"Latvijas vizītkarte": publicists izkritizēja bokseri Briedi par pareizticīgo ikonām

© Sputnik / Sergey MelkonovПолуфинал Всемирной боксерской суперсерии в Риге. Майрис Бриедис (Латвия)
Полуфинал Всемирной боксерской суперсерии в Риге. Майрис Бриедис (Латвия) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pasaules boksa supersērijas uzvarētājs Latvijas sportists Mairis Briedis saņēmis dozu kritikas par savu pareizticību – tas pat nav tik slikti, ka Brieža uzvaru redzamākie mediji piemin atturīgi, atzīmēja publicists Māris Luste.

RĪGA, 30. septembris – Sputnik. Pirms dažām dienām Pasaules boksa supersērijas finālā Latvijas sportists Mairis Briedis izcīnīja uzvaru pār kubieti Junieru Dortikosu. Briedis kļuva par Muhameda Ali trofejas, Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) un žurnāla Ring titula ieguvēju.

Taču atšķirībā no vairuma Latvijas iedzīvotāju, publicists Māris Luste pievērsa uzmanību nebūt ne boksera sasniegumiem sportā, bet gan viņa pareizticīgo ikonām ģērbtuvē un veltīja šim apstāklim veselu opusu Facebook.

"Lai arī politiķi cits caur citu steidz sveikt bokseri Briedi par Latvijas vārda nešanu pasaulē, varbūt nemaz nav tik slikti, ka redzamākie sporta mediji viņa uzvaru atspoguļo visai rezervēti. Profesionālā boksa asociāciju konkurence ir sīva, tādēļ dūres meistaru publicitāte atkarīga vienīgi no redakcijas simpātijām. Un ja Briedis ir Latvijas vizītkarte pasaulē, tad šī vizītkarte ir krievu valodā aurojoši sekundanti un pareizticīgo ikonas ģērbtuvē pirms cīņas. Gluži pretēji - viņa pretinieka kubieša Dortikosa nometnē dzirdam vienīgi spāņu valodu, lai arī uzvarētāja pasludināšanas ceremonijā tumsnējais atlēts parādās ietinies savas mājvietas - ASV karogā," raksta Māris Luste.

"Tā kā globālā mērogā Krievija paliek Krievija neatkarīgi no tā, vai tajā valda impēriskie, padomju vai federālie likumi, deviņdesmitajos uzskatījām par pienākumu katram satiktajam ārzemniekam skaidrot, ka latvieši nav krievi un pat runā citā valodā. Izskaidrot to šodien uz Latvijas vizītkartes - Brieža piemēra, būtu visai grūti," sūrojas ieraksta autors.

Pēc Māra Lustes sacītā, Livonija jau 16. gadsimtā izsludināja ticības brīvību un līdzjutējiem, protams, nav nekādas daļas gar to, kādu vīraku Briedis kurina ģērbtuvē.

"Galu galā - viņš ringā dodas pēc Muhameda Ali vārdā nosauktās balvas. Un kā zināms - katoļu un baptistu apdzīvotajā Luīvilā dzimušā Kasiusa Marsellusa Kleja pāreja islāma kārtā līdzinājās kārtīgam aperkotam pa sabiedrības žokli. Šis bija gluži revolucionārs "Black Lives Matter" izaicinājums - populāra, bērnībā kristīta vergu šķiras atvase bija uzdrošinājusies izvēlēties reliģiju un pat nomainīt ironisko vārdu romiešu antīkajā tradīcijā, kas, vergturiem par uzjautrinājumu, reiz tika piekopta visai bieži. "Celies kājās, Baltā Amerika! Kāds ir mans vārds, kretīn?" - uz Vegasas ringa dēļiem notriektajam rases brālim Floidam Patersonam 1965. gadā kliedza Kasiuss - Muhameds. Tam pašam katolim Patersonam ar zvaigžņoti strīpaino karogu plecos, kurš "patriotisku apsvērumu" vadīts, pirms cīņas solīja šajā "krusta karā" atgūt Amerikai čempiona kroni," turpina savu sarežģīto stāstu publicists Luste.

