Kāpēc Šadurskis melo par "Krievijas guberņu"? Pliners stāsta par skolām Rīgā

© Sputnik / Sergey MelkonovЯков Плинер на съезде партии "Русский союз Латвии"
Яков Плинер на съезде партии Русский союз Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais izglītības ministrs Kārlis Šadurskis tagad var izcelties tikai uz nacionālo jūtu kurināšanas un krievu identitātes nožņaugšanas rēķina, uzskata pedagoģijas zinātņu doktors Jakovs Pliners.

RĪGA, 8. septembris – Sputnik. Bijušais Latvijas izglītības un zinātnes ministrs, tagadējais Rīgas domes deputāts Kārlis Šadurskis paudis neapmierinātību ar gaisotni Rīgas skolās, - tā, pēc Šadurska domām, "grūti savienojama ar Latvijas kā neatkarīgas un demokrātiskas valsts jēdzienu". "Ieejot vienā otrā bērnudārzā vai skolā, negribas ticēt, ka atrodamies Latvijā," bijušais izglītības ministrs komentēja situāciju ar latviešu valodu. Viņš apliecināja, ka nepametīs izglītību un strādās, lai Rīga vairs nebūtu "Krievijas guberņa".

Šadurskis divas reizes ieņēmis izglītības un zinātnes ministra posteni, starp viņa "nopelniem" ir piespiedu pāreja pie latviešu mācību valodas un skolu optimizācija, sarunāa ar Sputnik Latvija atgādināja pedagoģijas zinātņu doktors Jakovs Pliners, ievēlētais Rīgas domes deputāts no Latvijas Krievu savienības.

"Civilizētās valstīs, pieņemot likumus, kas saistīti ar mazākumtautībām, notiek konsultācijas ar šīm mazākumtautībām. Nekad neviena mazākumtautība Latvijā nav lūgusi valdībai ieviest bērnu apmācību latviešu valodā. Tas bija izdarīts ar varu," uzsvēra Pliners.

Viņš atgādināja: kad Šadurskis ieviesa skaisto terminu "skolu optimizācija", vienkārši sākās mācību iestāžu slēgšana.

"Ministrija mudināja uz to pašvaldības: Šadurskis draudēja, ka nedos vajadzīgo finansējumu. Salīdzinājumā ar padomju laika beigām Latvijā likvidēta vairāk nekā trešā daļa skolu vai pazemināts to statuss. "Saskaņas" vadīšanas laikā Rīgā likvidētas aptuveni 45 skolas, kuru vidū divas trešdaļas ir krievu skolas," pastāstīja Pliners.

Pēc viņa domām, Šadurskis melo, teikdams, ka krievu skolas Latvijā atgādina "Krievijas guberņu".

Klusēšana - Sputnik Latvija
Latvija bagātajiem un latviešiem: krieviem jāzina sava vieta

"Diemžēl daļa direktoru apsteidz notikumus, bīdamies par savu skolu, kurā ieguldīti lieli spēki un nervi. Viens direktors teica: kad mani atcels, bet skolā ieliks latviešu direktoru, radikālāku latviskošanas ziņā, kam tad būs labāk?" atcerējās Pliners.

Viņš atzīmēja, ka tagad Šadurskis var izcelties tikai uz nacionālo jūtu kurināšanas un krievu identitātes apspiešanas rēķina un tā piesaistīt sev nacionālistisko elektorātu.

"Žēl, ka Latvijas Krievu savienība nokļuvusi opozīcijā Rīgas domē, jo valdošo koalīciju organizēs četras nosacīti latviskas partijas. Taču mēs pacentīsimies darīt visu iespējamo, lai nepieļautu to, ko vēlas Šadurskis," apliecināja Sputnik sarunbiedrs.

Publicists Vladimirs Lindermans iepriekš paziņoja Sputnik Latcija, ka par Melno Kārli iesauktais Kārlis Šadurskis Rīgas domē var ķerties pie krievu izglītības "piebeigšanas" un aicināja krievu partijas tam pretoties.

Плинер о школах в Латвии: Шадурскис врет про "русскую губернию"
Ziņu lente
0