Afgānis draud ar pašnāvību, ja viņam neļaus pēc iespējas drīzāk pamest Latviju

© AFP 2023 / LOUISA GOULIAMAKI Колючая проволока на границе
Колючая проволока на границе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nelegālais imigrants Abduls vēlas pēc iespējas drīzāk atgriezties Afganistānā pie slimas mātes un brūkoša biznesa, taču pandēmijas dēļ deportēt ir ļoti sarežģīti un dārgi.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. No Latvijas pašlaik nav iespējams izsūtīt nelegālos imigrantus, jo pandēmijas dēļ ir apturēta aviosatiksme ar vairumu pasaules valstu. Divi afgāņi draud izdarīt pašnāvību, ja viņiem neatļaus pēc iespējas ātrāk pamest Latviju un atgriezties dzimtenē, vēsta TV3.

Afgāni Abdulu Valsts robežsardze aizturēja šī gada martā. Kāpēc – pušu versijas dalās. Imigrants saka, ka atbrauca sporta iemesla dēļ, savukārt robežsargi uzskata, ka tika pastrādāts likumpārkāpums, un soda kārtā Abdulu iesēdināja Rīgas Centrālcietumā. Pēc atbrīvošanas viņu pārveda uz aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru Muceniekos. Imigrants paziņoja, ka vēlas pamest ES un atgriezties Afganistānā.

"Mana māte ir ļoti slima, tēvs vecs. Mana māte ir slimnīcā, divas reizes bijusi komā. Esmu vienīgais, kas varētu palīdzēt ģimenei. Šajā laiks, kopš esmu aizturēts Latvijā, esmu pazaudējis Afganistānā savu uzņēmumu – sporta klubu," stāsta Abduls.

Pirms daudzām nedēļām vīrietis palūdza Valsts robežsardzi deportēt viņu atpakaļ uz Afganistānu. Ierēdņi paskaidroja, ka šobrīd to nav iespējams izdarīt, jo koronavīrusa dēļ vairumā virzienu aviosatiksme ir apturēta. Savukārt tās divas aviokompānijas, kuras varētu nogādāt Abdulu uz Afganistānu ar pārsēšanos, atteicās pārvadāt deportējamo personu.

Душевая - Sputnik Latvija
"Mucenieku" centra bēgļiem izdomāti īpaši sodi

"Šīs personas tiek īpaši marķētas pasažieru sarakstos, viņiem ir jāiegādā īpašas biļetes un šīs biļetes ir jāsaskaņo ar attiecīgās aviokompānijas drošības dienestiem, un tikai pēc šo drošības dienesta akcepta mēs šādas biļetes varam iegādāties un maršrutu plānot. Līdz ar ko mēs nonākam zināmā strupceļā, jo mēs no šīm aviokompānijām nesaņemam apstiprinājumu, bet citu alternatīvu risinājumu mums nav," skaidro Valsts robežsardzes atgriešanas un patvēruma lietu nodaļas priekšnieks Mareks Hoņavko.

Tagad Valsts robežsardze veic pārrunas par to, vai Abdulu tomēr varēs deportēt ar šo kompāniju avioreisiem, ja ar viņu lidos Latvijas robežsargu konvojs. Latvijai tas izmaksās daudzus tūkstošus eiro.

Analoģiskas problēmas Latvijai radušās ar nelegālo imigrantu izraidīšanu uz Vjetnamu, Gruziju un pat Kubu.

"Izraidīšanas kopš Covid ir ļoti, ļoti apgrūtinātas. Ja raugāmies uz klasiskiem gadījumiem, kas ir Vjetnama, tad uz Vjetnamu mēs vispār nekādi nevaram dabūt cilvēku projām, jo vienkārši nav savienojamības lidojumos," pauž Hoņavko.

Savukārt Latvijā iestrēgušais afgānis draud, ka, ja robežsargi neatradīs veidu kā pēc iespējas drīzāk deportēt viņu uz Afganistānu, viņš izdarīs pašnāvību tieši Mucenieku centrā.

На рынке в Бодруме в Турции - Sputnik Latvija
Turcijas un Eiropas Savienības robežas šķērsojuši vairāk nekā 47 tūkstoši bēgļu

"Dažkārt es saku – man ir jābeidz pašam sev gals. Ja man nav iespēju atgriezties Afganistānā, lai glābtu brūkošo uzņēmumu un palīdzēt ģimenei, ir sasniegta sajūta – visi limiti izsmelti. Ir jāmirst. Mani limiti ir izsmelti. Es nepārdzīvotu, ja mamma nomirtu, kamēr esmu Latvijā. Tad es pats neredzu savai dzīvei vairs jēgu," sūrojas afgānis.

Neskatoties uz šiem draudiem, Mucenieku centra vadība neredz pazīmes, kuras norādītu uz to, ka Abduls ir jāizolē viņa paša drošībai.

Nelegālie imigranti ne pirmo reizi pauž šādus draudus. Pastāv darba metodoloģija ar šādiem cilvēkiem, Muceniekos ir mediķi, kuri var veikt pārrunas.

Cerību afgānim dod tas fakts, ka tagad no lidostas "Rīga" tiek atvērts arvien vairāk lidojumu galamērķu, tādēļ var sākt saskaņošanu ar citām aviokompānijām, kuras vēl nav atteikušas.

Ziņu lente
0