Politika

Dombrovskis pastāstīja, kad pametīs "Saskaņu" un kā pārvarēt Latvijas atpalicību

CC BY-SA 2.0 / Ieva Ābele, Saeima / Вячеслав Домбровский
Вячеслав Домбровский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vjačeslavs Dombrovskis paskaidroja, kāpēc savulaik nolika "Vienotības" mandātu un kādēļ šobrīd turpina būt "Saskaņas" deputāts, lai gan pametis partijas valdi.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Savas politiskās karjeras laikā Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis bija darbojies trijās partijās: Zatlera reformu partijā, "Vienotībā" un "Saskaņā". Neatkarīgā Rīta Avīze intervijā Dombrovskis pastāstīja, kāpēc pameta "Saskaņas" valdi un kādā gadījumā izstāsies no partijas pilnībā.

2015. gadā Dombrovskis nolika Saeimas deputāta mandātu un pameta aktīvo politiku.

"Nonācu pie secinājuma, ka viens no galvenajiem iemesliem vai galvenais daudzām ekonomiskajām problēmām un valsts kopējai atpalicībai ir etniskā sašķeltība.

Un es morāli vairs nebiju gatavs darboties politikā ar tiem politiskajiem spēkiem, kas uztur sarkanās līnijas pret trešdaļu valsts iedzīvotāju. Tas bija viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc aizgāju," pastāstīja deputāts.

Beigās 2018. gadā viņš atgriezās politikā un iestājās "Saskaņā" – vienā no retajiem politiskajiem spēkiem, kurš, līdzīgi Zatlera reformu partijai, uzstājās par atteikšanos no šīm te "sarkanajām līnijām" un par dialogu starp divām valodu kopienām. Dombrovskis atzīmē, ka sākumā viņam nebija īpašas vēlmes iet uz "Saskaņu", jo tas nozīmēja garantēti palikt "mūžīgā opozīcijā".

Подсчет голосов на участке №142 в Доме конгрессов - Sputnik Latvija
Politika
"Saskaņas" satriecošā sakāve, "Progresīvo" triumfs un izredzes LKS

"Bet 2018. gadā veidojās faktoru kopums - gan tas, kas notika ar banku ABLV, gan tas, ka diezgan negaidīti, un es biju diezgan pārsteigts, parādījās Nils Ušakovs ar priekšlikumu pievienoties "Saskaņai" un iet kā "Saskaņas" premjera kandidātam," pastāstīja deputāts.

Pēc viņa sacītā, viņš cerēja, ka viņam tomēr izdosies izvest partiju aiz "sarkanajām līnijām" un iekļaut "meinstrīmā".

"Viss pārējais ir vēsture," apkopoja Dombrovskis.

"Saskaņai" pienāks gals

Runājot par vilšanos "Saskaņā", pēc politiķa sacītā, viņš neparedzēja korupcijas skandālus Rīgas domē.

"Es uzskatīju, ka lēmums ‒ tā teikt cienījamā veidā - pārcelt Nilu Ušakovu uz Briseli partijai bija pareizs. Es to sapratu kā gatavību pašai partijai uzsākt partijas pamatīgu pārbūvi. Bet te diemžēl es kļūdījos. Kā izrādījās, tās gatavība uz pārbūvēm tomēr nebija," paziņoja deputāts.

Политолог Филипп Раевский - Sputnik Latvija
Politika
Rajevskis par "Saskaņas" krīzi: cilvēkiem apnicis balsot par mūžīgo opozīciju

Viņš atgādināja, ka pats pretendēja uz valdes priekšsēdētāja amatu, piedāvājot platformu partijas transformācijai, taču uzvarēja cita pieeja.

"Es joprojām atceros bijušā partijas priekšsēdētāja Nila Ušakova vārdus, ka šobrīd partijai svarīgi ir atgriezties pagātnē. Pagātnē partija arī ir atgriezusies.

Rīgas domes vēlēšanu rezultāts apliecināja, ka manas prognozes ir pareizas un nākamās vēlēšanas partijai būs pēdējās," uzskata Dombrovskis.

Viņš pameta valdi, bet ne partiju, jo uzskata to par taisnīgāko rīcību attiecībā pret vēlētājiem.

"Mums ir vēlēšanu sistēma, kas balstīta uz partijām, cilvēki ievēlēti no partiju sarakstiem. Man, ja nekļūdos, vēlēšanās bija lielākais plusu skaits šajā Saeimā, tā pat bija trešdaļa aptuveni, ja pareizi atceros, no balsu skaita, ko "Saskaņa" saņēma Rīgā.

Tāpēc man ir "Saskaņas" vēlētāja mandāts Saeimā, un es pirmkārt pārstāvu vēlētāja intereses, un turpmāk to arī darīšu, kā es to redzu un saprotu," paskaidroja politiķis.

Viņš paziņoja, ka būs gatavs pilnībā pamest "Saskaņu" tikai tad, kad "radīsies gan pieprasījums, gan pietiekams piedāvājums radīt jaunu partiju".

"Vienotība" bija kļūda

Tāpat Dombrovskis pastāstīja, ka no visām partijām, kurās viņš ir bijis, par kļūdu viņš uzskata tikai "Vienotību", tiesa, viņš tikai balotējās no šī politiskā spēka, taču nebija tās loceklis.

Выращивание банкнот - Sputnik Latvija
Dombrovskis: Latvija nesasniegs Eiropas vidējo attīstības līmeni pat 50 gadu laikā

""Vienotības" izvēle bija tāda, kuru diktēja apstākļi un kļūdaini apsvērumi. Pēdējā posmā Reformu partijā neviens negribēja uzņemties partijas vadību, jo tai partijai neklājās ļoti viegli. Es uzskatīju par goda jautājumu uzņemties šo pienākumu.

Es neredzēju cilvēkos gatavību cīnīties neatkarīgi, bija vēlme integrēties citā partijā. Vairākums domāja, ka jāintegrējas "Vienotībā", tāpēc šo uzstādījumu es realizēju. Tā kā es to darīju, būtu neloģiski vest Reformu partiju uz "Vienotību" un pašam no "Vienotības" saraksta nestartēt.

Saeimā no "Vienotības" es diezgan ātri sapratu savu kļūdu un sāku meklēt kādu izeju no šīs situācijas. Tas rezultējās mandāta nolikšanā," pastāstīja Dombrovskis.

Ziņu lente
0