Viedoklis

Kas stāv aiz 11. septembra teroraktiem? Piecas galvenās sazvērestības teorijas

© AP Photo / Chao Soi CheongРазрушения в результате теракта 11 сентября в Нью-Йорке
Разрушения в результате теракта 11 сентября в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daudzus neapmierināja 2001. gada 11. septembrī ASV notikušo teroraktu izmeklēšanas oficiālie slēdzieni. Parādījās alternatīvas versijas, kurām ir savi piekritēji.

2001. gada 11. septembrī notika viens no baisākajiem teroraktiem mūsdienu ASV vēsturē, atgādina radio Sputnik autore Marija Smirnova. Teroristi nolaupīja pasažieru lidmašīnas un ietrieca tās Pasaules tirdzniecības centra dvīņu torņos, Pentagonā, savukārt viens laineris nogāzās pļavā. Bojā gāja 2977 cilvēki, 24 joprojām tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem.

Pēc dažām stundām pēc uzbrukuma FIB jau nosauca teroristu vārdus. Speciālā komisija pēcāk nonāca pie secinājuma, ka aiz terorakta stāv Al-Qaida (vairākās valstīs aizliegta teroristiskā organizācija). Savukārt simtiem bojāgājušo radinieku iesniedza kolektīvo prasību pret Saūda Arābiju, apsūdzot karalisti teroristu atbalstīšanā.

© AP Photo / Stan HondaPolicists pie Pasaules tirdzniecības centra pēc 2001. gada 11. septembra terorakta
Kas stāv aiz 11. septembra teroraktiem? Piecas galvenās sazvērestības teorijas - Sputnik Latvija
Policists pie Pasaules tirdzniecības centra pēc 2001. gada 11. septembra terorakta

Taču joprojām paliek tie, kam ir savs skatījums uz šiem notikumiem, kuri atšķiras no oficiālā viedokļa. Saskaņā ar 2004. gadā veikto socioloģisko aptauju datiem, vairums amerikāņu bija pārliecināti, ka Amerikas valdība slēpj informāciju par šiem teroraktiem.

Tas, protams, ved pie sazvērestības teorijām. Pastāstīsim par vispopulārākajām.

Pirmā versija. Kontrolēts sprādziens

Pastāv viedoklis, ka lidmašīnas nevarēja tik vērienīgi bojāt dvīņu torņu konstrukcijas, lai tie pilnībā sabrūk. Šīs teorijas piekritēji uzskata, ka postījumu raksturs vairāk līdzinājās tam, kas notiek ēku nojaukšanas gadījumos ar kontrolētu sprādzienu palīdzību. Tātad, saskaņā ar viņu pārliecību, ēkās jau iepriekš tika ielikti spridzekļi, kurus iedarbināja lidmašīnu ietriekšanās brīdī.

Kā tieši to vārēja izdarīt, nepiesaistot uzmanību, nav skaidrs.

Tomēr šīs teorijas piekritēji norāda, ka notikuma vietā tika atrasts izkausēts tērauds (un ar degvielas degšanas temperatūru nebūtu iespējams to panākt) un ka vēl neviens debesskrāpis nav sabrucis ugunsgrēka dēļ. Uz ko viņiem atbild, ka līdz šim nevienā debesskrāpī nav ietriecies pasažieru laineris.

Otrā versija. Lidmašīnas vadīja ASV varasiestādes

Ir tie, kas uzskata, ka laineri bija ar tālvadību un neviens tās nenolaupīja. Šāda tehnoloģija tik tiešām pastāv. Taču pierādījumu tam, ka toreiz tā tika pielietota, protams, nav.

Trešā versija. Lidmašīna neietriecās Pentagonā

Saskaņā ar oficiālo versiju, viens no laineriem ietriecās militārās iestādes ēkā. Taču pastāv viedoklis, ka bojājumi neatbilst lidmašīnas triecienam – tie varēja būt vai nu iepriekš ievietots spridzeklis, vai arī raķete. Šīs teorijas piekritēji norāda, ka fotogrāfijās pēc uzbrukuma nav lidmašīnas atlūzu. Turklāt laineris pazuda no radariem drīz pēc nolaupīšanas, tādēļ apstiprināt tā atrašanās vietu neviens nevarēja.

Ceturtā versija. Vienu no lidmašīnām notrieca ASV GKS

Viena no nolaupītajām lidmašīnām, saskaņā ar oficiālo versiju, nogāzās pļavā, Pensilvānijā. Tomēr ir cilvēki, kuri uzskata, ka to notrieca ASV GKS reaktīvai iznīcinātājs. Uz to it kā norāda tas, ka dzinēja daļas tika atrastas ļoti lielā attālumā no fizelāžas.

© AP Photo / Mario Tama/Getty ImagesUgunsdzēsējs raud pie Pasaules tirdzniecības centra pēc 2001. gada 11. septembra terorakta
Kas stāv aiz 11. septembra teroraktiem? Piecas galvenās sazvērestības teorijas - Sputnik Latvija
Ugunsdzēsējs raud pie Pasaules tirdzniecības centra pēc 2001. gada 11. septembra terorakta

Piektā versija. Zvanu no klāja nebija

Saskaņā ar oficiālo versiju, lidmašīnas nolaupīšanu apstiprina vairāki telefona zvani, kurus paspēja veikt pasažieri. Tomēr šīs versijas kritiķi apgalvo, ka 2001. gadā vēl nebija iespējas zvanīt no lainera, tolaik lidmašīnās vēl nebija iekārtas, kura nodrošinātu stabilu signālu. Turklāt šaubas izraisa kāda zvana citāts: "Sveika, mammu, tas esmu es …Marks Birgmans." Diez vai kāds būtu stādījies priekšā pēc vārda un uzvārda, kad zvanītu mātei.

Vēl viens teorijas piekritēju arguments tam, ka teroraktus sarīkoja ASV, ir tāds, ka neviens no zvanītājiem nepateica, ka lidmašīnu nolaupīja arābi. Lai gan – balstoties uz viņu pašu loģiku – ja zvani nebija īsti, tad kādēļ nevarēja pietuvināt to saturu oficiālajai versijai? Un šādus jautājumus sazvērestības teorijas piekritējiem var uzdot ļoti daudz. Taču diez vai tas viņus samulsinās: viņi noteikti zina, ka "patiesība ir kaut kur ārā".

Ziņu lente
0