Covid-19 piemaksas: Labklājības ministrijas ierēdņi sevi nav apbižojuši

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasМужчина с зонтом
Мужчина с зонтом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vidējā piemaksa Labklājības ministrijas ierēdņiem ārkārtējā stāvoklī izrādījās krietni lielāka nekā tiem, kas nodrošināja sociālo aprūpi. Par ko īsti maksāja LM darbiniekiem?

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Valsts pārvaldes iestādes ļoti negribīgi publicē datus par piemaksām, kas saņemtas par darbu Covid-19 ārkārtas situācijas apstākļos. Viena no pirmajām pārskatu publicēja Veselības ministrija, taču citas ministrijas atklāj šos datus tikai pēc īpaša pieprasījuma. Labklājības ministrijā avīze Neatkarīgā noskaidroja, ka piemaksas maksātas ne tikai sociālajiem aprūpētājiem, aprūpētājiem, sociālajiem darbiniekiem, bet arī ministrijas darbiniekiem, turklāt piemaksām paredzētā summa, ja to rēķina uz vienu darbinieku, pašā ministrijā ir daudzkārt lielāka.

Covid-19 un piemaksas

Piemaksas par darbu Covid-19 ārkārtas situācijā nav nosodāmas, jo darba apjoms daudziem valsts pārvaldē strādājošiem patiešām šajā periodā pieauga. Ar naudu atbalstīja arī mediķus, kuri strādāja ar Covid-19 pacientiem, un sociālajiem darbiniekiem. Piemaksas saņēma arī ministriju darbinieki, jau vasaras sākumā tās publiskoja Veselības ministrija.

Кресло в Сейме Латвии - Sputnik Latvija
Pietiek to paciest! Iedzīvotāji sadumpojušies pret ierēdņiem reprezentācijas izdevumu dēļ

Neatkarīgā noskaidroja, ka piemaksas izmaksātas arī Labklājības ministrijā un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, bet kopumā piemaksas par Covid-19 krīzes seku novēršanu labklājības nozarē valsts budžeta finansējuma ietvaros noteiktas 9,2% nodarbināto un tam izlietoti 67 239,32 eiro, ieskaitot darba devēja nodokļus. Piemaksu apmērs svārstās no 5 līdz 30%.

LM speciālists Egils Zariņš pastāstīja, ka piemaksas noteiktas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā - 51 darbiniekam izlietoti 9738,97 eiro.

"Piemaksas noteiktas, lai motivētu klientu kontaktu centrā nodarbinātos, kā arī to darbinieku motivēšanā, kas iesaistīti attālinātā darba tehniskā atbalsta nodrošināšanā un ārkārtējās situācijas tiesību aktu ieviešanā," skaidroja Zariņš.

Lielāko skaitu piemaksu saņēma valsts sociālās aprūpes centros strādājošie par darbu īpašos apstākļos, tai skaitā par aprūpes nodrošināšanu ar Covid-19 inficētai personai, tāpat piemaksas piešķirtas par darba intensitātes pieaugumu, nodrošinot papildu pasākumus Covid-19 izsludinātās karantīnas ietvaros, un vienkārši par papildu darbu - tiem darbiniekiem, kuri bija iesaistīti individuālo aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu sadalē visām ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām. LM dati liecina, ka piemaksas izmaksātas 415 aprūpes centru darbiniekiem un tam izlietoti 30 359 eiro.

Arī sevi neapbižoja

Toties piemaksām Labklājības ministrijas darbiniekiem izlietoti 27 140,89 eiro. Tās piešķirtas darbiniekiem, kuri bija iesaistīti valsts apdraudējuma seku novēršanā un pārvarēšanā, gatavoja noteikumu projektus un finanšu ietekmes vērtējumu dažādās sociālās politikas jomās (sociālā apdrošināšana, darba tirgus, bērnu un ģimenes, sociālā iekļaušana, sociālā palīdzība un sociālo pakalpojumu politika). Šie darbinieki koordinēja arī jautājumus ar visām iesaistītajām pusēm, nodrošināja krīzes komunikāciju, izstrādāja īpašo atbalsta mehānismu krīzē nonākušajiem, strādāja brīvdienās un ārpus normālā darba laika, lai nodrošinātu individuālos aizsardzības līdzekļus.

Министр благосостояния Латвии Рамона Петравича  - Sputnik Latvija
Iniciatīvas 200 miljonu vērtē: LM atbild sociālā nodrošinājuma sistēmas kritiķiem

Neviens neapšauba Labklājības ministrijas darbinieku ieguldījumu krīzes pārvarēšanā, tomēr uzmanību piesaista kopējā piemaksu summa 415 valsts sociālās aprūpes centru darbiniekiem un summa 40 ministrijas darbiniekiem. Tās atšķiras tikai par trim tūkstošiem eiro.

Tātad Labklājības ministrijai vidējā piemaksa ir 678 eiro, bet sociālās aprūpes centrā - 73 eiro. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā - 190 eiro.

Lai arī ministrija informēja, ka piemaksas labklājības nozarē svārstās no 5 līdz 30% no darba algas, žuirnālistu rīcībā nonāca dokuments, kurā precīzāk minēts, ka sociālās aprūpes centros piemaksas rēķinātas 5‒20% apmērā, bet Labklājības ministrijā - 10 līdz 30 procentu apmērā.

Ziņu lente
0