Viedoklis

ASV gatavo krāsaino revolūciju. Baidenu grib pataisīt par Tihanovsku

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasДжозеф Байден
Джозеф Байден - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tikai pirms pāris mēnešiem, kad Džo Baidena reitingi stabili pieauga un tagadējā prezidenta rādītāji atpalika, amerikāņu elitē valdīja miers un pašpārliecība.

Taču pēdējo nedēļu tendences (it īpaši prezidenta vēlēšanās svarīgākajis štatos) radījušas virkni priekšnesumu un rakstu, kuros jūtams: tuvojas panika. Nonācis tiktāl, ka amerikāņiem iegalvo, cik kaitīgi un pat bīstami ir ticēt balsošanas rezultātiem, ko tradicionāli izsludinās naktī pēc vēlēšanām, portālā RIA Novosti stāsta Vladimirs Korņilovs.

Daudzus šokēja Hilarijas Klintones aicinājums Baidenam neatzīt sakāvi, ja tiks izsludināta Trampa uzvara. "Nekādos apstākļos," viņa kategoriski pieprasīja. Tātad arī gadījumā, ja viņš nopietni atpaliks no pašreizējā prezidenta. Tas taču ir atklāts aicinājms sākt krāsaino revolūciju! 

Вывеска Голосовать здесь на двери во время голосования на промежуточных выборах в США - Sputnik Latvija
Politika
ASV gatavojas valsts apvērsumam pēc vēlēšanām

Tādu aicinājumu nevar uzskatīt tikai par emocionālu uzliesmojumu, nostalģiju par zaudēto uzvaru pirms četriem gadiem. Klintones aicinājuma pamatā ir Demokrātiskās partijas vadošo ekspertu pētījumi. Piemēram, pērn izveidotās grupas Transition Integrity Project (TIP) apjomīgais pārskats. Tajā aktīvi strādāja arī Džons Podesta, Baltā nama aparāta vadītājs Bila Klintona administrācijā un Hilarijas Klintones priekšvēlēšanu kampaņas vadītājs 2016. gadā.

Augustā publicētais pārskats ir veltīts vēlēšanu rezultātu scenārijiem, ieskaitot variantu, kurā Baidena un Trampa rezultāti atšķiras vien nenozīmīgi, kā arī viena kandidāta nepārprotamu uzvaru. Podesta un Co secinājums ir sekojošs: "Elektorālās nakts koncepcija vairs nav precīza un patiesībā pat bīstlama. (..) Uzvarētājs var palikt nezināms (un mēs domājam, ka tā, visdrīzāk, būs) "elektorālajā naktī" līdz brīdim, kamēr oficiālās personas turpinās skaitīt balsis pa pastu". Īsāk sakot, Demokrātiskās partijas eksperti aicina vēlētājus: ja naktī pēc vēlēšanām televizorā ieraudzīsiet, ka uzvarējis Tramps, neticiet savām acīm!

To pašu stāsta citi ar demokrātiem saistītie analītiķi. Piemēram, grupa Hawkfish, ko finansē Ņujorkas bijušais mērs un neveiksmīgais prezidenta kandidāts Maikls Blumbergs, izstrādājusi scenāriju "Sarkanā mirāža" – atbilstoši republikāņu krāsām kartē. Tas paredz, ka 3. novembra naktī tiks pasludināta Trampa totāla uzvara lielākajā daļā štatu (pētnieki pieļauj, ka starpība sasniegs 408 elektorālo vēlētāju balsis pret 130). Taču pie tam Hawkfish vadītājs Džošs Mendelsons apgalvo: tā būs "mirāža", patiesībā uzvarēs Baidens. Jau līdz 10. novembrim, pēc analītiķa domām, būs 334 pret 204 par labu demokrātam.

Кандидат в президенты от Демократической партии, бывший вице-президент Джо Байден целует свою внучку Финнеган Байден во время предвыборного выступления, 2020 год - Sputnik Latvija
Krievijas Valsts dome uzskata Baidena apsūdzības pret Krieviju par ieganstu agresijai

Demokrātu analītiķu pārsteidzošā slēdziena pamatā ir pārliecība, ka līdz 40% vēlētāju balsos pa pastu. Dažādi pētījumi rāda, ka amerikāņi vēlēšanu iecirkņos pārsvarā atbalstīs Trampu. Emerson College sociologu nesenā analīze lika secināt, ka šajā kategorijā rezultāts būs 57:37 par labu tagadējam prezidentam. Toties vēlētāji, kas nolēmuši sūtīt biļetenus pa pastu, pārsvarā (67% pret 28%) atbalstīs Baidenu. Mendelsons uzskata, ka vēlēšanu naktī, kad visi telekanāli ziņos par rezultātiem katrā štatā, tiks saskaitīti tikai 15% balsu aploksnēs. Un Baidena pārsvars parādīsies dažas dienas vēlāk.

Šie skaitļi uzskatāmi rāda, kāpēc Tramps aktīvi cīnās pret tādu balsošanas paņēmienu un pastāvīgi akcentē, ka tas paver milzu iespējas falsifikācijām. Toties demokrāti un mediji, kas viņus atbalsta (lielākā daļa galveno plašsaziņas līdzekļu Amerikā), stūrgalvīgi noraida visus prezidenta argumentus un pūlas pierādīt, ka balsošana pa pastu ir absolūti drošs pilsoņu gribas izpausmes paņēmiens. Atgādināsim, ka šie paši mediji pavasarī apgalvoja pretējo par vēlēšanām Polijā, kur valdošā partija mēģināja organizēt balsošanu ar tādu "drošu" paņēmienu.

