekventi likvidē visu, kas nav saistīts ar islāma pasauli.

Septembrī teroristi izsēdās kūrortu salās Vamizi un Mekungo, kur atpūšas Holivudas zvaigznes un citas slavenības. Piedraudot ar nāvi, viņi piespieda visus pamest salas un nodedzināja līdz pamatiem viesnīcu infrastruktūru – bungalo, pludmales mājiņas, noliktavu telpas.

Terorakti un slazdi

Āfrikas ziemeļos pret Ēģiptes varasiestādēm aktīvi darbojas "Islāma valsts province Sinajā*" (Islamic State's Sinai Province — ISSP*). Šī teroristiskā organizācija uzņēmās atbildību par Krievijas aviokompānijas "Kogalimavia" lidmašīnas Airbus A320 uzspridzināšanu 2015. gada 31. oktobrī. Toreiz gāja bojā 224 cilvēki.

Divus gadus vēlāk, 2017. gada 24. novembrī ISSP kaujinieki organizēja teroraktu sufiju mošejā Birelabdā. Sprādziena rezultātā un apšaudē gāja bojā 310 cilvēki.

2019. gadā ekstrēmisti organizēja 160 uzbrukumus, pārsvarā – ēģiptiešu karavīriem. Tagad "ISIS* filiāle" Sinajā kontrolē četrus ciemus un izmanto tos kā bāzes.

Пожар, возникший в результате обстрела в Нагорном Карабахе - Sputnik Latvija
Viedoklis
Septiņi tūkstoši eiro par nāvi – Kalnu Karabaha var kļūt par teroristu "Meku"

Vēl ir arī Islāma valsts province Centrālāfrikā (Islamic State's Central Africa Province — ISCAP*). Šīs organizācijas kaujinieki pārsvarā strādā Kongo Demokrātiskās Republikas austrumos. Vietējie islāmisti formāli pievienojušies ISIS* tikai 2019. gadā, tomēr jau paspējuši izpelnīties īstu zvēru reputāciju. Visbiežāk viņi uzbrūk Benijas pilsētas apkaimē. Pērn 8% ISIS* teroraktu Āfrikā organizējuši ISCAP* kaujinieki. Vislabprātāk viņi organizē lamatas – uzbrūk Kongo valdības armijas konvojiem.

"Islāma valsts*" klātbūtne fiksēta arī Lībijā, Alžīrā un Tunisā – desmit terorakti 2019. gadā. Vietējā teroristu pagrīde kalpo par vervēšanas bāzi – kaujinieki citās kontinenta valstīs regulāri saņem papildspēkus no Lībijas, Alžīras un Tunisijas. Pentagona eksperti ir pārliecināti, ka ISIS* ietekme šajā reģionā tikai pastiprināsies.

ISIS* teroristi strādā 13 Āfrikas valstīs. Vismaz divās no tām kaujiniekiem izdevies pārņemt savā ziņā plašas teritorijas un organizēt pseidovalstisku varu.

Pentagons nonācis pie slēdziena, ka cīņas fronte ar pasaules terorismu ir galīgi pārvietojusies no Tuvajiem Austrumiem uz dienvidiem.

* - Krievijā un vairākās valstīs aizliegtā teroristiskā organizācija

Ziņu lente
0