Lukašenko deva uzdevumu zinātniekiem padomāt, kur izmantot BelAES elektroenerģiju

© Foto : Vk / РУП "Белорусская АЭС"Белорусская АЭС, архивное фото
Белорусская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka uz valsti turpina izdarīt spiedienu saistībā ar BelAES būvniecību, un lūdz zinātniekus meklēt risinājumus, kur novirzīt papildu enerģiju no stacijas.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko gaida no baltkrievu zinātniekiem piedāvājumus, kur varētu tikt izmantotas BelAES elektroenerģijas pārpalikumi, vēsta Belta.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко выступает на митинге, организованном в его поддержку на площади Независимости в Минске - Sputnik Latvija
Politika
Lukašenko neapmeklēs Latviju, lai apspriestu tranzītu un BelAES: Baltija ievieš sankcijas

Lukašenko atzīmēja, ka valstī jau tiek veikti stimulējoši pasākumi elektroenerģijas patēriņa palielināšanai gan sadzīves vajadzībām, gan tautsaimniecības nozarēm. "Visur liksim uzsvaru uz elektrību," sacīja Baltkrievijas līderis un uzdeva zinātniekiem iesniegt piedāvājumus elektroenerģijas izmantošanas paplašināšanai.

"Jūs mums pateiksiet priekšā to, ko mēs, varbūt, neredzam – kur šo enerģiju var izmantot," sacīja Lukašenko.

Tāpat prezidents paziņoja, ka ir pārliecināts lēmuma uzbūvēt Baltkrievijas AES pareizībā.

"Mums jānodarbojas ar saviem atklājumiem un izgudrojumiem. Pateicoties tam, mēs apgūstam arī miera atoma enerģiju mūsu pirmajā atomelektrostacijā. Tas ir viens no spiediena iemesliem uz mums. Polijā drīkst plānot (jaunu staciju viņiem uzbūvēs amerikāņi), bet mums nē. Somijā drīkst būvēt atomreaktorus, bet mums nedrīkst," pievērsa uzmanību Aleksandrs Lukašenko.

Tāpat viņš atzīmēja, ka AES darbojas arī apkārt Baltkrievijai, tomēr, neraugoties uz to, uz valsti vienalga tiek izdarīts spiediens savas AES būvniecības jautājumā. "Bez manis vai ar mani jūs sapratīsies, kas ir atomstacija. Tas nav tikai dižs sasniegums un lēta enerģija. Tā ir lielākā drošība mūsu valstij," uzsvēra Lukašenko.

Iepriekš ziņots, ka Latvija, Lietuva un Igaunija vienojās par elektroenerģijas tirdzniecības izbeigšanu ar Baltkrieviju pēc atomstacijas palaišanas.

Baltija plāno izmantot elektroenerģijas izcelsmes sertifikātu sistēmu. Samazinātā apjomā tirdzniecība turpināsies uz Krievijas un Latvijas robežas, kam tiks izmantotas paliekošās jaudas no iekšējās tirdzniecības starp Baltijas valstīm. Starp Lietuvu un Kaļiņingradas apgabalu elektroenerģijas tirdzniecība turpināsies esošajā apjomā.

Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Elektronu face control: Latvija meklē BelAES elektroenerģijas atpazīšanas metodi

Neskaitot to, tika panāktas vienošanās par jaudas samazināšanu tirdzniecībai ar trešajām valstīm un par vienotu tarifu par infrastruktūras izmantošanu. Šis tarifs tiks ieviests 2021. gada pirmā ceturkšņa beigās, kad tiks pieņemti attiecīgi likumi Latvijā un Lietuvā. Igaunijas spēkā esošā likumdošana jau šobrīd ļauj ieviest šādu tarifu.

Paredzēts, ka elektroenerģijas tirdzniecība starp Baltiju un trešajām valstīm samazināsies divas reizes. Vienošanās būs spēkā līdz Latvijas, Lietuvas un Igaunijas energosistēmu sinhronizācijai ar Centrāleiropu, kas ir ieplānota 2025. gada beigās.

Ziņu lente
0