Jauno nodokļu kanibāliskā loģika: mikrouzņēmumu īpašniekiem jāpadomā par nākotni

© Pixabay / schuldnerhilfeБедность, пустые карманы
Бедность, пустые карманы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība vienojusies būtiski ierobežot mikrouzņēmumu darbību: izslēgt iespēju mikrouzņēmumiem būt par PVN maksātājiem un SIA maksāt mikrouzņēmuma nodokli. Savukārt par mikrouzņēmuma darbiniekiem, izņemot vienīgo īpašnieku, būs jāmaksā visi nodokļi.

RĪGA, 12. oktobris – Sputnik. Valdība akceptējusi grozījumus likumdošanā, kas paredz: mikrouzņēmumu nodokli (MUN) no nākamā gada sākuma varēs attiecināt tikai uz mikrouzņēmuma īpašnieku, stāsta lsm.lv.

Nodokļa likme apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā būs 25% pašreizējo 15% vietā, apgrozījuma daļai virs 25 000 eiro gadā – 40%.

Здание Службы государственных доходов - Sputnik Latvija
Jauno nodokļu kanibāliskā loģika: kā iznīcināt mikrouzņēmumus

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājs nevarēs kļūt par mikrouzņēmuma nodokļa maksātāju, bet, kļūstot par PVN maksātāju, mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja statuss tiks zaudēts.

Tāpat valdība paredz, ka no nākamā gada janvāra MUN maksātāja statusu vairs nevarēs iegūt sabiedrības ar ierobežotu atbildību, MUN maksātāja statusā reģistrētās SIA no 2022. gada vairs nevarēs būt MUN maksātājs.

No likuma svītrots MUN maksātāja darbinieka algas ierobežojums – 720 eiro mēnesī. Toties no 2021. gada sākuma mikrouzņēmuma darbinieku algām piemēros darbaspēka nodokļus vispārējā kārtībā – iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Jāpiebilst, ka no 2021. gada jūlija par visiem mikrouzņēmuma darbiniekiem, izņemot vienīgo īpašnieku, būs jāmaksā darbaspēka nodokļi vispārējā kārtībā saskaņā ar likumiem "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" un "Par valsts sociālo apdrošināšanu".

Iecerēts, ka likumprojekts stājas spēkā 2021. gada 1. janvārī.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš grozījumus novērtēja negatīvi – viņš skaidroja, ka apgrozījuma nodoklis un tāds procents no apgrozījuma nebūs panesams mazajiem uzņēmējiem.

"Ja būs tik straujš lēciens, domāju, ka tur viss beigsies," pauda Endziņš. 

Pašlaik mikrouzņēmums ir tiesīgs izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli tikai gadījumos, ja mikrouzņēmuma darbinieka ienākums attiecīgajā mikrouzņēmumā nepārsniedz 720 eiro mēnesī.

Ziņu lente
0