VDD pārbaudīs baltkrievu kompānijas, lai pārliecinātos, ka tās neveic izlūkošanas darbības

© Yuri SamoilovШифрование
Шифрование - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzņemot Latvijā baltkrievu uzņēmumus un to darbiniekus, Latvijas varasiestādēm derētu apzināties iespējamos riskus, kas saistīti ar izlūkošanas darbībām, uzskata VDD.

RĪGA, 22. septembris – Sputnik. Latvijai jāņem vērā riski, kas saistīti ar baltkrievu kompāniju iespējamajām izlūkošanas darbībām, kuras pauda vēlmi pārvest savu darbību uz Baltijas valsti, paziņoja Valsts drošības dienests, vēsta Neatkarīgā Rīta Avīze.

"Izlūkošanas riski, kas saistīti ar trešo valstu, īpaši NVS valstu, pilsoņu ieceļošanu Latvijā, nav pilnībā izslēdzami," teikts VDD paziņojumā. Šos riskus derētu ņemt vērā arī Baltkrievijas biznesa gadījumā.

"Vienlaikus vēršam uzmanību, ka Latvijā ir ieviesta atbilstoša izvērtēšanas sistēma, kurā kompetentajām institūcijām sadarbojoties, šādi riski tiek apzināti un mazināti," uzsvēra dienestā.

Офисы банков в центре Риги - Sputnik Latvija
"Zaļais koridors" baltkrievu kompānijām sadusmoja Latvijas uzņēmēju

Ekonomikas ministrija pagājušajā nedēļā paziņoja, ka jau 12 baltkrievu kompānijas pieņēmušas lēmumu pārcelt savu biznesu uz Latviju. Kopumā valstī jāierodas 470 šo firmu baltkrievu darbiniekiem, galvenokārt tie ir vadošie speciālisti un valdes pārstāvji. Kompānijas pārstāv informācijas, kumunikācijas un citu tehnoloģiju nozares, tostarp ar "zaļo" enerģiju saistīto tehnoloģiju nozares.

Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka Latvija ir gatava uzņemt augsti kvalificētus darbiniekus no Baltkrievijas, piešķirt viņiem termiņuzturēšanās atļauju, kā arī sniegt atbalstu.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Kaspars Rožkalns paziņoja, ka aģentūra strādā ciešā sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, Robežsardzi un finanšu uzraudzības un citām institūcijām, lai pēc iespējas ātrāk sagatavotu atbilstošu un praksē pārbaudītu ceļa karti tiem uzņēmējiem, kuri lems par labu Latvijas piedāvājumam. Ar tādu pašu paziņojumu uzstājās arī ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs. Pēc viņa sacītā, pašlaik tiek izstrādāti risinājumi, lai baltkrievu kompānijām būtu visas iespējas pēc iespējas ātrāk pārcelties uz Latviju.

Tāpat Rožkalns uzsvēra, ka ar mērķi operatīvi apstrādāt uzņēmēju pieteikumus izveidota īpaša komanda, ko veido LIAA un PMLP speciālisti. Tiek piedāvāti vairāki risinājumi, piemēram, tā saucamā jaunuzņēmumu vīza vai Eiropas Savienības "zilā karte" jeb termiņuzturēšanās atļauja augsti kvalificētiem speciālistiem un viņu ģimenes locekļiem.

Ziņu lente
0