Atomenerģētiķis: Krievija paspēlēs Baltijas sākto spēli, tikai ar saviem noteikumiem

© SputnikПрезидент фонда "Основание" Алексей Анпилогов
Президент фонда Основание Алексей Анпилогов  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja Baltija grib paspēlēties ar elektroenerģijas izcelsmes koncepciju, Krievija piedalīsies spēlē, tikai ar saviem noteikumiem.

RĪGA, 3. novembris – Sputnik. Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi metodiku, kas novērsīs Baltkrievijas AES ražotās elektroenerģijas nokļūšanu valstī. SPRK vadītājs Rolands Irklis paskaidroja, ka metodikas bāzes princips paredz: piegādātājam, piemēram, Krievijai nāksies apstiprināt, ka Latvijai piegādātā elektroenerģija nav ražota Baltkrievijā.

Ja Baltijas valstis uzdos Krievijai pierādīt elektroenerģijas izcelsmi, tā vienkārši neatklās plūsmas, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja Pilsonisko iniciatīvu zinātnisko pētījumu un attīstības fonda "Osnovanije" prezidents, eksperts atomenerģētikas jautājumos Aleksejs Anpilogovs.

Опора линии электропередачи - Sputnik Latvija
Latvija bloķē Baltkrieviju un pieprasa no KF elektroenerģijas izcelsmes pierādījumus

"Ja Baltija pieprasīs izcelsmes sertifikātus, patērētāji Krievijā saņems Baltkrievijas elektroenerģiju, bet eksportam uz Baltijas valstīm tiks piegādāta elektroenerģija no Krievijas, tostarp – arī no Ļeņingradas atomstacijas. Formāli Krievijas Federācijai ir tiesības to darīt, izsniedzot sertifikātus pēc Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prasības," paskaidroja Anpilogovs.

Eksperts atgādināja, ka kilovati nav vagoni ar graudiem, kuru konkrētai partijai var izrakstīt izcelsmes sertifikātu, lai vēlāk to pārbaudītu.

"Visi kilovati ir vienādi. Tātad tā ir tāda iecere pašu nomierināšanai, ko baltieši izdomājuši. Nu, ja viņi grib paspēlēties ar elektroenerģijas izcelsmes koncepciju, Krievija piedalīsies spēlē, tikai pati ar saviem noteikumiem," uzsvēra Anpilogovs.

Kopš Baltkrievijas AES celtniecības sākuma Lietuva izvērsusi kampaņu pret staciju un apgalvo, ka tā esot nedroša. Pēc ilgstošām domstarpībām Baltijas valstis apstiprinājušas koncepciju elektroenerģijas tirdzniecībai ar trešajām valstīm. Dokuments uzdod piegādātājam pierādīt elektrības izcelsmi.

Minska jau vairākkārt uzsvērusi, ka atomelektrostacija tiek būvēta stingri atbilstoši drošības normām un nekādi neapdraud kaimiņvalstīm, to apstiprina IAEA ekspertīzes. Oktobrī Baltkrievijas AES pirmajā blokā tika sākta ķēdes reakcija minimāli kontrolējamā līmenī. AES pirmā energobloka palaišana ieplānota 7. novembrī.

Анпилогов: РФ примет участие в затеянных Балтией играх, но на своих правилах
Ziņu lente
0