Varbūt vismaz slēpes novilksim: Krivcova piedāvā izmantot Šuplinskas apgaismības mirkli

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasПервоклассники на первом уроке
Первоклассники на первом уроке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Paveikt vienlaikus tālmācību un kompetenču pieejas ieviešanu – šis uzdevums skolām nav pa spēkam, uzskata Elizabete Krivcova.

RĪGA, 31. oktobris – Sputnik. Juriste, Jūrmalas domes deputāte Elizabete Krivcova aicināja Izglītības un zinātnes ministriju apturēt vismaz kompetenču izglītības reformu, jo gan pedagogi, gan skolēni, gan viņu vecāki izjūt paaugstinātu slodzi tālmācību ieviešanas dēļ. Savu piedāvājumu tiesību aizstāve aprakstīja Facebook lapā, piešķirot tam virsrakstu: "Šuplinskas kundze, varbūt vismaz slēpes novilksim!".

"Vecāko, sevišķi izlaiduma, klašu skolēni un viņu vecāki pamatoti raizējas, ka tālmācību izglītības forma nedos viņiem iespēju normāli sagatavoties eksāmeniem; priekšmetu skolotāju slodze, kuri ir spiesti vienlaikus gatavot klātienes stundas 5.-6. klasēm un attālinātas – 7.-12. klasēm, ir uzlidojusi par vairākām reizēm; direktori, kuriem neviena no augstākstāvošajām instancēm nav sniegusi skaidru rīcības algoritmu kombinētas apmācību formas apstākļos, bet uz kuriem gulstas visa atbildība par mācību procesu, ir burtiski paralizēti, jo norādījumi "no augšas" bieži vien ir pretrunā viens ar otru un veselo saprātu," uzrakstīja Krivcova.

Koronavīrusa infekcijas izplatības situācijā izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska izdarīja paziņojumu, ka vecākiem ir jāatļauj pašiem lemt – sūtīt bērnu uz skolu vai atstāt pie tālmācībām. Tiesa, viņa to ātri vien noraidīja, kas, pēc Krivcovas domām, liecina par "īslaicīgu apgaismību ministres apziņā".

"Neticamā kārtā izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska izrādīja rūpes par skolotājiem, paziņojot, ka vecāku tiesības pašiem lemt, sūtīt vai nesūtīt savus bērnus uz skolu Covid-19 laikā, novedīs pie pārmērīgas skolotāju slodzes. Lai gan no epidemioloģiskās drošības viedokļa, tālmācības pēc vecāku izvēles būtu loģisks solis.

Юлия Сохина - Sputnik Latvija
Sohina: IZM neatzīst krievu skolēnu tiesību pārkāpumu tālmācībās

Ļoti gribas izmantot īslaicīgu apgaismību profila ministres apziņā un vērsties pie viņas ar piedāvājumu. Šuplinskas kundze, jums neliekas, ka kombinētas mācību formas, reālu draudu skolu pārejai pie tālmācībām apstākļos, ar attiecīgu metodiku trūkumu, kuras bija jāsniedz jūsu ministrijai, tehniskā aprīkojuma trūkumu gan skolās, gan bērniem, būtu prātīgi apturēt kompetenču izglītības reformu?

Būtībā, ārkārtējas situācijas apstākļos izglītības nozarē likt pedagogiem, neskaitot visus tālmācības "prieciņus", ievērot jaunus, līdz galam neizstrādātus standartus "inženierzinātnēs" vai "drāmā" nav iespējams.

Reforma ir jāatliek līdz situācijas ar Covid-19 stabilizācijai. Citādi mums iznāk kā tajā anekdotē par to cienītāju pārvarēt grūtības, kurš nodarbojās ar seksu tikai un vienīgi stāvot uz slēpēm un šūpuļtīklā," nobeigumā sacīja Krivcova.

Ziņu lente
0