Rinkēvičs pauž sašutumu: Krievija izsludinājusi meklēšanā Tihanovsku

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasПресс-конференция кандидата в президенты Белоруссии С. Тихановской
Пресс-конференция кандидата в президенты Белоруссии С. Тихановской - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijā opozīcijas politiķi Svetlanu Tihanovsku meklē lietas ietvaros par aicinājumiem ieņemt varu.

RĪGA, 8. oktobris – Sputnik. Baltkrievijas politiķi Svetlanu Tihanovsku iekļāvuši Krievijas IeM meklējamo personu sarakstā, vēsta RIA Novosti.

Advokāts Dmitrijs Agranovskis paskaidroja RIA Novosti, ka tā ir ierasta krimināltiesiskā prakse Savienības valsts ietvaros. Pēc viņa sacītā, šis nav pirmais gadījums, kad Baltkrievija vēršas pie Krievijas ar savu pilsoņu meklēšanu, tāpat mēdz notikt arī otrādi.

Вадим Воловой - Sputnik Latvija
Politologs: Baltijas valstis vairs neslēpj savu orientāciju uz ASV

Dzimtenē Tihanovsku meklē lietā par aicinājumiem ieņemt varu. Viņa tiek apsūdzēta pēc republikas Kriminālkodeksa 361. panta "Aicināšana pie darbībām, kuru mērķis ir nodarīt kaitējumu Baltkrievijas Republikas nacionālajai drošībai". Maksimālais sods pēc pirmajām divām šī panta daļām sastāda līdz 3 gadiem cietumsoda, pēc trešās – līdz 5 gadiem.

Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs pauda sašutumu par Tihanovskas izsludināšanu meklēšanā.

"Esmu šokēts, uzzinot, ka Krievijai ir pieprasījums ar Svetlanas Tihanovskas aresta orderi, viņa nav pastrādājusi noziegumu. Tā ir tieša un neattaisnota iejaukšanās Baltkrievijas iekšlietās un vēl stiprāk pasliktina politiskā dialoga iespēju," uzrakstīja Rinkēvičs savā Twitter lapā.

​Devītajā augustā Baltkrievijā notika valsts vadītāja vēlēšanas. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas datiem, tajās sesto reizi uzvarēja Aleksandrs Lukašenko: viņš saņēma 80,1% balsu. Šī iemesla dēļ republikā sākušies masveida protesti.

Сопредседатель РСЛ Мирослав Митрофанов (в центре) возле памятника Свободы в Риге 16 марта 2020 года - Sputnik Latvija
Politika
Politiķis: Latvija nepievērsīs uzmanību Makrona ieteikumam sākt dialogu ar KF

Opozīcija pieprasa jauna balsojuma rīkošanu, uzstāj uz pārrunām ar spēkā esošo administrāciju un uzskata Tihanovsku par ievēlētu līderi. Pēc vēlēšanām pēc Tihanovskas iniciatīvas tikai izveidota Koordinācijas padome varas nodošanai valstī.

Šajā sakarā Baltkrievijas Ģenerālprokuratūra ierosināja krimināllietu par aicinājumiem ieņemt varu. Šobrīd visi Koordinācijas padomes prezidija locekļi ir arestēti vai atrodas ārzemēs. Pēdējā no viņiem valsti pameta Nobela prēmijas laureāte Svetlana Aļeksijeviča. Pati Tihanovska uzreiz pēc vēlēšanām aizbrauca uz Lietuvu.

Iepriekš starpvalstu izmeklēšanā Krievijā tika izsludināts bijušais pretendents uz Baltkrievijas prezidenta amatu, bijušais Augsto tehnoloģiju parka administrācijas vadītājs Valērijs Cepkalo.

Ziņu lente
0