Amerikāņu tanki jau ir Lietuvā, 15 kilometrus no robežas: Baltkrievija sit trauksmes zvanu

© Sputnik / Pāriet pie mediju bankasМеждународные военные учения Summer Shield XIV в Латвии
Международные военные учения Summer Shield XIV в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas aizsardzības ministrs Viktors Hreņins paziņoja, ka ASV pārdislocējušas uz Lietuvu, pie Baltkrievijas robežas, tanku bataljonu. Un tas nevar neizraisīt uztraukumu.

RĪGA, 13. septembris – Sputnik. Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas vadītājs Viktors Hreņins telekanāla STV ēterā paziņoja par amerikāņu tankiem, kuri praktiski piegājuši pie pašas Baltkrievijas robežas, vēsta RIA Novosti.

Pēc Hreņina sacītā, amerikāņi pārdislocējuši uz Lietuvu 69. tanku pulka 2. tanku bataljonu, kurš izvietojies poligonā Pabradē, 15 kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju.

Истребители F-16 - Sputnik Latvija
Izspēlē raķešu uzbrukumus: Šoigu stāsta par NATO iznīcinātājiem pie Krievijas robežām

Hreņins paskaidroja, ka šādas karaspēku pārvietošanās tika veiktas NATO mācību Enhanced Forward Presence un Atlantic Resolve ietvaros. Taču īpašu uztraukumu izraisa tas, ka aptuveni 500 kareivju, 29 tanki un 43 Bradley kaujas mašīnas veiks manevrus tiešā tuvumā valsts robežai.

Turklāt Baltkrievijas Aizsardzības ministrijas vadītājs paziņoja par pastiprinātiem NATO un amerikāņu aviācijas lidojumiem gar Baltkrievijas valsts robežu, kā arī ārvalstu kareivju izlūkošanas pasākumiem, kuri, pēc Hreņina sacītā, noskaidro, kas notiek republikas teritorijā.

NATO pie robežām

Iepriekš Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka NATO virza savus karaspēkus pie Baltkrievijas robežām. Viņš apgalvoja, ka "iznīcinātāji F-16 atrodas tikai 15-20 minūtes ilga lidojuma attālumā" no Baltkrievijas. Pirms tam viņš  teica, ka NATO bruņotais kontingents "žvadzina kāpurķēdes" pie Baltkrievijas vārtiem, un pauda ārkārtīgu uztraukumu par bruņoto spēku komponentes palielināšanu Polijā un Lietuvā, kur NATO kareivji regulāri rīko militārās mācības.

Учения НАТО Saber Strike 2016 в Эстонии - Sputnik Latvija
Igaunija plāno iegādāties militārās iekārtas un mīnas "Krievijas savaldīšanai"

Tāpat Baltkrievijas līderis atzīmēja, ka jau 2019. gadā, kad NATO izsludināja mācības, Baltkrievijai kļuva skaidrs, ka NATO kaut ko plāno pie tās robežām. Taču 2020. gadā "ieceri" piebremzēja koronavīruss, bet tagad, kad valstī nemieri, nekas netraucē NATO kareivjiem izvērst karaspēkus. Lukašenko atzīmēja, ka bija spiests dot līdzvērtīgu pavēli.

NATO reaģēja uz Baltkrievijas prezidenta vārdiem. Tur paziņoja, ka nekāda spēku palielinājuma Rietumeiropā nav, bet ir Ziemeļatlantijas alianses spēku klātbūtne. Taču šie spēki atrodas tur ne ar mērķi draudēt kādai no valstīm, bet gan ar nolūku "novērst konfliktus un saglabāt mieru".

Ziņu lente
0