Viedoklis

"Miežagrauds NATO": Krima paslēpta zem neredzama kupola

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasСамолет-постановщик помех Ил-22ПП
Самолет-постановщик помех Ил-22ПП - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tūkstošiem hektāru aizsargātas teritorijas, aklas kara lidmašīnas, no ierindas izsistas spārnotās raķetes un bezpilota lidaparāti – dažu gadu laikā Krievija izvietojusi spēcīgas radioelektroniskās cīņas sistēmas visos reģionos, kas īpaši interesē iespējamo pretinieku.

REC atrodas arī Krimā – Ziemeļatlantijas alianses kuģi un lidmašīnas atkal un atkal tuvojas pussalai, aizbildinoties ar dažādām mācībām. Par jaunākajiem kompleksiem, kas atgaiņā NATO izlūkus, portālā RIA Novosti pastāstīja Nikolajs Protopopovs.

Aizsargkupols

Krimas aizsardzības struktūras vēsta, ka NATO kuģi nespēj izlūkot piekrasti radioloelektroniskās cīņas līdzekļu efektīvas pretdarbības dēļ. REC kompleksi izsit no ierindas izlūkošanas aparatūru, maina kuģu navigācijas sistēmu iestatījumus. Rezultātā stūrmaņa kabīnē monitoros atainojas kļūdainas koordinātas – ekipāža ir dezorientēta pilnībā.

Российские многофункциональные истребители пятого поколения Су-57 выполняют демонстрационный полет на Международном авиационно-космическом салоне МАКС-2019 в подмосковном Жуковском - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc ASV satrauc Krievijas iznīcinātāja Su-57 "uzlabojumi"

Krievija radījusi desmitiem jaunu REC tehnikas vienību. Viens no modernākajiem ir komplekss "Krasuha 4". Plata diapazona trokšņa traucējumu stacijas izstrāde sākās jau 90.gados. pirmās versijas bija analogās, nākamā paaudze – jau ar digitālajām tehnoloģijām. "Krasuhas" sērijveida ražošana sākās 2010.gadu sākumā.

Atklātos avotos par kompleksu pieejamā informācija nav liela. Zināms tikai tas, ka komplekss strādā pret mērķiem vairāku simtu kilometru rādiusā un burtiski noklāj teritoriju ar neredzamu kupolu – tas slāpē visus radioviļņu avotus. No "Krasuhas" nav pasargāti par radiolokācijas un tēmēšanas aviācijas kompleksi "Avaks". Aktīvo traucējumu platjosmas stacija sekmīgi darbojas pret visiem mūsdienu izlūkošanas lidmašīnu radiolokatoriem.

"Krasuha" izkropļo navigācijas lauks un padara aklus pretinieka precīzos ieročus. Mācības parādīja, ka pēc REC kompleksa apstrādes bumbvedēji vairs nespēj fiksēt mērķus uz zemes, tātad – arī notēmēt pret tiem ieročus. Pie tam aparatūra darbojas arī lielā augstumā – "Krasuha" slāpē pat mākslīgos pavadoņus.

Pielietojums cīņā

Jaunie kompleksi tiek izmēģināti reālos cīņas apstākļos Sīrijā. "Krasuhas" ne vienu reizi vien vērsušās pret teroristu bezpilota lidaparātiem. Rietumu mediji vēsta, ka "Krasuhas" pat izsitušas no ierindas vairākus amerikāņu 5.paaudzes iznīcinātājus F-22 un F-35, kas it kā nejauši esot iegājuši Krievijas REC līdzekļu darbības zonā.

Танковые учения на полигоне Погоново в Воронежской области - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ideāls ierocis: Krievijā tapis elektromagnētiskais lielgabals ar 10 km darbības rādiusu

Šīs sistēmas piedalījās arī raķešu plašo uzbrukumu atvairīšanā Sīrijā, kuros tika izmantotas spārnotās raķetes "Tomahawk". Galu galā vairākas raķetes nokļuva Krievijas speciālistu rokās. Toreiz koncerns "Radioelektronnije tehnologiji" informēja, ka ņems vērā no trofejas "Tomahawk" iegūto informāciju, un izstrādās jaunus līdzekļus, kas pārklās visus amerikāņu raķešu frekvenču optiskos un radioviļņu diapazonus.

REC vienību uzdevums ir arī darbs ar izlūkošanas bezpilota lidaparātiem. Krimā tas ir īpaši aktuāli – no Ukrainas nereti atlido droni. Tiesa, parasti tie izgatavoti amatieriski, no ārvalstu rezerves daļām. Lielu daļu aparātu izdodas piespiest nosēsties uz zemes vai ūdens, taču citus nākas notriekt, arī no snaiperu ieroča. Piespiedu piezemēšana paredz PGA un REC spēku sadarbību. Dronu pavada, ieslēdz traucējumus un ātri atšifrē kontroles programmas.

Pie tam tiek izmantoti ne tikai stacionārie REC kompleksi, bet arī kompaktas iekārtas, kas ārēji atgādina šautenes. Piemēram, pārnēsājamais komplekss "Piščaļ" likvidē dronu navigāciju un sakarus. Tas sver tikai trīs kilogramus, raida tēmētu signālu līdz divu kilometru attālumā. Akumulatora pietiek stundu ilgam darbam – viena iekārta spēj stāties pretī vesela bezpilota lidaparātu bara uzbrukumam.

Neredzamā pašaizsardzība

Krievijas inženieri ir tālu apsteiguši kolēģus Rietumos arī bruņutehnikas un lidaparātu individuālās radioelektroniskās aizsardzības jomā. Jaunā sistēma "Rtutj BM" identificē lādiņu jau no attāluma un raida tam pretī lielas jaudas signālu, kura dēļ lādiņs uzsprāgst drošā attālumā, nenodarot nekādu kaitējumu.

Дальний ракетоносец-бомбардировщик Ту-22М3, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādiem nolūkiem Krievijai tālā darbības rādiusa raķešu bumbvedēji Tu-22M3

Armijas aviācijas helikopteru rīcībā ir kompleksi "Vitebsk". Aktīvo traucējumu digitālā stacija slāpē pretinieka radaru optiskos un radioelektroniskos signālus plašā frekvenču diapazonā. Pie tam "Vitebsk" neitralizē raķetes ar termisko paštēmēšanas galviņu. Sistēma veido elektronisko kupolu ap helikopteru un ar lazera prožektoru padara aklas raķetes.

Atliek piebilst, ka Krimā dislocētie helikopteri plānotajos lidojumos noteikti ieslēdz radioelektroniskās slāpēšanas stacijas, ņemot vērā Ukrainas karavīru iespējamās provokācijas. Krievijas karavīri pieļauj, ka iespējama patvaļīga apšaude ar zenītraķetēm pa helikopteriem. Minētās stacijas ir teicami parādījušas savas iespējas Sīrijā, norāda krievu lidotāji, kur ļoti augsts ir helikopteru apšaudes risks no zemes  - ar pārnēsājamajiem zenītkompleksiem. Droši aizsargātas ir arī Krievijas kara lidmašīnas. Piemēram visiem iznīcinātājiem-bumbvedējiem Su-34 ir borta komplekss "Hibini", kas padara lidmašīnas gandrīz neredzamas pretinieka radaros. Rezultātā Su-34 dzīvotspēja pieaug vismaz 25 reizes.

Ziņu lente
0