Analītiķis: Latvijas skaistā dzīve ir beigusies, palikušas tikai šprotes

© SputnikФинансовый аналитик Дмитрий Голубовский
Финансовый аналитик Дмитрий Голубовский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie Latvijas bankām ķērušies amerikāņu regulatori, tāpēc Latvijai atlicis iztikt uz šprotu un Jūrmalas rēķina – vairs nav nekādu izredžu atgriezties pie labās dzīves uz krievu naudas rēķina.

RĪGA, 16. septembris – Sputnik. Pēc Latvijas finanšu sistēmas "kapitālremonta", ko sarīkoja amerikāņu iestādes, vietējās bankas baidās atvērt kontus, konstatē eksperti.

Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ieteica kredītiestādēm pievērsties risku menedžmentam, nevis izvairīties no tiem. Viņš uzskata, ka bankām jābeidz meklēt "netīrā" nauda, jādomā par attīstību.

Tā kā pie Latvijas bankām ķērušies amerikāņu regulatori, nevienam nav cerību atgriezties pie labās dzīves, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja finanšu analītiķis Dmitrijs Golubovskis.

Панорама Риги - Sputnik Latvija
Atlaižu nebūs: bankas nav gatavas atbalstīt uzņēmējus no Baltkrievijas

"Pie Latvijas bankām ķērusies Amerika, bet Eiropa sāka spiedienu ASV prasību gultnē. Izcēlās liels skandāls par nezināmas izcelsmes naudas plūsmu no Krievijas, kas izrādījās saistīta ar priekšvēlēšanu kampaņu ASV. Amerikā plaukst paranoja sakarā ar to, ka sveša nauda varot iejaukties viņu iekšpolitikā. ASV varasiestādes pievērsās visiem lielajiem finanšu punktiem, kuriem cauri plūst Krievijas nauda. Viņi panākuši Krievijas pilsoņu kontu slēgšanu Kiprā un ļoti spēcīgi ķērās pie Latvijas," atgādināja Golubovskis.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas bankām uzmanību pievērsusi pasaules augstākā finanšu vara.

"Amerikāņu regulatoru autoritāte ir vislielākā. Tāpēc Latvijas varasiestādes var pieprasīt no bankām, ko vien vēlas, bankas to nedarīs – tās zina, ka rezultātā viņām iesaldēs korespondētājkontus ASV un tās būs izmestas no pasaules banku sistēmas," paziņoja analītiķis.

Golubovskis norādīja: ja baņķieris vēlas norēķināties dolāros, viņam vajadzīgi korespondētājkonti bankās ASV, kas šos maksājumus "izlaidīs cauri".

"Jebkura dolāru transakcija iet cauri Amerikai, kur to izskata zem palielināmā stikla. Ja Latvijas baņķierim ieteica tā nerīkoties, viņš to nedarīs, vienalga, ko domātu viņa valdība. iezemiešu valdības nevienu neinteresē. Tā var lūgt bankas un pieprasīt, ko vien vēlas, - ja bankas ir prātīlgas, tās šajā gadījumā ignorēs savas valdības viedokli," paskaidroja Sputnik sarunbiedrs.

Golubovskis konstatēja, ka "Latvija ir beigusies".

"Vēl viņiem ir šprotes, ir Jūrmala, uz tā rēķina dzīvos. Tagad jāpierod dzīvot tā, kā dzīvoja līdz brīdim, kad uzsēdās uz finanšu plūsmas no Krievijas... Patiesībā uz šī rēķina viņi kadu laiku dzīvoja ļoti labi, pēc tam dzīvoja labi, taču uz Krievijas naudas rēķina viņi dzīvoja pavisam skaisti, un tagad tas ir beidzies," secināja analītiķis.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati liecina, ka pērn Latvijas banku sektora peļņa sastādīja 118,203 miljonus eiro – gandrīz 2,5 reizes mazāk nekā gadu iepriekš. Tas ir rekordzems rādītājs pēdējo piecu gadu laikā.

Голубовский: Латвия шикарно жила за счет российских денег
Ziņu lente
0