Valsts atbalsta vietā aizlika kāju priekšā: slēgta Liepājas zivju konservu rūpnīca

© Sputnik / Sergey MelkonovПамятник консервам возле административного здания завода Kolumbija Ltd
Памятник консервам возле административного здания завода Kolumbija Ltd - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zivju konservu rūpnīca, kas strādāja Liepājā kopš tālā 1892. gada, ir pārcietusi milzum daudz kataklizmu, tomēr ar pašreizējo sistēmu Latvijā galā netika.

RĪGA, 18. septembris — Sputnik, Aleksejs Stefanovs. Liepājā slēgta pēdējā zivju pārstrādes rūpnīca. Valsts apsolīja atbalstu tās īpašniekam Igoram Krupņikam, bet patiesībā nonāvēja ražošanu.

Konservi pirms blanšēšanas - Sputnik Latvija
Agrāk eksportējām uz Krieviju: Latvijā izputējis kārtējais šprotu ražotājs

"Liepājas rūpnīcas tēmu esmu slēdzis no 1. septembra, tagad tur saimniekos "Trasta komercbankas" maksātnespējas administratori. Latvijā nevienam nekas nav vajadzīgs. Patiesībā tā jau ir pamesta zeme, pašas rūpnīcas vairs nav. Teritorijā ir tikai apsargi, un pat viņi braukā no Rīgas," sarunā ar Sputnik Latvija pastāstīja bijušais Liepājas zivju konservu rūpnīcas īpašnieks Igors Krupņiks.

Latvijas biznesmenis ar Krievijas pasi un vēl vienu – Izraēlas – pilsonību atrisināja jautājumu kardināli. Noguris cīnīties ar sistēmu, viņš šonedēļ kopā ar sievu un meitu uz visiem laikiem aizlidoja uz Izraēlu. Tagad viņš dzīvos Netānijā. Arī tā ir jūras krastā, tikai silta.

Sodīt, nedrīkst apžēlot

Zivju konservu rūpnīca, kas strādāja Liepājā kopš tālā 1892. gada, ir pārcietusi milzum daudz kataklizmu – divus pasaules karus, politisko režīmu maiņu, pirmos neatkarības gadus, teju vai netika slēgta 2000. gadu sākumā, taču, pateicoties maskavieša Igora Krupņika apņēmībai, faktiski augšāmcēlās no mirušajiem. Ar toreizējā Liepājas mēra Ulda Seska atbalstu.

Металлургический завод - Sputnik Latvija
Liepājas Metalurgs: valdība nolēmusi likvidēt kombinātu

Taču 2016. gadā uzņēmumam par ļaunu nāca "Trasta komercbankas" bankrots, kurā firmai "Kolumbija Ltd." bija kredītlīnija. Bankai un pēc tam arī rūpnīcai virsū metās maksātnespējas administratori. Sākumā tika slēgts zivju audzēšanas komplekss un zivju nūjiņu ražotne – jauns biznesa veids, kurā Krupņiks investēja līdzekļus. Administratori atļāva ražot tikai konservus, taču, ņemot vērā Krievijas slēgto tirgu, tas nebija viegli. No 450 darbiniekiem izdevās saglabāt tikai 80.

Pirms karantīnas sākuma Sputnik paspēja apciemot toreiz vēl strādājošo rūpnīcu. "Mēs te gandrīz visu jau esam pensionāri, tomēr ļoti gribam strādāt. Es pati rūpnīcā strādāju jau 15 gadus. Smagi? Jā, viegli nav, taču tagad pie mums dienā saražo 20-40 tūkstošus bundžu, bet agrāk bija pa 90 tūkstošiem bundžu, nebija laika ne elpu atvilkt, tomēr tikām galā. Galvenais, lai tik Igors Oļegovičs vilktu rūpnīcu tālāk," ar cerību balsī stāstīja konservu maiņas meistare Ināra Suhareva.

"Es esmu zivju apstrādātāja, tagad stāvu pie bundžu aizdares mašīnām. Reizēm strādāju ar divām mašīnām, kad atnāk steidzams pasūtījums. Galvenais – kaut tikai mūs neaizvērtu," kolēģei piebalsoja Svetlana Šamane. Viņa rūpnīcā strādāja jau 23 gadus.

