"Krievija izrakstīs latviešiem sertifikātus": Lietuvā strīdas par BelAES boikotēšanu

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередачи
Линии электропередачи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sakarā ar Baltijas nodomiem boikotēt BelAES elektroenerģiju visvairāk diskusiju izraisa jautājums par to, kā novērst šīs elektroenerģijas nokļūšanu kopējā tirgū caur Krieviju un Latviju.

RĪGA, 29. septembris – Sputnik. Opozīcijā esošie lietuviešu konservatori kritizē enerģētikas ministra Žigimanta Vaičūna prezentēto Baltijas valstu elektrības tirdzniecības metodiku ar trešajām valstīm. Viņi uzskata, ka metodikā paredzētā izcelsmes garantiju sistēma ir nepietiekama tam, lai novērstu BelAES elektroenerģijas nonākšanu kopējā tirgū, vēsta 15min.lt.

Pagājušajā nedēļā Lietuvai, Latvijai un Igaunijai, kuras iepriekš vienojās par Baltkrievijas elektroenerģijas boikotēšanu pēc BelAES palaišanas, izdevās izstrādāt kopīgu elektroenerģijas tirdzniecības metodiku – tajā ir iekļauta elektroenerģijas izcelsmes garantēšanas sistēma. Dokuments prezentēts publiskai apspriešanai.

Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Lietuva iebiedē pilsoņus ar "avāriju BelAES": Viļņā sāks izdalīt joda tabletes

Visvairāk diskusiju izraisa jautājums par to, kā novērst elektroenerģijas nonākšanu kopējā tirgū caur Krieviju un Latviju.

Padeves sistēmas operators Litgrid iepriekš paziņoja par vienošanās panākšanu par to, ka "no Krievijas uz Latviju importētajai elektroenerģijai jābūt izcelsmes garantijai, ka to nav izstrādājuši baltkrievu ražotāji".

Taču parlamenta Ekonomikas komitejas loceklis, konservators Daiņus Kreiviss uzskata, ka šo nosacījumu varēs apiet.

"Tur nav sertifikātu, tur ir izziņas. Sertifikācijas sistēma nozīmē, ka jābūt noteiktai sistēmai, ka sertificējošajām iestādēm ir jābūt tajās valstīs. Krievija izrakstīs latviešiem sertifikātus, ka tā ir Krievijas elektrība, bet tas neko nenozīmē," sacīja parlamentārietis.

Baltkrievijas AES - Sputnik Latvija
Lukašenko anonsēja Baltkrievijas AES ekspluatācijas sākumu

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tās būvdarbiem izraudzīts AES-2006 projekts — Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas tipveida projekts "3+" ar uzlabotiem tehniski ekonomiskajiem rādītājiem, atbilstošs mūsdienu "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības, sanitārajām un higiēnas normatīvajiem aktiem.

Pret stacijas būvniecību aktīvi uzstājas Lietuva, kura aicina arī citas valstis boikotēt staciju. Lietuvas pozīciju atbalstījusi Polija. Latvija un Igaunija iepriekš atturējās atbalstīt boikotu. Vēl iepriekšējā nedēļā Latvijas ministru prezidents Krišjānis Kariņš paziņoja, ka politiskās iejaukšanās elektrības tirgū nebūs, jo šo jomu regulē pats tirgus. Taču jau pēc nedēļas viņš paziņoja, ka Latvija pārtrauks elektroenerģijas tirdzniecību ar Baltkrieviju BelAES palaišanas gadījumā.

Ziņu lente
0