Lietotne "Apturi Covid" šķērsojusi Latvijas robežas

© pixabay.com / terimakasih0Руки с мобильными телефонами
Руки с мобильными телефонами - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban lietotne "Apturi Covid" lejupielādēta vairāk nekā 155 tūkstošus reižu, tomēr epidemiologi uzskata, ka ar to nepietiek.

RĪGA, 4. novembris — Sputnik. Lietotne kontaktu izsekošanai "Apturi Covid" sākusi brīdināt par kontaktiem ar inficētajiem ne tikai Latvijā, bet arī Itālijā, Vācijā, Īrijā un Spānijā, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Infekcijas gadījumā pielikums, neatklājot lietotāja atrašanās vietu, informēs visus, kas saskārušies ar slimo 15 minūšu periodā.

​Patlaban lietotne "Apturi Covid" lejupielādēta vairāk nekā 155 tūkstošus reižu. Epidemiologi un zinātnieki uzskata: ja lietotni izmantos tikai 20% iedzīvotāju, tā dāvās nopietnu atbalstu infekcijas tālākai kontrolei un risku konstatēšanai sabiedrībā. Jo lielāks skaits to izmantos, jo spēcīgāks būs efekts.

Lietotne neapkopo GPS datus. Tālruņi, kuros tā iestatīta, ar Bluetooth palīdzību apmainās ar signāliem. Arī veselības ministre Ilze Viņķele aicināja lejupielādēt lietotni, jo tas būtu pat vienkāršāk nekā nēsāt masku, bet uzlikt masku ir daudz vienkāršāk nekā atveseļoties no Covid-19.

​Lietotne "Apturi Covid" darbu sāka maijā. Viens no pirmajiem to lejupielādēja valsts prezidents Egils Levits.

Šī gada septembrī Eiropas Komisija izmēģināja dažādās valstīs izstrādāto lietotņu sinhronizāciju, kas paredzētas Covid-19 inficēto personu kontaktu izsekošanai. Testos piedalījās lietotnes, kas tiek izmantotas Čehijā, Dānijā, Vācijā, Īrijā, Itālijā un Latvijā, jo tām ir līdzīgs dizains.

Septembra beigās Viņķele iesniedza Saeimā likuma grozījumus, kas palīdzēs nodrošināt "Apturi Covid" sadarbību ar līdzīgām lietotnēm citās ES valstīs.

Ziņu lente
0