Ja būs problēmas, nopērciet Latvijas pasi: vai iespējama pilsonības tirdzniecība

© Sputnik / AlexTikhomirovПаспорт гражданина Латвии
Паспорт гражданина Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Telekanāls Al Jazeera pieminējis Latviju skandalozā dokumentālajā filmā par Kipras "zelta pasēm". Latvijas PMLP visu noliedz un piesauc latviešu valodu. Saeimas spīkere Ināra Mūrniece ir aizvainota un pārliecināta – Latvijas pilsonība nav nopērkama.

RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Telekompānija Al Jazeera uzņēmusi filmu, kurā Latvija pieminēta garāmejot, tomēr nepatīkamā rakursā. Žurnālisti organizējuši izmeklēšanu par Kipras "zelta pasēm", stāsta Rus.lsm.lv.

Вид Риги. Ратушная площадь - Sputnik Latvija
Latvija slikti pārdodas: "zelta vīzu" izsniegšana ir praktiski apstājusies

Kā zināms, Kipra dod "cietējiem" pilsonību apmaiņā pret vērā ņemamām investīcijām.

Al Jazeera filmā žurnālists, stādoties priekšā kā Ķīnā par naudas atmazgāšanu notiesāta biznesmeņa pilnvarotais, lūdz Dimitri Siluri, tagad jau bijušo Kipras parlamenta spīkeri, palīdzēt viņa patronam saņemt pasi. Jāpiebilst, ka oktobrī pēc skandāla ap programmu pilsonības piešķiršanai apmaiņā pret investīcijām Siluris atkāpās no amata.

Investīcijas jau ir laba lieta, tomēr notiesātajiem Kipras pilsonības saņemšanas oficiālais ceļš ir slēgts. Tomēr Siluris pieļāva, ka jautājumu būtu iespējams atrisināt par labu uzņēmējam. Un šajā kontekstā viņš piemin Latviju. Sak, ja ar Kipru radīšoties problēmas, pasi varēšot nopirkt tur.

Siluris saka, ka viņam esot sakari ar citiem spīkeriem citās valstīs, un arī tur viņš varot šo to panākt.

"Es pazīstu visu parlamentu priekšsēdētājus. Es nerunāju par Zviedriju vai Dāniju. Es pazīstu Maltu, Latviju, Slovēniju," privātā sarunā paziņoja ierēdnis.

Latvija ir sašutusi un aizvainota.

Latvija reaģēja asi. Šī nianse radīja Latvijas Saeimas spīkeres Ināras Mūrnieces sašutumu. Viņa paziņoja, ka bijusi ļoti sarūgtināta, dzirdot, ka Latvija pieminēta tik neglītā kontekstā.

Жители Вьетнама - Sputnik Latvija
Vjetnamiešiem iepatīkas Latvijas "zelta vīzas"

Mūrniece apliecināja, ka Latvijas pilsonību nopirkt nav iespējams, un viņa personīgi kategoriski noliedz visu Sullira teikto.

Sarunā iesaistījās arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde. Tās pārstāvji uzsvēra, ka esot neiespējami nelikumīgā ceļā, apejot pieņemtās normas, saņemt Latvijas pilsonību.

Pieņemto naturalizācijas kārtību var apiet tikai tie, kam Saeima piešķīrusi pilsonību par īpašiem nopelniem. Pie tam šai procesa gaitai ikviens var sekot, jo process ir atklāts.

Vēl vairāk PMLP rūpīgi un regulāri pārbauda jaunizcepto pilsoņu datus – visus dokumentus un pierādījumus, arī latviešu valodas zināšanas.

Skandāls Kiprā

Kad klajā nāca Al Jazeera izmeklēšana, kurā Kipras augstākie ierēdņi apsūdzēti par pilsonības pārdošanu citu valstu noziedzniekiem, izcēlās milzīgs politiskais skandāls.

Līdz ar Siluri pa ādu dabūja vairāki citi pazīstami politiķi. Pat Kipras parlamenta vadītājs slēptās kameras uzņemtajos kadros sola atbalstīt pilsonības piešķiršanu minētajam neesošajam uzņēmējam no Ķīnas.

Šengenas vīze pasē - Sputnik Latvija
Transparency International: Latvija slikti pārbauda "zelta vīzu" pieteikumus

Galu galā Kiprā notika pirmais deputātu streiks vēsturē – viņi protestēja pret spīkera darbībām. Pats Siluris atkāpās no amata.

Vienlaikus Eiropas Komisija ieteica pārbaudīt, vai programmas, kas ļauj saņemt Kipras un Maltas pilsonību, atbilst Eiropas likumdošanas normām.

Maltas un Kipras valdībām divu mēnešu laikā jāatbild uz apsūdzībām. Ja EK nesaņems apmierinošas atbildes, iespējams, pret šīm valstīm tiks ieviestas sankcijas.

Ziņu lente
0