Latvijā ievests jauns Covid-19 paveids

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Pāriet pie mediju bankasСотрудница лаборатории
Сотрудница лаборатории - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spānijas izcelsmes jauno Covid-19 paveidu vasarā ieveda Eiropas valstīs, kā arī Honkongā un Jaunzēlandē.

RĪGA, 30. oktobris – Sputnik. Zinātnieki atklāja jaunu koronavīrusa paveidu, kurš parādījās Spānijā 2020. gada vasarā un ātri izplatījās visā Eiropā, tiek ziņots Bāzeles Universitātes mājaslapā.

Lai gan pagaidām nekādu pierādījumu tam, ka šis SARS-CoV-2 paveids ir bīstamāks, viņa izplatība var sniegt priekšstatu par politikas efektivitāti ceļojumu nozarē, kuru Eiropas valstis pieņēma vasarā.

Tiek skaidrots, ka zinātnieki izanalizēja un salīdzināja vīrusa genoma secības, kas tika paņemtas Covid-19 pacientiem visā Eiropā, lai izpētītu patogēna evolūciju un izplatību. Analīze atklāja, ka paveids 20A.EU1 parādījās Spānijā vasarā un pirmo reizi tika konstatēts lauksaimniecības strādniekiem.

Муниципальный работник во время дезинфекции улиц в Пуно, Перу - Sputnik Latvija
Zinātnieks nonācis pie negaidīta slēdziena par koronavīrusa izcelsmi

Saskaņā ar zinātnieku datiem, jaunais Covid-19 paveids pārvietojās kopā ar ceļotājiem pa visu Eiropu kopš 20. jūlija līdz ar robežu atvēršanu, un tagad tas ir atklāts 12 Eiropas valstīs, kā arī Honkongā un Jaunzēlandē.

Tiek atzīmēts, ka 20A.EU1 veido 90% koronavīrusa inficēšanās gadījumu Lielbritānijā, aptuveni 80% - Spānijā, 60% - Īrijā un no 30 līdz 40% - Šveicē un Nīderlandē. Jaunais vīrusa paveids tika atklāts arī Francijā, Beļģijā, Vācijā, Itālijā, Latvijā, Norvēģijā un Zviedrijā.

Eiropas pētnieki uzskata, ka šī Covid-19 paveida izplatību veicinājuši braucienu atvieglojumi un sociālās distancēšanās pasākumu pārkāpumi vasarā.

Pēc starptautisko reisu atsākšanas jūnija vidū Covid-19 tiek atklāts vidēji vienam no 8000 pasažieriem lidostā "Rīga". Saskaņā ar Civilās aviācijas aģentūras datiem, vairums Covid-19 inficēto cilvēku atlidoja uz Latviju no Lielbritānijas, Spānijas un Itālijas.

Ziņu lente
0