Latvija pārvēršas par lietoto apģērbu atkritumu poligonu

© Sputnik / Sergey MelkonovМагазин одежды в Via Jurmala Outlet Village
Магазин одежды в Via Jurmala Outlet Village - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ik gadus tiek ievestas tonnas valkātu apģērbu. Pēc dažiem gadiem valsts būs spiesta īstenot tekstila pārstrādes programmu.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Puse no tekstila izstrādājumiem, kas Latvijā tiek ievesti no ārzemēm, ir lietoti, pastāstīja kompānijas "Latvijas Zaļais punkts" direktors Kaspars Zakulis radio Baltkom ēterā.

Pēdējo desmit gadu laikā lietoto un gatavo apģērbu imports ir trīskāršojies, katrs iedzīvotājs pērk gandrīz 15 kg apģērbu gadā. Tāpēc, saskaņā ar Latvijas Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas viedokli, valstij nāktos atbalstīt un attīstīt vietējās tekstila pārstrādes attīstības stratēģiju.

Музей моды в Риге - Sputnik Latvija
"Bomžu pilsēta": rīdziniekus šokē jaunais lietoto apģērbu veikals

Pie tam lietotu apģērbu popularitāte Latvijā nekrītas – nesen centrālajā Rīgas ielā durvis vēra divstāvu veikals, kas pieder tīklam Kilomax – tajā lietotus apģērbus pārdod uz svara.

Zakulis radio ēterā pastāstīja, ka valstī vidēji ik gadus tiek ievesti 27 tūkstoši tonnu tekstila. Aptuveni puse no šī apjoma ir lietoti, veci apģērbi. Viņš konstatēja: reizēm rodas iespaids, ka Latvija ir atkritumu poligons Anglijai un angļu tekstilam.

10.septembrī tika atklāta kampaņa "Nav, ko vilkt?", kuras mērķis ir aktualizēt tekstila atkritumu šķirošanas problēmas. Statistikas dati liecina, ka trešā daļa iedzīvotāju izmet nevajadzīgo apģērbu sadzīves atkritumu konteineros, un to izved uz izgāztuvēm, kur sintētisko tekstilizstrādājumu sadalīšanās var ilgt pat 200 gadus.

Latvijas Zaļais punkts vēsta, ka tekstila atkritumi Latvijā veido līdz 5% mājsaimniecību atkritumu – aptuveni 30 tūkstošus tonnu. Pie tam kompānijas veiktā aptauja rāda, ka 89% iedzīvotāju labprāt nodotu apģērbus pārstrādei, ja rastos tāda iespēja.

Одежда на вешалках - Sputnik Latvija
Latvijā tiks aizliegts izmest atkritumos tekstilizstrādājumus

Zakulis uzsvēra, ka tekstils ir jāpārstrādā, tomēr jāsavāc kritiskā masa, lai atvērtu rūpnīcu. "Zaļais punkts" pētījis Francijas pieredzi, kur savācas 37% no kopējā tekstila apjoma. Sistēma valstī ir sakārtota, visas pašvaldības sadarbojas, pieslēgti sociālie uzņēmēji. Tomēr, pēc Zakuļa domām, frančiem ir priekšrocība – lietotā tekstila, tā saucamā second hand apjoms valstī nav tik liels.

ES direktīva, kas stājas spēkā 2025. gadā, ES dalībvalstu pienākums būs šķirot tekstila atkritumus. Šiem, mērķiem visā Latvijā tiks izvietots aptuveni tūkstotis speciālu konteineru. Pagaidām to skaits nav liels, adreses, kur tie atrodami, publicēti "Latvijas Zaļais punkts" vietnē.

Iedzīvotāji ir gatavi atdot nevajadzīgo apģērbu trūkumcietējiem – fonda "Otrā elpa" veikalos un ziedojumu konteineros lielveikalos "Alfa" un "Mols". Kopš aprīļa beigām ziedoto apģērbu apjomi pieauguši apmēram par 20%.

Ziņu lente
0