Perevoščikovs: viss ir atkarīgs no cilvēkiem

© REUTERS / David W CernyПирожное в форме вируса SARS-CoV-2 в Праге
Пирожное в форме вируса SARS-CoV-2 в Праге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Galvenais iemesls tam, kāpēc Igaunijai labāk izdodas ierobežot Covid-19 izplatību, ir cilvēku attieksme.

RĪGA, 23. oktobris – Sputnik. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību risku analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs komentēja situāciju ar Covid-19 Latvijā sarunā ar portālu Apollo.

Perevoščikovs atgādināja, ka šobrīd Latvijā Covid-19 inficēšanās gadījumu skaits pieaug. Pavasarī Covid-19 izplatību izdevās ierobežot, taču rudenī vīruss sāka izplatīties krietni ātrāk, un tas tostarp ir saistīts ar Latvijas iedzīvotāju uzvedību.

Мужчина с сотовым телефоном - Sputnik Latvija
Otrais Covid-19 vilnis: cik Latvijas iedzīvotāju plāno ierobežot sociālos kontaktus

"Perēkļu izveidošanās ir atkarīga no pašiem cilvēkiem. Ļoti svarīgi ir tas, lai cilvēki apzinīgi uztvertu profilakses nozīmi, jo tas noved pie šādām nepatīkamām situācijām - ja cilvēki neievēro ierobežojumus, vīruss izplatās daudz straujāk," sacīja epidemiologs.

Gadījumā, ja situācija ar Covid-19 strauji pasliktināsies, jaunas tehnoloģijas neizdomās, jo cīņas princips ar slimību saglabājas. Atbildīgie dienesti turpinās uzturēt saikni ar ģimenes ārstiem, pašiem inficētajiem un kontaktpersonām.

"Būtiski būs ievērot arī sociālo distancēšanos darba vietās un publiskajos pasākumos, jo esam novērojuši, ka vīruss plaši izplatās tieši šādās vietās," paskaidroja Perevoščikovs.

Viņš atgādināja, ka visas darbības ir jāveic vienlaikus, jo tikai šādā veidā var efektīvi cīnīties ar plašāku vīrusa izplatību sabiedrībā un kopumā valstī.

Valkājiet maskas

Iespējams, ka situācijas pasliktināšanās gadījumā tiks ieviesti jauni ierobežojumi: pētījumi un citu valstu pieredze rāda, ka efektīvi drošības pasākumi ir saistīti ar uzņēmējdarbības un mācību procesa ierobežošanu.

"Protams, mūsu mērķis ir nepieļaut, lai tiktu ieviesti šādi ierobežojumi. Principā, viss ir atkarīgs no pašiem cilvēkiem," paskaidroja epidemiologs.

Pēc viņa sacītā, pieejai cīņai ar pandēmiju ir jābūt lokanai un ir jābūt atkarīgai no situācijas.

"Nevajadzētu arī slēgt visas skolas valstī, ja Covid-19 uzliesmojums ir noticis lokāli vienā vietā. Primāri ejam pa solim - vispirms karantīnā dodas klases un tikai tad skolas," atzīmēja eksperts.

Atšķirībā no Spānijas, Čehijas un Slovēnijas, kur slimība ir kļuvusi nekontrolējama, Latvijā tas pagaidām nav noticis – statistikas rādītāji ir par divām trešdaļām zemāki, nekā vidēji Eiropas valstu vidū. Tomēr situācija var arī mainīties.

​"Ir jāpatur prātā fakts, ka slimība izplatās ļoti zibenīgi - viens mirklis un mums ir uzliesmojums," atgādināja Perevoščikovs.

Tāpat viņš paskaidroja, kāpēc, viņaprāt, pašlaik Covid-19 ir krietni mazāk izplatīts Igaunijā. Galvenā Latvijas un Igaunijas stratēģija cīņā ar vīrusu ir vienāda, situācija ar inficēšanās gadījumu atklāšanu, testēšanu, kontaktpersonu noteikšanu arī ir abās valstīs vienāda. Vienīgā atšķirība – alkohola tirdzniecības aizliegums Igaunijā, taču tas nav noteicošais faktors.

Экспресс-тестирование на COVID-19 - Sputnik Latvija
"Ar apbedīšanas biroja izziņu": sociālos tīklus šokē jaunie Covid-19 testēšanas noteikumi

"Galvenā atšķirība, kāpēc Igaunijai veicas ar Covid-19 ierobežošanu - cilvēku attieksme. Tur cilvēki cenšas vairāk ievērot noteiktās profilaktiskās rekomendācijas," norādīja Perevoščikovs.

Galvenā prasība, kura, viņaprāt, ir jāievēro Latvijas iedzīvotājiem, ir sejas masku lietošana, kuru efektivitāti ir pierādījuši zinātnieki.

"Maskas ir efektīvas, tās palīdz apkarot vīrusu. Nav pierādījumu, ka tās nodara kaitējumu. Tā ir tikai dezinformācija un viltus ziņas," sacīja eksperts.

No kā ir vērts baidīties

Kāds var būt vissliktākais notikumu attīstības scenārijs Latvijā?

"Lielākā bīstamība būs tad, ka slimnīcas vairs nevarēs uzņemt pacientus ar Covid-19, jo gultasvietu skaits ir ierobežots. Pārpildītas slimnīcas liegtu citiem cilvēkiem saņemt medicīnisko palīdzību, kura viņiem varētu būt nepieciešama," pastāstīja Perevoščikovs.

Turklāt bīstama būtu ātra Covid-19 izplatība medicīnas darbinieku vidū.

"Sliktākais ir tas, ka arvien biežāk ar vīrusu inficējas tieši mediķi. Ja slimnīcās trūks darbinieki, tad nebūs neviena, kas varētu sniegt medicīnisko palīdzību. Tāpat pastāvētu risks, ka mediķi var inficēt arī pacientus, kā rezultātā saslimt varētu cilvēki, kuriem veselības stāvoklis ir kritisks," pateica epidemiologs.

Ziņu lente
0