Килька превращается в ароматные шпроты - Sputnik Latvija
Atlikušas vien šprotes un trikotāža: Latvija nogalinājusi rūpniecību ES un NATO dēļ

Tad sākās koronavīrusa pandēmija, kas stāvokli pasliktināja – Igors Krupņiks pieņēma lēmumu no jūnija ražošanu apturēt. Aprīlī, kad Sputnik pastāstīja par grūto stāvokli "Kolumbija Ltd.", to uztvēra visi vadošie mediji. Pēc saceltā trokšņa valsts apsolīja Krupņikam atbalstu – kompensāciju 20% apmērā no iespējamās lejupslīdes aprīlī, maijā un jūnijā.

Tomēr izrādījās, ka dokumenti jāiesniedz burtiski divu dienu laikā. Tas nebija iespējams. Tomēr pavasarī Krupņiks ziņoja, ka darbība tiks apturēta tikai līdz septembra vidum – ledusskapjos atstāja saldētas zivis, lai konteineru varētu palaist nekavējoties. Tomēr tas neizdevās.

"Žēl cilvēku. Viņi vasaru stāvēja biržās, cerēja, ka rūpnīca atsāks darbu, tomēr diemžēl es nespēju vienoties ar bankas administratoru. Lūdzu dot garantijas darbam līdz 2021. gada 1. jūnijam, bet viņš atteica. Bet mēs taču neko neprasījām – tikai iespēju strādāt," atceras uzņēmējs.

Viņš vairs nav sašutis, vairs nedusmojas kā pavasarī, kad pārdzīvoja par uzņēmumu. Viņš ir samierinājies ar to, ka strādājošas rūpnīcas Latvijā nav vajadzīgas. Tagad visi dokumenti ir sagatavoti, un uzņēmējs ir pametis valsti.

Made in Israel

"Es pats sev pierādīju, ka spēju veidot biznesu Latvijā, un 17 gadus nodzīvoju ar to. Tagad strādāšu Izraēlā. Importētāji ir saskārušies ar grūtībām, sarūpējot valstij produktus koronavīrusa dēļ, ostas ir slēgtas, uzņēmumi pasaulē nestrādā, tāpēc veidosim un attīstīsim biznesu šeit. Mani jau pieņēma darbā par konsultantu ar labu algu, tālāk – paskatīsimies," stāstīja Krupņiks.

© Sputnik / Sergey MelkonovBijušais Liepājas zivju konservu rūpnīcas īpašnieks Igors Krupņiks
Valsts atbalsta vietā aizlika kāju priekšā: slēgta Liepājas zivju konservu rūpnīca  - Sputnik Latvija
Bijušais Liepājas zivju konservu rūpnīcas īpašnieks Igors Krupņiks

Drīz vien Igora Krupņika ziņā Izraēlā var parādīties jau Izraēlā ražoti zivju konservi, piemēram, skumbrija vai siļķe eļļā. Šajā nozarē viņam zināmas visas ieejas un izejas. Zivju pārstrādātāji no Latvijas bieži vien lepni klāstīja, ka pēc Krievijas tirgus slēgšanas viņi savu produkciju orientējuši arī uz Izraēlu. Tagad viņiem var parādīties jauns konkurents.

"Maksātnespējas administratori nav motivēti glābt bankrotējošos uzņēmumus, lai saglabātos darba vietas, lai tiktu maksāti nodokļi. Viņi nav ekonomisti, viņi ir juristi. Viņu uzdevums ir ātrāk visu pārdot, lai saņemtu savu procentu no darījuma. Kamēr sistēma Latvijā būs tāda, te nebūs normālu ražotņu," pavasara sākumā norādīja Igors Krupņiks.

Sistēma nav mainījusies, pēc karantīnas atcelšanas stāvoklis ir tikai sliktāks. Tāpēc uzņēmējs nopirka biļeti līdz Telavivai vienā virzienā. Tagad viņš kopā ar ģimeni izsaiņo mantas, iekārtojas un pielāgojas jaunajiem dzīves apstākļiem. Uz Latviju viņš lidos atpūsties, kad Izraēlā laiks būs pārāk karsts.

Ziņu lente
0