Tamlīdzīgu scenāriju popularizācija liecina, ka demokrāti sākuši aktīvu sabiedriskās domas apstrādes kampaņu ar mērķi pārliecināt savu tautu, ka Trampa iespējamai uzvarai nevajag ticēt, ja par to stāstīs televīzijā. Pie tam nav svarīgi, cik pārliecinoša tā būs. Sak, pēc dažām dienām/nedēļām mēs saskaitīsim vajadzīgo, lai maksā ko maksādams.

День независимости США - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV superierocis pavērsts pret pašu pilsoņiem. Kas no tā iznācis?

Demokrātiskās partijas analītiķi to izklāsta atklāti un dala norādījumus amerikāņu medijiem, kā atspoguļot vēlēšanas. Piemēram, iepriekš pieminētajā TIP pārskatā ir sekojoša nostādne: "Medijiem ir publiski jāapstrīd prezidenta Trampa paziņojumi par krāpšanos, ieskaitot izteikumus par to, ka balsošana pa pastu ir krāpnieciska." Lūk, kāda opozīcijas norāde, ko, spriežot pēc materiālu virknes CNN un The New York Times, žurnālisti centīgi izpilda.

Līdztekus aicinājumiem atteikties no vēlēšanu rezultātu izsludināšanas vēlēšanu naktī, Podesta kopā ar savu kompāniju ir izstrādājuši arī ieteikumus Trampa viennozīmīgas uzvaras gadījumam. Pats par sevi saprotams, nav ne runas par to, ka Baidena komanda varētu atzīt sakāvi. Scenārijs paredz balsu atkārtotu skaitīšanu vairākos svarīgākajos štatos, pret Trampu vērstu nekārtību provocēšana un pat atklāta nepakļaušanās dažos valsts rietumu reģionos (Kalifornija, Oregona, Vašingtona). TIP analītiķi uzskata, ka šo protestu rezultātā nāks prasība izsludināt par diviem jauniem štatiem Kolumbijas apgabalu un Puertoriko (tie ir demokrātu rokās), sadalīt Kaliforniju piecos štatos un nodrošināt Demokrātiskās partijas absolūtu pārsvaru nākamajā Senātā, kā arī faktiski atņemt republikāņiem pat teorētiskas uzvaras izredzes gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Tas var novest tiktāl, ka nākamā gada 6. janvāri, kad ASV Kongresam ir jāsaskaita un jāapstiprina elektoru balsis, Pārstāvju palāta pretēji oficiālajam rezultātām par uzvarētāju izsludinās Džo Baidenu. Tas būs tāds Svetlanas Tihanovskas variants amerikāņu gaumē. Tādos apstākļos inaugurācijas dienā valsts var palikt bez leģitīma prezidenta un virspavēlnieka. "Nav saprotams, kā tāda scenārija apstākļos izturēsies armija," konstatēja pārskata autori. Tas jau ir caurspīdīgs mājiens par iespējamo militāro apvērsumu ASV.

Tā nav nekāda fantastika no sērijas "Pie mums tas nav iespējams", ne arī kaut kāda aprobežota "dīvāna eksperta" murgi. Tie ir Demokrātiskās partijas vadošo ekspertu komandas slēdzieni un ieteikumi, kas pārstāv šī politiskā spēka visīstāko eliti.

Флаг США - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV: pietiek ekonomisko karu ar pasauli. Karosim pa īstam

Nav nekāds brīnums, ka viņu oponenti jau konstatē: Demokrātiskās partijas elite gatavo krāsaino revolūciju ASV. Vietnes The National Pulse galvenais redaktors Rahims Kasams novilka paralēles starp Klintones komandas pašreizējo taktiku un Vašingtonas elites soļiem ārējā arēnā, kad tā "kurināja karu pret ievēlētajiem līderiem un demokrātisko leģitimitāti visā pasaulē".

"Tagad viņi gatavojas darīt to pašu šeit, Savienotajās Valstīs, - krāsaino revolūciju Amerikā. (..) Amerikas Demokrātiskā partija organizē sazvērestību ar mērķi noliegt vēlēšanu rezultātus un iegrūst valsti tāda mēroga haosā, kura fonā Portlenda atgādinās bērnu spēlītes," secināja Kasams.

Pārsteidzošākais ir tas, ka arī šajā situācijā par visu vaino krievus. Piemēram, ASV Iekšējās drošības ministrijas nesenajā  biļetenā teikts, ka Krievija, nevis amerikāņu politiķi pūlas graut uzticēšanos gaidāmo prezidenta vēlēšanu rezultātam, it īpaši balsošanai pa pastu. Tas ir, "viltīgie krievi" vada Trampu, kad viņš brīdina par gaidāmajām falsifikācijām. Pie viena krievi vada arī Demokrātiskās partijas eliti, kas atklāti iesaka amerikāņiem neticēt saviem acīm, kad parādīsies vēlēšanu rezultāti. Patiešām, sankcijas būs garantētas. Krievijai gan tā jau ir ierasta lieta.

Ziņu lente
0