Boriss Džonsons pastāstīja par tirdzniecības darījuma noslēgšanu ar ES

© Sputnik / Алексей Филиппов / Pāriet pie mediju bankasВстреча глав МИД РФ и Великобритании С. Лаврова и Б. Джонсона
Встреча глав МИД РФ и Великобритании С. Лаврова и Б. Джонсона - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai 2021. gadā īstenotu tirdzniecības darījumu par brīvo tirdzniecību starp Lielbritāniju un ES, atbilstošā vienošanās jāpanāk pirms Eiropas Padomes sēdes 15. oktobrī.

RĪGA, 8. septembris – Sputnik. Lielbritānijai un Eiropas Savienībai ir laiks līdz 15. oktobrim, lai vienotos par tirdzniecības darījumu pēc Brexit. Pretējā gadījumā vienošanās netiks noslēgta, un sekojas abu pušu tālāko tirdzniecisko attiecību stingrais scenārijs. Par to liecina Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona paziņojums pirms Londonas un Briseles pārrunu noslēguma posma sākuma, kas norit Londonā, vēsta RIA Novosti.

Lai 2021. gadā īstenotu tirdzniecības darījumu par brīvo tirdzniecību starp Lielbritāniju un ES, atbilstošā vienošanās jāpanāk pirms Eiropas Padomes sēdes 15. oktobrī.

Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM komentēja Lielbritānijas ziņojumu par "KF iejaukšanos"

"Ja līdz tam brīdim mēs nevarēsim vienoties, nedomāju, ka noslēgsim vienošanos par brīvo tirdzniecību, um mums tas būs jāpieņem un jādodas tālāk," konstatēja Džonsons.

Ja darījums netiks noslēgts, Lielbritānijas un ES tirdznieciskās attiecības no 2021. gada 1. janvāra turpināsies tāpat kā patlaban – starp ES un Austrāliju.

"Es gribu absolūti skaidri paziņot: kā jau mēs teicām pašā sākumā, tas būtu labs rezultāts Lielbritānijai," paskaidroja Džonsons.

Premjerministrs akcentēja, ka Lielbritānijas valdības prioritāte ir savas valsts likumu, noteikumu un zvejas kontrole: "Mēs varēsim brīvi noslēgt tirdzniecības darījumus ar visām pasaules valstīm. Un rezultātā mūs gaida uzplaukums."

Vienlaikus Lielbritānija neatsakās apspriest sadarbību ar ES arī pēc pārrunu izgāšanās. "Mēs būsim gatavi atrast saprātīgus risinājumus praktiskos aspektos, piemēram, jautājumā par aviosatiksmi, kravas pārvadājumiem vai zinātnisko sadarbību, ja ES to vēlēsies. Mūsu durvis nekad nebūs slēgtas, mēs tirgosimies kā draugi un partneri – tikai bez vienošanās par brīvo tirdzniecību," paskaidroja politiķis.

Дуло самоходной гаубицы - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvija var panākt Eiropas attīstītās valstis. Neuzmanības dēļ

Lielbritānijas valdība apņēmusies saspringti strādāt pie pārrunām par tirdzniecības darījumu ar ES, tomēr nepieļaus kompromisu "par to, ko tas nozīmē – būt neatkarīgai valstij".

Iepriekšējā pārrunu posma gaitā puses nespēja vienoties par jautājumiem, kas skar zvejniecību. Pusēm radās domstarpības par zvejas zonu robežām.

Lielbritānija izstājās no ES 31. janvārī. Līdz šī gaa beigām ilgs pārejas periods, kurā puses cenšas vienoties par savu tālāko attiecību modeli.

Šajā laikā uz valsti attiecināti ES noteikumi, taču tā nepiedalās lēmumu pieņemšanā savienībā un nodrošina iemaksas ES kopējā budžetā. Ja puses nevarēs vienoties līdz gada beigām, viņu attiecībās iestāsies "stingrais" formāts.

Ziņu lente
0