Atņēmuši uzturēšanās atļauju un deportē: militārais pensionārs kritis nežēlastībā

© Sputnik / Sergey MelkonovПредседатель Общереспубликанского общества ветеранов Владимир Норвинд
Председатель Общереспубликанского общества ветеранов Владимир Норвинд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Republikāniskās veterānu biedrības bijušajam priekšsēdētājam atņemta uzturēšanās atļauja Latvijā. Varasiestādes ir gatavas deportēt sirmgalvi.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Mediji informēja, ka 9. oktobrī varasiestādes deportējušas no valsts Krievijas pilsoni, Republikāniskās veterānu biedrības bijušo priekšsēdētāju Vladimiru Norvindu.

Tomēr šī informācija nebija korekta: 10. oktobrī Norvinds vēl atrodas Rīgā, Stradiņa slimnīcā. Viņam diagnosticēta sirdslēkme un sniegta medicīniskā palīdzība. Sirmgalvi slimnīcā sargā robežsargi.

Ордена и медали на груди ветерана Великой отечественной войны - Sputnik Latvija
Varoņi mūsu vidū: Krievijas diplomāti Rīgā apsveica kara veterānu 100. jubilejā

Sputnik Latvija izdevās sazināties ar Norvindu pa tālruni. Saruna bija īsa: kā noprotams, apsardze nevēlas, lai Norvinds sazinātos ar plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem.

Tomēr viņš īsumā paspēja paziņot sekojošo: 8. oktobrī viņš saņēmis IeM lēmumu par to, ka tiek anulēta viņa uzturēšanās atļauja Latvijā, tātad viņam liegts uzturēties valstī. Lēmuma motīvi nav gluži saprotami, tomēr, iespējams, saistīti ar to, ka aizliegta viņa iepriekš vadītā organizācija.

Runa ir par Republikānisko veterānu biedrību, kas pārsvarā apvieno Padomju armijas un Jūras kara flotes veterānus.

9. oktobrī policija viņu aizturēja un nogādāja nelegālo imigrantu centrā Muceniekos. Tur Vladimiram Norvindam sākās sirdslēkme.

Tiklīdz ārsti atļaus pacientu pārvietot, viņu jānogādā pie Latvijas un Krievijas robežas. Norvindam ir tiesības pārsūdzēt IeM lēmumu, viņš plāno savas iespējas izmantot. Taču vai viņš to paspēs pirms deportācijas?

Vladimirs Norvinds ir precējies, viņa dzīvesbiedre ir Latvijas pilsone. No juridiskā viedokļa jautājums nav viennozīmīgs, tomēr civilizētās valstīs neizraida ārzemniekus, kam ir stabila ģimenes saikne mītnes zemē.

День Победы у памятника Освободителям в Риге - Sputnik Latvija
Gada laikā būtiski augusi ņirgāšanās par veterāniem Baltijas valstīs

Pie tam Latvijas IeM lēmums, iespējams, pārkāpj Krievijas Federācijas un Latvijas Republikas valdību noslēgto vienošanos par Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošo Krievijas Federācijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību.

Latvijas varasiestāžu rīcība pārkāpj šīs vienošanās 2. pantu, kas paredz:

"Personas, uz kurām saskaņā ar 1. pantu attiecināmas šīs vienošanās normas un kuras 1992. gada 28. janvārī pastāvīgi dzīvoja Latvijas Republikas teritorijā, ieskaitot ari personas, attiecībā uz kurām nav pabeigta atbilstošu formalitāšu izpilde un kuras ir uzskaitītas abu Pušu apstiprinātos sarakstos, kas pievienoti pie vienošanās, saglabā tiesības netraucēti dzīvot Latvijas Republikas teritorijā, ja viņas to vēlēsies."

Sputnik Latvija turpina sekot situācijai.

Ziņu lente
0