Britu vakcīnas izmēģinājumu dalībnieka nāve: KF pastāstīja, kāpēc testi turpinās

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasАкадемик РАН, директор НИЦ эпидемиологии и микробиологии имени Гамалеи Александр Гинцбург
Академик РАН, директор НИЦ эпидемиологии и микробиологии имени Гамалеи Александр Гинцбург - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas N. Gamaleja vārdā nosauktajā centrā izteica pieņēmumu par to, kāpēc kompānijas AstraZeneca un Oksfordas Universitātes izstrādātās vakcīnas izmēģinājumi netika pārtraukti pēc vakcinācijas programmas dalībnieka nāves.

RĪGA, 23. oktobris – Sputnik. Par AstraZeneca un Oksfordas Universitātes izstrādātās vakcīnas izmēģinājumu dalībnieka nāvi Brazīlijā paziņoja vietējā nacionālā veselības uzraudzības aģentūra Anvisa.

Taču brīvprātīgā nāves iemesls, kā paskaidroja aģentūrā, netika nosaukts ētikas apsvērumu dēļ. Tāpat nav zināms, kas konkrēti tika ievadīts brīvprātīgajam izmēģinājumu gaitā – reāla vakcīna vai placebo.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lepni, lai arī miruši? Kāpēc Latvija neparko nepirks Krievijas vakcīnu

Anvisa pastāstīja, ka starptautiskā vakcīnas izmēģinājumu drošības vērtēšanas komiteja sniedza daļējus incidenta ar brīvprātīgā nāvi izmeklēšanas datus un piedāvāja turpināt pētījumu. Arī Oksfordas Universitātē uzsvēra, ka neatkarīga izmeklēšana konstatēja vakcīnas drošumu, un ir atļauts turpināt preparāta testēšanu.

Savukārt Brazīlijas medijos parādījās informācija par to, ka brīvprātīgajām bija vāji iepotēts placebo un nomira viņš no veselības traucējumiem, kurus izraisīja Covid-19.

Gamaleja vārdā nosauktā centra direktors Aleksandrs Gincburgs pastāstīja RIA Novosti, kāpēc britu vakcīnas AstraZeneca izmēģinājumi turpinās pat pēc vakcinētā brīvprātīgā nāves.

Gincburgs uzsvēra, ka, ja izmēģinājumus neapturēja, tas var nozīmēt tikai to, ka vakcīnas izstrādātājiem ir nopietni pierādījumi tam, ka cilvēka nāve nav saistīta ar viņam ievadīto preparātu.

Viņiem ir pierādījumi

N. Gamaleja vārdā nosaukta centra direktors atzīmēja, ka visi cilvēki ir mirstīgi, gan vakcinētie, gan tie, kas nav saņēmuši vakcīnu. Un kamēr nav pierādīts, ka brīvprātīgais nomira tieši dēļ tā, ka viņu vakcinēja, šī nāve turpina būt vienkārši bēdīgs fakts. Tātad, AstraZeneca ir zīmīgi iemesli uzskatīt, ka preparāts neizraisīja cilvēka nāvi.

Taču gadījumā, ja AstraZeneca pierādīs, ka cilvēks ir miris tieši pēc potes saņemšanas, tas būs ļoti slikti priekš vakcīnas, atzīmēja Gincburgs.

Trīskāršs trieciens pandēmijai: Krievijā sāk testēt trešo vakcīnu pret koronavīrusu - Sputnik Latvija
Video
Trīskāršs trieciens pandēmijai: Krievijā sāk testēt trešo vakcīnu pret koronavīrusu

Atgādināsim, ka Gamaleja vārdā nosauktajā centrā izstrādāja pasaulē pirmo vakcīnu pret koronavīrusu "Sputnik V", kura šobrīd iziet pēcreģistrācijas klīniskos izmēģinājumus ar 40 tūkstošu brīvprātīgo dalību.

Izmēģinājumi tika uzsākti Krievijā un Baltkrievijā 2020. gada 25. augustā. Pētījumiem pēcāk pievienojās AAE un Venecuēla. Indija, Ēģipte un Brazīlija arī plāno piedalīties izmēģinājumos.

Vakcīna saņēma Krievijas Veselības ministrijas reģistrācijas apliecību 11. augustā, un, saskaņā ar pandēmijas laikā pieņemtajiem noteikumiem, var tikt izmantota Krievijas iedzīvotāju vakcinācijā. Plānots palielināt vakcīnas ražošanu Krievijā un visā pasaulē.

Ziņu lente
0