Politika

Bonifācija brīvdienas: Saeima atgriezās pie attālināta darba režīma

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šonedēļ Saeimas ēkā ir paredzētas parlamenta pārstāvju klātienes tikšanās ar vairākām ārvalstu delegācijām, taču pašus deputātus atkal pārveduši pie attālināta darba režīma.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Ņemot vērā epidemiologu rekomendācijas, Latvijas Saeima ceturtdien, 1. oktobrī, atjaunos darbu attālinātā režīmā.

Vien trīs sēdes rudens sesijas laikā parlaments aizvadīja ierastā režīmā, kurā strādāja līdz ārkārtējās situācijas režīmam, kas tika izsludināts šī gada pavasarī. Vairums deputātu sēdēs atradās bez aizsargmaskām – pirmajā rudens sēdē vien ap 10 parlamentāriešiem ievēroja drošības pasākumus, savukārt trešajā tādu nebija vairāk par trīs četriem. Taču vēl pagājušajā ceturtdienā pēkšņi tikai mainīta Saeimas darba dienas kārtība, savukārt pirmdien parlamenta prezidijs pieņēma lēmumu atkal pāriet pie darba ar elektroniskās sistēmas e-Saeima starpniecību. Par prezidija lēmumu paziņoja Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs.

Кабинет министров ЛР - Sputnik Latvija
Ja ministrs saslims, visi būs apdraudēti: Latvijas valdība turpinās strādāt attālināti

Jau tuvākā Saeimas sēde notiks daļēji attālinātā režīmā. Tātad, deputāti varēs piedalīties Saeimas darbā, atrodoties ārpus tās sienām. Kas attiecas uz deputātiem, kuri atrodas zālē, viņiem būs aizliegts kāpt Saeimas tribīnē. Visas debates un balsojumi notiks ar elektroniskās sistēmas starpniecību. Deputāti kā iepriekš tiks iedalīti frakcijās, katra strādās no savas telpas, tai skaitā daļa deputātu atradīsies galvenajā parlamenta ēkā.

Komisiju darbs būtībā nemainās – līdzīgi kā līdz šim, tātad, kopš šī gada pavasara, deputāti var strādās, atrodoties komisijas zālē vai attālināti, savukārt pieaicinātie eksperti – attālinātā režīmā.

Uz parlamenta pāreju pie daļēji attālināta režīma asi reaģēja Saeimas opozīcijas deputāti. Vēl ārkārtējās situācijas režīma laikā viņi paziņoja, ka attālināta darba gadījumā deputātiem faktiski atņem vienu no demokrātiskās cīņas metodēm par savām idejām un projektiem – iespēju iziet tribīnē un uzrunāt savus kolēģus parlamentā. Attālinātu debašu gadījumā nav pat īsti skaidrs, vai kolēģi klausās uzstāšanos vai nē.

Sakarā ar pirmdien pieņemtā lēmuma faktu neatkarīgā deputāte Jūlija Stepaņenko ironiski atzīmēja: "Saeimas krupji atkal ir nobijušies un patvaļīgi izlēmuši ielīst atpakaļ datoros. 1.oktobrī vairs atkal nebūs tribīnes un Saeimas sēdes būs vērojamas miglaino bilžu kaleidoskopā no deputātu virtuvēm, guļamistabām un dārziem… Nāk kovids. Pilna Saeima būs šonedēļ ar ārvalstu viesiem, ziediem un diplomātiskām pasēm, bet deputātiem satikties un runāt no tribīnes nebūs atļauts."

Savā Facebook lapā deputāte publicēja skenētu dokumentu no Saeimas, saskaņā ar kuru, šonedēļ Saeimas ēkā ir paredzētas parlamenta pārstāvju tikšanās klātienē ar vairākām ārvalstu delegācijā, tai skaitā Francijas, Moldovas un Igaunijas pārstāvjiem.

Ziņu lente
0