Viņķele: mēs izvēlējāmies starp tūrisma biznesu un visu Latviju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labāk ir pieciest zaudējumus tūrisma nozarē, nekā atjaunot karantīnu visā valstī, uzskata veselības ministre.

RĪGA, 16. septembris — Sputnik. Ja Latvija, sekodama kaimiņvalstu piemēram, piekristu pacelt Covid-19 saslimstības kritērija slieksni, iespējamās sekas smagi skartu visu valsts tautsaimniecību, paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele Latvijas radio ēterā.

Aizvadītajā nedēļā Latvija iekļāva Igauniju tā saucamajā "dzeltenajā sarakstā" – starp valstīm, pēc kuru apmeklējuma ir jāievēro 14 dienas ilga pašizolācija, jo valstī pārsniegts kumulatīvā divu nedēļu saslimstības rādītāja slieksnis – 16 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Вакцинация от кори, архивное фото - Sputnik Latvija
PVO: pasaulē reģistrēts Covid-19 saslimstības rekords vienas diennakts laikā

Pie tam Igaunija un Lietuva paaugstinājušas sliekšņa rādītāju līdz 25 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju – tikai pēc tā sasniegšanas jebkurā valstī atbraukušajiem cilvēkiem divas nedēļas jāpavada pašizolācijā.

Otrdien, 8. septembrī, valdības sēdē tika apspriesti iespējamie pasākumi cīņā ar Covid-19 izplatību, kas ļautu vienlaikus nepieļaut ierobežojumus ekonomikā. Tika lemts nepaaugstināt sliekšņa rādītāju. Šo ideju izteica ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, pret ko iebilda gan veselības ministre, gan premjerministrs Krišjānis Kariņš.

"Es saprotu (ekonomikas ministru Jāni – red.) Vitenberga kungu, kurš aģitē par tūrisma nozari," atzina Viņķele.

Tomēr, viņa norādīja, viesmīlības pasākumu īpatsvars Latvijas iekšzemes kopproduktā (IKP) ir aptuveni 2,5%.

"Un šeit izšķiršanās ir starp to, cik brīvi mēs dzīvojam Latvijas iekšienē, cik brīvi mēs pulcējamies, apmeklējam kultūras, izklaides pasākumus, cik brīvi strādā mūsu sabiedriskās ēdināšanas iestādes, cik droši mūsu bērni klātienē apmeklē skolu, – un viena biznesa – tūrisma biznesa – izdzīvošanas labbūtības jautājumu," skaidroja ministre.

Производство вакцины от COVID-19 на фармацевтическом заводе Биннофарм - Sputnik Latvija
Pussimts valstu apspriež ar Krieviju vakcīnas pret Covid-19 piegādes

Viņa uzskata, ka tādā situācijā svaru kausi sliecas par labu tam, lai nodrošinātu iespējami mazāk ierobežojumu Latvijas iekšienē. Bet, paaugstinot minēto slieksni, pieaugs Covid-19 inficēšanās risks, kas savukārt atstās iespaidu uz to, ka ierobežojumus nāktos pastiprināt.

"Risinājums vienkārši ļaut brīvāk un bez ierobežojumiem kustēties var draudēt ar bumeranga efektu. Pāris nedēļas brīvi pakustamies, un inficēšanās rādītāji un saslimušo cilvēku skaits pieaugs tik būtiski, ka mums būs jādara ārkārtīgi ekonomikai smagas un vēl traumējošākas lietas," brīdināja Viņķele.

Cita starpā viņa pieminēja mācības neklātienē, kas īpaši ietekmētu mazo klašu skolēnu vecākus, tādējādi arī atstājot būtisku ietekmi uz tautsaimniecību.

Ziņu lente
0