Politika

Moldovas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā balotēsies Sandu un Dodons

© Sputnik / Maksim Blinov / Pāriet pie mediju bankasВыборы президента Молдавии
Выборы президента Молдавии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neviens no kandidātiem nav saņēmis vairāk nekā 50% balsu, starpība starp abiem pirmās kārtas uzvarētājiem sastāda aptuveni 3%.

RĪGA, 2. novembris – Sputnik. Moldovas prezidenta vēlēšanās tiks organizēta otrā kārta – neviens kandidāts nav saņēmis vairāk nekā 50% balsu, vēsta Sputnik Moldova.

Vēlēšanās piedalījušies 42,76%, jeb 1 214 757 vēlētāju. CVK atzina vēlēšanas par leģitīmām, jo tajās nobalsojušo pilsoņu skaits pārsniedzis nepieciešamo slieksni – 33,33%.

Акция протеста с требованием признать результаты выборов мэра Кишинева у здания парламента - Sputnik Latvija
Divi prezidenti, divi premjerministri: kas notiek Moldovā

Līdera vietu pirmajā kārtā ieņēmusi valsts bijusī premjerministre, partijas PAS priekšsēdētāja Maija Sandu: pēc 99,53% biļetenu apstrādes dati liecina, ka viņa saņēmusi 35,93% balsu, valsts tagadējais prezidents Igors Dodons – 32,76%.

"Mūsu partijas" kandidāts Renato Usatijs saņēmis 16,98% balsu, partijas "Šor" kandidāte Violeta Ivanova — 6,59%. Partijas "Platforma "Gods un taisnība"" priekšsēdētājs Andrejs Nestase saņēmis 3,25% , Nacionālās vienotības partijas kandidāts Oktaviāns Ciku — 2,01%, MLDP kandidāts Tudors Deliu — 1,39%, Liberālās partijas vadītājs Dorins Kirtoake — 1,19%.

Otrajā vēlēšanu kārtā, kas ieplānota 15. novembrī, piedalīsies Sandu un Dodons.

Pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas Maija Sandu pateicās vēlētājiem un informēja par iespējamiem pārkāpumiem vēlēšanu gaitā.

"Pilsoņus organizēti veda uz vēlēšanu iecirkņiem. Bija mēģinājumi uzpirkt vēlētājus, bija provokācijas. Bija dažādi pārkāpumi – pilsoņu vešana balsošanai no Piedņestras teritorijas. Kopā policijā saņemtas vairāk nekā 300 ziņas tikai par tādiem pārkāpumiem," viņa apgalvoja.

Savukārt Dodons atzīmēja, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki nodrošinājuši korektu, brīvu un demokrātisku balsošanas procesu.

Visos 2004 vēlēšanu iecirkņos Moldovā pastāvīgi dežurēja vairāk nekā 6 tūkstoši policistu, brīfingā informēja valsts IeM Polijas ģenerālinspektorāta vadītāja vietnieks Marins Maksians.

Moldovas presidents Igors Dodons - Sputnik Latvija
Politika
Moldovas prezidents stājies konfliktā ar ASV vēstniecību

Viņš norādīja, ka policija iejaukusies 304 elektorālā procesa pārkāpuma gadījumos, tas ir, epizodēs, kas varēja kavēt vēlēšanas: tika fiksēti autoceļu bloķēšānas mēģinājumi, pārkāpumi darbā ar biļeteniem un mēģinājumi uzpirkt vēlētājus. Fiksētas 115 pilsoņu pārvadāšanas gadījumi uz vēlēšanu iecirkņiem.

Nemierīgas bija vēlēsanas Varnicas ciemā – tā ir viena no trim apdzīvotajām vietām, kur bija atvērti vairāki vēlēšanu iecirkņi Piedņestras iedzīvotājiem. Pie tiem stāvēja vīrieši, kuri pauda neapmierinātību par to, ka iecirkņi atvērti skolas ēkā. Pēc viņu domām, tas neesot droši epidēmijas apstākļos.

Pēc tam viņi pārvietojās uz trasi un bloķēja ceļu Benderu virzienā, pa kuru piedņestrieši nokļūst līdz Varnicai, lai nobalsotu.

Valsts Konstitūcija paredz, ka prezidents tiek ievēlēts uz četriem gadiem un stājas amatā zvēresta nodošanas dienā. Uz valsts vadītāja posteni var pretendēt balsstiesīgs pilsonis, vecāks par 40 gadiem, kurš nodzīvojis Moldovas Republikas teritorijā vismaz 10 gadus un pārvalda valsts valodu.

Ziņu lente
0