Latvijas IeM pieprasa no valdības 200 miljonus eiro ekoloģijai

© Sputnik / Sergey MelkonovГлава МВД Латвии Сандис Гиргенс на церемонии приемки вертолетов AW 119 Kx
Глава МВД Латвии Сандис Гиргенс на церемонии приемки вертолетов AW 119 Kx - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai jums šķiet, ka policija domāta noziedzības apkarošanai? Nekā nebija: pats svarīgākais ir novērst klimata sasilšanu.

RĪGA, 4. novembris — Sputnik. Latvijas galveno likumsardzes struktūru gaida kārtējās pārmaiņas, raksta Bb.lv. Eiropas Komisija atzinīgi novērtējusi IeM struktūrreformu programmu "Iekšlietu nozares iestāžu darbības efektivitātes paaugstināšana". Plānots sākt ar Valsts policiju, Valsts ugunsdzēsības dienestu un Migrācijas un pilsonības lietu pārvaldi.

Spēka struktūras kļūs digitālas un zaļas

Reformēšanas galvenie novirzieni: pakalpojumu un iekšējo procesu digitalizācija, struktūru un iestāžu funkciju racionalizēšana; vienību izvietojuma vērtējums riska un sabiedrības vajadzību aspektā. Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens apliecina: jaunās ēkas IeM vajadzībām tiks būvētas pēc "zaļās attīstības principiem".

Табличка на здании Латвийской Генеральной прокуратуры - Sputnik Latvija
Stukāns: Rebenoka slepkavība liks aizdomāties par algu celšanu IeM

Uz 1. augustu IeM ziņā bija 251 nekustamā īpašuma vienība (neskaitot pierobežas ceļus, zemes gabalus un inženierbūves), ieskaitot 148 hektārus zemes un 642 būves ar kopplatību 344 938 kvadrātmetru platībā. 1 kvadrātmetra apsaimniekošanai mēnesī tērē 1,57 eiro. Gadā nekustamais īpašums izmaksā 6,536 miljonus eiro. Ģirģens norāda, ka ēku stāvoklis pasliktinās, to labiekārtošanai vajadzīgi aizvien lielāki līdzekļi, turklāt daļa ēku jau ir avārijas stāvoklī vai tuvu tam.

Risks cilvēku dzīvībai un veselībai ir pašsaprotama lieta, tomēr resors atgādina, ka lielākā daļa ēku prasa lielus energoresursus, kas savukārt negatīvi ietekmē klimatu. Jā, ja jau Grētas jaunkundzei nepatīk, skaidrs, ka ES palīdzēs. 

Jaunas nodaļas un iepriekšējās izmeklēšanas kameras

IeM ziņā ir virkne ēku, kas būvētas XIX gs. beigās – XX gs. sākumā, bet jaunie objekti celti saskaņā ar tipveida projektu, ko izstrādājusi AS "UPB": ugunsdzēsēju depo Apē, Ērgļos, Skrundā, Valkā, Smiltenē un Rīgā. Arī īslaicīgas aizturēšanas vietām izstrādātas standartizētās prasības, un tuvākajā laikā tiks izstrādātas prasības Valsts policijas nodaļām un atbalsta vietām. Tā IeM palīdzēs cīņā ar ogļskābās gāzes izmešiem.

Учения Латвийской пожарно-спасательной службы по устранению разлива нефтепродуктов на воде. Латвийские пожарные - Sputnik Latvija
IeM lūdz naudu no budžeta policistu un ugunsdzēsēju algām

Saskaņā ar provizoriskām aplēsēm IeM būvdarbiem vajadzīgi 200 miljoni eiro. Par šiem līdzekļiem ministrs sola uzbūvēt aptuveni pussimtu objektu. Principā, nav nemaz tik dārgi, lai arī Ugunsdrošības un civilas aizsardzības koledžas jaunajai ēkai būs vajadzīgi 7,5 miljoni.

IeM savā lūgumā Ministru kabinetam atsaucas uz starptautisko audita kompāniju "PriceWaterhouseCoopers" – tam vajadzētu piešķirt lielāku objektivitāti vadības aplēsēm. No otras puses, vienīgais Latvijas uzņēmums, ko resors piemin savā dokumentā, ir multimiljonāram Uldim Pīlēnam piederoša firma. Viņš savulaik bija cieši saistīts ar Tautas partiju. Kādas ir vērienīgo būvdarbu beneficiāra intereses, noteikti mēģinās uzzināt partijas KPV LV kolēģi valdošajā koalīcijā…

Ziņu lente
0