Politika

Eksperts par vēlēšanām ASV: Trampam ir viena vienīga iespēja uzvarēt

© AFP 2023 / Seth HeraldСторонники президента США Дональда Трампа
Сторонники президента США Дональда Трампа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidenta Donalda Trampa štābs informēja, ka iespējams, tiks iesniegtas prasības tiesā par balsu skaita pārbaudi Arizonā un Nevadā. Eksperts uzskata, ka abas puses neatzīs sakāvi un skaidros attiecības gan tiesās, gan uz ielām.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. ASV prezidenta Donalda Trampa štābs izvērtē iespējas iesniegt prasības par balsu skaitīšanu Arizonā un Nevadā. Republikāņi vēlas ne tikai apstrīdēt rezultātu, bet arī aizkavēt rezultātu izsludināšanu minētajos štatos, vēsta CNN, atsaucoties uz saviem avotiem.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Politika
Donalds Tramps ziņo par milzīgu krāpšanos vēlēšanās

Iepriekš aģentūra Associated Press stāstīja, ka prezidenta štābs iesniedzis sūdzību Džordžijas tiesā ar prasību vēlēšanu komisiju darbiniekiem ievērot likumus par pastā saņemto biļetenu skaitīšanu un glabāšanu.

Tāpat Trampa ofiss iesniedzis prasību par balsu skaitīšanas apturēšanu Mičiganā un Pensilvānijā, atsaucoties uz to, ka republikāņu piekritējiem liegta piekļuve skaitīšanas kontrolei. Tāpat republikāņi pieprasa pārskaitīt balsis svarīgajā Viskonsinas štatā.

Otrdien ASV notika valsts prezidenta vēlēšanas. Balsošanas rezultāti vairākos štatos vēl nav zināmi. Otrdienas naktī Tramps informēja par savu uzvaru un apsūdzēja demokrātus mēģinājumos "nozagt vēlēšanas". Pašreizējā prezidenta priekšvēlēšanu štābs plāno pieprasīt balsu pārskaitīšanu vairākos štatos. Pie tam vadošo telekanālu dati rāda, ka līdera vietā izvirzījies demokrātu kandidāts Džo Baidens – galīgai uzvarai viņam jāsaņem vēl sešu elektoru balsis.

Ekonomikas augstskolas Pasaules ekonomikas un politikas fakultātes dekāna vietnieks Igors Kovaļevs radio Sputnik ēterā konstatēja, ka pastāv nopietnas radikalizācijas draudi sabiedrībā vēlēšanu fonā.

"Diemžēl ASV prezidenta vēlēšanas būs galvenā ziņu tēma ne pāris dienas, kā parasti, bet vēl ilgu laika periodu. Pirmkārt, tāpēc, ka ieilgs pa pastu atsūtīto balsu skaitīšanas process. Otrkārt, abi sāncenši neatzīs savu sakāvi, tātad sāksies attiecību skaidrošana: tiesu iestādēs un – pats ļaunākais – ielās. Džo Baidena piekritēji jau ir ielās, Donalda Trampa piekritēji arī neliks sevi gaidīt. Atliek tikai atsaukt atmiņā, kā viņi izturējās Teksasā pirms vēlēšanām, faktiski padzenot no turienes Baidena aģitācijas kampaņu. Tāpēc gaidāma nopietna tālāka radikalizācija, pat sadursmes," teica Igors Kovaļovs.

Balsis skaita arī amerikāņu vadošie telekanāli, un tas rada papildu spriedzi, viņš atzīmēja.

"Neapšaubāmi cipari ietekmē cilvēkus, kuri seko šiem ziņu kanāliem – viņiem rodas iespaids, ka viņi ir piekrāpti, šos skaitļus viņi uzskata par vēlēšanu reālajiem rezultātiem, lai arī tā nebūt nav. Var minēt virkni piemēru tam, ka nav uzminējusi neviena aģentūra, kas nāca klajā ar prognozēm vēlēšanu priekšvakarā, pareģoja rezultātus. Ir jāsagaida oficiālie rezultāti. Lai arī, kā zinām, pat tie ne vienmēr atbilst patiesībai – gadās dažādi politiskie darījumi. Tomēr tie ir oficiālie rezultāti, nevis tas, ko stāsta avīzes vai telekanāli," atgādināja Kovaļovs.  

Viņš norādīja, ka galvenā loma vēlēšanu rezultātu noteikšanā kārtējo reizi varētu būt ASV tiesu varai.

"Protams, pagaidām Trampa galvenais uzdevums, kā arī vienīgā legālā iespēja, bez vardarbības un nepieciešamības aizsargāt savu uzvaru ar ieročiem rokās, - tā ir cīņa tiesās.

Tāpēc viņš steigšus iecēla savus pārstāvjus ASV Augstākās tiesas vakantajās vietās, - tai var būt svarīga loma tiesvedībā. Tādas prasības, visticamākais, nonāks līdz Augstākajai tiesai, un no tiesnešu viedokļa atkal būs atkarīgs Savienoto Valstu liktenis. Tātad tiesu varai, kas periodiski iejaucas ASV politiskajos procesos, var būt liela nozīme," uzskata eksperts.

Ziņu lente
0