Deportētais sirmgalvis: izvēlēts upuris, lai parādītu attieksmi pret Krieviju

© Sputnik / Sergey MelkonovВъезд на российский пограничный пункт пропуска Бурачки
Въезд на российский пограничный пункт пропуска Бурачки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No Latvijas deportētais Krievijas pilsonis Vladimirs Norvinds uzskata, ka viņa izraidīšana ir demonstratīva. Viņš to saista ar darbību KF militāro pensionāru veterānu organizācijas vadītāja postenī.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Militāro veterānu biedrības bijušais priekšsēdētājs, Krievijas pilsonis Vladimirs Norvinds ir deportēts no Latvijas. Krievijā veterānu nekavējoties nogādāja Kara medicīnas akadēmijā Sanktpēterburgā, vēsta GTRK Pskov.

Pats Norvinds, komentējot savas deportācijas procesu, paziņoja, ka padzīts no valsts kā noziedznieks – policijas mašīnā, ar trim pavadoņiem.

Toties robežkontroles punktā "Burački" pie Krievijas un Latvijas robežas Norvindu sagaidīja tuvinieki un ātrās palīdzības brigāde.

Jau ziņots, ka veterāns pārcieta infarktu, uzzinājis, ka atņemta uzturēšanās atļauja un viņu izraidīs no valsts. Rīgā viņu nogādāja Stradiņa slimnīcā, taču, tiklīdz stāvoklis stabilizējies, veterāns sūtīts uz Krieviju.

Latvijas robežsargi, kuri Stradiņa slimnīcā "apsargāja" Norvindu, gaidot, kad sirmgalvja pašsajūta uzlabosies, pat neļāva viņam iebraukt mājās, kur dzīvo viņa sieva, Latvijas pilsone, un meita.

"Acīmredzot, runa ir par to, ka vadu lielāko veterānu organizāciju Latvijā, kas apvieno militāros pensionārus, viņu atraitnes, ģimenes locekļus. Tie ir aptuveni 2,5 tūkstoši cilvēku visā valstī. Acīmredzot, tagad viņiem (valdībai – red.) vajadzēja izvēlēties upuri, lai parādītu savu attieksmi gan pret Krieviju, gan pret mums," tā situāciju komentēja pats Norvinds

Krievijas vēstniecība Latvijā jau izteikusi protestu sakarā ar Vladimira Norvinda deportāciju – tās komentārā Facebook norādīts, ka šim incidentam būs negatīvas sekas Krievijas un Latvijas attiecību kontekstā.

6. oktobrī Latvijas iekšlietu ministrs pieņēma lēmumu par Vladimira Norvinda atzīšanu par persona non grata Latvijas teritorijā. Viņam liegta iebraukšana Latvijas teritorijā uz nenoteiktu laiku. 9. oktobrī Norvinds tika aizturēts deportācijas dēļ – viņš tika apsūdzēts par "nacionālo apdraudējumu".

Председатель Общереспубликанского общества ветеранов Владимир Норвинд - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība Latvijā nosodīja militārā pensionāra deportāciju

Latvijas IeM lēmums, iespējams, pārkāpj Krievijas Federācijas un Latvijas Republikas valdību noslēgto vienošanos par Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošo Krievijas Federācijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību.

Latvijas varasiestāžu rīcība pārkāpj šīs vienošanās 2. pantu, kas paredz:

"Personas, uz kurām saskaņā ar 1. pantu attiecināmas šīs vienošanās normas un kuras 1992. gada 28. janvārī pastāvīgi dzīvoja Latvijas Republikas teritorijā, ieskaitot arī personas, attiecībā uz kurām nav pabeigta atbilstošu formalitāšu izpilde un kuras ir uzskaitītas abu Pušu apstiprinātos sarakstos, kas pievienoti pie vienošanās, saglabā tiesības netraucēti dzīvot Latvijas Republikas teritorijā, ja viņas to vēlēsies."

Ziņu lente
0