Ārsts pastāstīja par cilvēku vecumā virs 60 gadiem reakciju uz vakcīnu "Sputnik V"

© AP Photo / Alexander Zemlianichenko JrРоссийская вакцина от COVID-19
Российская вакцина от COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārsts Ņikita Lomakins uzsvēra, ka nekādas nevēlamas reakcijas izmēģinājuma dalībniekiem nav fiksētas.

RĪGA, 31. oktobris – Sputnik. Vakcīnas "Sputnik V" izmēģinājumu dalībnieki vecuma grupā 60+ nav izjutuši nekādas nevēlamas reakcijas, pastāstīja vakcīnas pētījumu vadītājs, Centrālās klīniskās slimnīcas pētnieks Ņikita Lomakins, vēsta RIA Novosti.

Pēc viņa sacītā, vakcīnas "Sputnik V" klīniskie izmēģinājumi uz vecāku grupu cilvēkiem tiek veikti tikai Centrālajā klīniskajā slimnīcā.

Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Eiropas Savienībā noteikuši iespējamos vakcinācijas pret Covid-19 uzsākšanas termiņus

"Tie startēja pagājušās nedēļas sākumā. Pirmā dalībnieku grupa izgāja skrīningu pagājušajā ceturtdienā, tika stacionēta svētdien, savukārt 28. oktobrī tā saņēma vakcīnas dozu. Pētījumos plānots iekļaut 110 cilvēkus, šobrīd stacionēti 28," pastāstīja ārsts intervijā avīzei "Izvestija".

Viņš piebilda, ka pētījumiem netiek pielaisti cilvēki ar ankoloģiskām saslimšanām, pacienti, kuri saņem onkoloģiskus preparātus, imūnsupresīvo terapiju, vīrusa hepatītu slimnieki un pacienti, kuri gada laikā ir pārcietuši akūtu infarktu vai insultu. Tāpat no pētījuma tiek izslēgti cilvēki ar alerģiskām reakcijām. Savukārt cilvēki ar diabētu un citām sistēmu slimībām tiek pielaisti.

Lomakins atzīmēja, ka jaunākajā vecuma grupā vairumā gadījumu pirmās 24-48 stundas pēc pirmās dozas ievadīšanas bija raksturīgs pirmsgripas stāvoklis un temperatūras celšanās. Toties nevienam no pētījumu vecākās grupas dalībniekiem, kuri 28. oktobrī saņēma vakcīnu, šādu reakciju nebija.

"Tas liecina par to, ka vecākas grupas cilvēkiem imūnsistēma ir nedaudz supresēta – tas ir raksturīgi vecāka gadagājuma cilvēkiem, tādēļ viņi tik spilgti nereaģē. Un tas ir ļoti labs fakts," piebilda viņš.

Lomakins uzsvēra, ka nekādas nevēlamas reakcijas izmēģinājuma dalībniekiem nav fiksētas. "Nekādas izpausmes mēs neatzīmējām, vismaz pirmajai slimnieku grupai. Nedz ādas reakciju, nedz temperatūras celšanās, nedz premorbīdā (pirmsgripas) fona," sacīja viņš.

Фармацевт в аптеке - Sputnik Latvija
Latvijā beigusies gripas vakcīna. Vai ir nozīme to gaidīt

Pēc Lomakina sacītā, drošības apsvērumu dēļ pētījuma dalībnieki tiek stacionēti divas reizes: pirmajā reizē uz 6 dienām, pēc tam viņus izraksta no stacionāra, un pēc divām nedēļām atkal stacionē jau uz 3 dienām otrās dozas ievadīšanai. Pusgada laikā šos slimniekus pārbaudīs.

Augustā Gamaleja vārdā nosaukta centra ražotā vakcīna "Sputnik V" saņēma Krievijas Veselības ministrijas reģistrācijas apliecību, kļūstot par pasaulē pirmo piereģistrēto vakcīnu pret koronavīrusu, kas ir radīta uz cilvēka adenovīrusu vektoru bāzes. Krievijas Tiešo investīciju fonds ar partneriem veic klīniskos izmēģinājumus arī Baltkrievijā, AAE un Venecuēlā.

Ziņu lente
0