Пресс-конференция и битва взглядов боксеров Юньера Дортикоса и Майриса Бриедиса - Sputnik Latvija
Cītīgi mācās latviešu valodu: Brieža treneris vēlas iegūt Latvijas pilsonību

Tiesa, publicists atzīmē, ka Brieža pareizticībā iespējams nav nekādu zemūdens akmeņu. Taču rietumu kristieši uzstājas par pacifismu, kamēr Krievu Pareizticīgā baznīca "atbalsta kodolieroču izstrādi un palīdz Kremlim militarizēt sabiedrību". "Ar šo baznīcu gluži vai simbiozē esošo Krievijas Stratēģisko raķešu spēku devīze "Pēc mums klusums" visai cieši sasaucas ar apokaliptisko redzējumu, kas Svētās Krievijas tradicionālo vērtību aizstāvībai akceptē jebkādus līdzekļus. Un kā jautā vadošais reliģijas ekspluatators politiskiem mērķiem - Putins: kam mums pasaule, kurā nav Krievijas?"

"Komunisma ideja ir izgāzusies un vienīgā Krievijas iespēja atkal stabili nostāties pret Rietumiem, atrasta tās nomaiņā pret citu globālu ideoloģiju - tikumību un "ģimenes vērtībām", kuras Maskava ar politiskām manipulācijām un oligarhu naudu nu cenšas piejaucēt pasaulei, atverot reliģiskus centrus un pareizticīgos dievnamus te Singapūrā, te Parīzē," atmasko Kremļa "viltīgo ieceri" Luste.

Maskavas patriarhāts, diemžēl, pārvērsts kareivīgās tikumības propagandas institūtā, nonāk pie secinājuma autors.

"Protams, kāds teiks, ka Briedis ir profesionālis un sacensībās pārstāv tikai sevi. Nevis Latviju, Pareizticīgo baznīcu, postpadomju humanitāro telpu ar krievu valodu starpetniskās saziņas līdzekļa kvalitātē vai bijušo darbavietu - Valsts policiju ar kuras uzšuvi uz halāta viņš lepojas joprojām. Taču šķiet, ka to neapzinās ne viņš pats, ne politiķi, ne arī ierindas līdzjutēji," brīdina par briesmām Māris Luste, pievienojot savai publikācijai slavenā boksera attēlu pareizticīgo ikonu fonā.

Zem publicista Māra Lustes publikācijas izcēlās aktīva diskusija un vairums komentētāju atklāti pauda sašutumu par autora viedokli.

"Latvijā arī ir pareizticīgo baznīca, dievkalpojumi notiek gan baznīcas slāvu, gan latviešu valodā. Vispār jau pareizticīgie ir gan Serbijā un Bulgārijā, gan Grieķijā un Rumānijā. Vieglāk bija uzrakstīt "man kaut kā galīgi nepatīk krievi"," nosodīja autoru Lolita Tomsone.

"Tā kā Mairi pazīstu personīgi, tad varu pateikt par šo rakstu, ka tas ir pilns ar naidu vai skaudību, grūti saprast. Mairis Briedis ir daudz lielāks patriots, kā jūs domājat... Nav tik skaidrs, kam veltījāt tik garu savārstījumu, varēja tak īsāk pateikt, ka nepatīk viņa reliģija," pauž sašutumu Gatis Panavs.

"Sīks murgotājs un intrigants. Un ja Brieža treneris būtu brits, kura uzmundrinājumi fonā skanētu angliski? Nevajag apliet ar samazgām cilvēku, kurš ar savu balvu fotografējas pie Brīvības pieminekļa un uzreiz pēc cīņas lepojas, ka palīdzējis pacelt Latviju uz ērgļa spārniem. Ir pilnīgi skaidrs, kas ir viņa spēka avoti," uzskata Viesturs Rudzītis.

"Piesieties pie kāda cilvēka ticības ir ļoti nepieklājīgi," norāda Martins Smits.

"Kad tad Latvija bijusi tīrasiņu latviešu lielvalsts? Apbrīnojami, kādai tumsai jābūt cilvēkā, lai tērētu enerģiju šādā sacerējumā," atbildēja publicistam Jolanta Eriņa.

Atzīmēsim, ka Mairis Briedis nekad nav plaši stāstījis par saviem reliģiskajiem uzskatiem. Taču ir zināms, ka 2017. gadā 11.novembra krastmalā bokseris izpildīja pareizticīgo rituālu – trīs reizes ielienot ūdenī, katru reizi nokrustojoties. Izejot no ūdens, sportists atzinās, ka sajūtas bijušas ļoti asas, taču tas bija tā vērts.

Atgādināsim, ka Mairis Briedis, kuram janvārī būs 35 gadi, savā profesionālajā karjerā ir izcīnījis 26 uzvaras, 19 no kurām – ar nokautu, un piedzīvoja vienu zaudējumu no iepriekšējās sezonas supersērijas uzvarētāja – ukraiņu boksera Aleksandra Usika.

Ziņu lente
0