Latvija atteiksies no pasaules čempionāta hokejā Rīgā, ja tas notiks arī Minskā

© REUTERS / Maxim ShemetovБолельщик сборной Латвии на ЧМ по хоккею
Болельщик сборной Латвии на ЧМ по хоккею - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas hokeja federācijas vadība aicina nespert pārsteidzīgus soļus un nesaistīt sportu ar politiku, taču valdība jau nosūtījusi Starptautiskajai Ledus hokeja federācijasi vēstuli, draudot atsaukt savas partnervalsts garantijas pasaules hokeja čempionātam.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Latvijas atteiksies no pasaules čempionāta hokejā Rīgā, ja tas notiks arī Baltkrievijā. Par to liecina vēstule, ko valdība nosūtījusi Starptautiskajai Ledus hokeja federācijai, vēsta raidījums Nekā personīga.

Latvijas politiķi vieni no pirmajiem pauda neapmierinātību ar notikumiem Baltkrievijā. Gandrīz vienlaikus ar aizliegumu iebraukt Latvijā Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko un 29 valsts amatpersonām tika sastādīta vēstule SLHF par gaidāmo pasaules čempionātu hokejā, ko nākamgad vajadzētu uzņemt Rīgai un Minskai.

Хоккей. Чемпионат мира. Матч Германия – Латвия - Sputnik Latvija
Baltkrievija ir gatava sarīkot PČ-2021 hokejā arī bez Latvijas

Vēstulē teikts:

"2020. gada 9. augustā Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas neatbilda Baltkrievijas starptautiskajām saistībām un pasaulē atzītiem demokrātijas principiem, un tiesiskuma normām, un tās nebija brīvas un godīgas. Baltkrievijas varasiestāžu rīcība, ar represijām un vardarbību vēršoties pret pilsoniskās sabiedrības locekļiem un neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, pārkāpj starptautiski atzītās cilvēktiesību normas un demokrātijas principus un, Latvijas Republikas valdības ieskatā, nav savienojamas ar IIHF vērtībām un attiecīgi arī nav savienojamas ar 2021. gada IIHF pasaules čempionāta galvenā rīkotāja statusu.

Ievērojot minēto, Latvijas Republikas valdības vārdā aicinu 2021. gada IIHF pasaules čempionāta galvenā rīkotāja statusu piešķirt kādai citai valstij.

Ja cilvēktiesību un brīvību situācija Baltkrievijā nemainīsies  un no IIHF nesekos atbilstoši lēmumi, Latvijas Republikas valdība var lemt par garantiju atsaukšanu 2021. gada IIHF pasaules čempionāta organizēšanai."

Vienlaikus Latvijas Hokeja federācijas vadība aicina nerīkoties pārsteidzīgi un nošķirt sportu no politikas. LHF vadītājs Aigars Kalvītis, kam ir plaša darba pieredze politikā (lauksaimniecības un ekonomikas ministrs, no 2004. līdz 2007. gadam – valsts premjerministrs), uzskata, atteikšanās uzņemt pasaules čempionātu sagras Latvijas autoritāti hokeja pasaules acīs. Tāds notikums kā pasaules čempionāts hokejā valstī nav noticis jau 15 gadus, un, valstij no tā atsakoties, nebūs gaidāms vēl piecpadsmit gadus.

Ziņu lente
0