Politika

Bundestāgs: "Ziemeļu straumes 2" iespējamā apturēšana ir liela kļūda

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas kanclere Angela Merkele uzskata, ka "Ziemeļu straumes 2" jautājumi un Navaļnija lieta ir jāizskata atsevišķi.

RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Vācijas Bundestāga Ekonomikas un enerģētikas komitejas priekšsēdētājs Klauss Ernsts paziņoja, ka gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbu apturēšana, ņemot vērā situāciju ar Alekseju Navaļniju, novedīs pie Krievijas un Vācijas enerģētiskās sadarbības pārtraukšanas, un tā būs liela kļūda, vēsta RIA Novosti.

Politiķis atzīmēja, ka atteikšanās no gāzesvada celtniecības kaitēs Vācijas valdības reputācijai, turklāt projekta operators var pieprasīt zaudējumu kompensāciju. "Es uzskatu to par kļūdainu, kaitīgu, kā arī Vācijas un Eiropas interesēm neatbilstošu," akcentēja deputāts intervijā avīzei Die Welt.

Рассмотрение административного дела в отношении Алексея Навального в Симоновском суде - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kopā ar Navaļniju Vācija saņēmusi "netīro bumbu": zaudējumi būs milzīgi

Vienlaikus Ernsts, Kreisās partijas pārstāvis Bundestāgā, aicināja Maskavu informēt Vāciju un Eiropu par rezultātiem, kādus devusi Navaļnija lietas izmeklēšana, un piebilda, ka arī Vācijas valdības pienākums ir "pārskatāmi" sniegt informāciju.

Iepriekš Vācijas kanclere Angela Merkele norādīja, ka "Ziemeļu straumes 2" jautājumi un Navaļnija lieta ir jāizskata atsevišķi. Tomēr vairāki politiķi Vācijā aicinājuši apstādināt vai pat pārtraukt projektu "Ziemeļu straume 2".

Vienlaikus izskan arī nosvērtāks viedoklis. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs tāpat akcentēja, ka projekts "Ziemeļu straume 2" ir komerciāls, tas tiek īstenots visa Eiropas kontinenta enerģētiskās drošības interesēs, un dažu Vācijas politiķu aicinājumi apturēt to, ņemot vērā incidentu ar Navaļniju, ir emocionāli izteikumi, kuru pamatā nekādu faktu nav. Viņš piebilda, ka Kremlis nesaskata "Ziemeļu straumes 2" bloķēšanas riskus: uz katru patlaban izskanējušo aicinājumu apturēt projektu skan divi izteikumi par tādu aicinājumu absurdu.

Situācija ar Navaļniju

Krievijas Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā, kad viņam kļuva slikti lidmašīnā. Pēc izmeklēšanas mediķi diagnosticēja vielmaiņu traucējumu, kura rezultātā strauji krities cukura līmenis asinīs. Pagaidām nav zināms, kāds bijis tā iemesls, taču nekādas indes pacienta urīnā un asinīs netika atrastas pēc analīzēm trijās neatkarīgās laboratorijās.

Vēlāk Navaļnijs tika pārvests uz Vāciju. Aizvadītajā nedēļā Vācijas valdība paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais saindēts ar vielu no kaujas vielu grupas "Novičok".

Немецкие медики везут Алексея Навального в клинику Шарите, Берлин - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai "Novičok" izšķirs "Ziemeļu straumes 2" likteni?

Jau Navaļnija hospitalizācijas dienā pārbaudes sāka prokuratūra un policija. Krievijas vēstniecība Vācijā norādīja, ka gaida no Vācijas varasiestādēm operatīvu atbildi uz Ģenerālprokuratūras pieprasījumu par tiesiskās palīdzības sniegšanu lietā. Krievija ir ieinteresēta un vēlas noskaidrot situāciju, taču šim nolūkam nepieciešama informācija no Vācijas, kas pagaidām nav saņemta, konstatēja prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Incidentā ar Navaļniju sākta izmeklēšana de facto. Ja tiks fiksēta indīgās vielas esamība, izmeklēšana tiks ierosināta arī de iure,teica Peskovs, atbildot uz žurnālistu jautājumiem. Pirmdien Berlīnes klīnika Charite, kurp Krievijas valstspiederīgais nogādāts ārstēšanai, vēstīja, ka Navaļnija stāvoklis ir uzlabojies, viņš atmodināts no komas.

Ziņu lente
0