Latvija airBaltic varētu lūgt valdībai piešķirt vēl līdzekļus, lai izdzīvotu

© Sputnik / Sergey MelkonovСамолет Airbus a220-300 авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига
Самолет Airbus a220-300 авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja krīze ievilksies, lidsabiedrībai airBaltic būs nepieciešami papildu līdzekļi, paziņoja tās vadītājs Martins Gauss, taču nekonkretizēja, kad tas varētu notikt.

RĪGA, 15. oktobris – Sputnik. Šogad Latvijas nacionālā lidsabiedrība airBaltic plāno pārvest aptuveni 1,5 miljonus pasažieru pret 5 miljoniem pagājušajā gadā, pastāstīja Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta panorāma" intervijā kompānijas vadītājs Martins Gauss. Ja krīze ievilksies, lidsabiedrībai varētu būt nepieciešama jauna līdzekļu ieplūdināšana no valsts puses.

"Katrai krīzei pienāk gals un aviokompānija ir sagatavojusies izaugsmei pēc krīzes. Šobrīd mēs sakām, ka neiesim pie valdības un neprasīsim vairāk naudas, jo mēs jau esam to saņēmuši. Taču mēs esam ļoti smagi ietekmēti, un, ja situācija turpināsies tāda, kā šobrīd, kādu dienu mums būs nepieciešami papildu līdzekļi," sacīja Gauss. Kad finansējums būs nepieciešams, viņš vēl nezina.

Самолет Boeing 737-36Q авиакомпании airBaltic в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Rīga pievienojās pilsētu sarakstam, no kurām ir iespējams "aizlidot uz nekurieni"

Kompānija airBaltic turpina izmaksāt klientiem naudu par atceltajiem reisiem – ap šo brīdi šim mērķim ir iztērēts vairāk 80 miljoni eiro.

Iepriekš ziņots, ka konsolidētie airBaltic zaudējumi 2020. gada pirmajā pusgadā sastādīja gandrīz 185 miljonus eiro. Grupas ienākumi pirmajā pusgadā sastādīja 82,5 miljonus eiro, kas ir par 62% mazāk, nekā analoģiskā periodā pērn, savukārt koncerna zaudējumi pieauguši gandrīz septiņas reizes un sastādīja 184,77 miljonus eiro.

Šī gada pirmajā pusgadā airBaltic pārveda 810 317 pasažierus, kas ir par 64% mazāk, nekā analoģiskā periodā pērn. Veikto reisu skaits ir samazinājies par 58% – līdz 12 501 lidojumam.

Eiropas Komisija atļāva ieguldīt Latvijas nacionālās lidsabiedrības airBaltic pamatkapitālā 250 miljonus eiro, novedot valsts daļu kompānijā līdz 91%. Galvenos nacionālās lidsabiedrības atbalstīšanas nepieciešamības iemeslus nodefinēja Latvijas satiksmes ministrs Tālis Linkaits: "airBaltic un aviācijas nozare kopā Latvijā rada 2,5% no IKP (2018. gada dati). Kumulatīvais efekts no tās darbības līdz 2025. gadam sastāda aptuveni 5 miljardus eiro. No airBaltic ir atkarīgs arī veiksmīgs Rīgas lidostas darbs, jo ārvalstu pārvadātāji nav ieinteresēti tik blīva tīkla uzturēšanā, kādu nodrošina airBaltic. Tā ir lielākā reģiona kompānija, kurai līdzīgas nav nedz Lietuvā, nedz Igaunijā."

Pēc Linkaita sacītā, valstij ir jāatgūst līdzekļi, kas ir ieguldīti airBaltic, 5-7 gadu laikā.

Ziņu lente
0