Čehijas prezidentu pārsteidz plāni saistīt Navaļnija lietu ar "Ziemeļu straumi 2"

© Photo Nord Stream 2 / Thomas EugsterТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Čehijas prezidents konstatēja, ka jautājums par Navaļniju ne mazākajā mērā nav saistīts ar "Ziemeļu straumi 2", un šajā situācijā izmeklēšanā jāpiedalās visām pusēm.

RĪGA, 7. setembris – Sputnik. Čehijas prezidentu Milošu Zēmanu pārsteiguši vairāku rietumvalstu politiķu centieni saistīt Alekseja Navaļnija lietu ar gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbiem. Pie tam viņš uzskata, ka visas puses ir ieinteresētas noskaidrot patiesību, vēsta Sputnik Lietuva.

"Es domāju, ka šajā situācijā (ar Navaļniju) ir, ko paskaidrot. Visas puses, ieskaitot Krieviju, ir ieinteresētas, lai incidents tiktu rūpīgi izskaidrots. Pretējā gadījumā tas visiem radīs zaudējumus," Zēmans konstatēja CNN Prāgas telekanāla Prima News ēterā.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Bloomberg uzzinājusi, kāds ir Merkeles viedoklis par projektu "Ziemeļu straume 2"

Pie tam Čehijas prezidents pauda pārsteigumu par dažu valstu politiķu mēģinājumiem saistīt incidentu ar Navaļniju un gāzesvada Nord Stream 2 pabeigšanu. "Es neredzu nekā kopīga minētajam incidentam ar gāzesvadu "Nord Stream 2". Vācija un Krievija ir vienojušās par tā būvi, tas ir abu valstu interesēs," Zēmana teikto citēja RIA Novosti.

Iepriekš Vācijas kanclere Angela Merkele norādīja, ka "Ziemeļu straumes 2" jautājumi un Navaļnija lieta ir jāizskata atsevišķi. Tomēr vairāki politiķi Vācijā aicinājuši apstādināt vai pat pārtraukt projektu "Ziemeļu straume 2".

Vienlaikus izskan arī nosvērtāks viedoklis. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs tāpat akcentēja, ka projekts "Ziemeļu straume 2" ir komerciāls, tas tiek īstenots visa Eiropas kontinenta enerģētiskās drošības interesēs, un dažu Vācijas politiķu aicinājumi apturēt to, ņemot vērā incidentu ar Navaļniju, ir emocionāli izteikumi, kuru pamatā nekādu faktu nav.

Zēmans uzskata, ka ASV valsts sekretāra Maika Pompeo mēģinājumi nesenās vizītes laikā Čehijā ieteikt vietējiem politiķiem nesadarboties ar Krieviju un Ķīnu tādās stratēģiskās sfērās, kā atomenerģētika, ir vērtējami kā "pārdroši".

"Es to uzskatu par pārdrošību. Es atgādināju Pompeo kungam, ka mēs (Čehija – red.) esam suverēna valsts un paši risinām tādus jautājumus, kā, piemēram, kādu valstu firmu dalība iepirkumā (par AES jaunā energobloka celtniecību). Iepirkumā uzvarēs tas, kurš iesniegs labāko piedāvājumu," teica Zēmans.

Немецкие медики везут Алексея Навального в клинику Шарите, Берлин - Sputnik Latvija
Krievijas speciālisti piedāvā vācu ārstiem kopīgi izanalizēt Navaļnija veselības stāvokli

20. augustā lidmašīna, kurā Navaļnijs devās no Tomskas uz Maskavu, veica ārkārtas nosēšanos Omskā tāpēc, ka opozicionāram kļuva slikti. Viņš tika nogādāts ātrās palīdzības slimnīcā, un reģionālā Veselības ministrija informēja, ka pacients atrodas reanimācijā. Navaļnija preses sekretāre Kira Jarmiša iepriekš izteica pieņēmumu, ka Navaļnijam ir toksiska saindēšanās. Omskas mediķi nekonstatēja nekādas indes vai to pēdas pacienta asinīs un urīnā. Slimnīcas galvenais ārsts pastāstīja žurnālistiem, ka par galveno darba diagnozi uzskata vielmaiņas traucējumus, kas radījuši krasu cukura satura krišanos asinīs.

Pēc Krievijas un Vācijas ārstu konsīlija un Navaļnija stāvokļa stabilizēšanas tuviniekiem tika dota atļauja nogādāt viņu Vācijā.

Dažas dienas pēc blogera pārvešanas uz Vāciju valdība, atsaucoties uz kara mediķiem, apgalvoja, ka viņš esot "saindēts" ar substanci no militāro vielu grupas "Novičok". Kremlis šajā kontekstā norādīja, ka Berlīne nav informējusi Maskavu par saviem slēdzieniem. Ām akcentēja, ka Krievijas gaida Vācijas atbildi uz oficiālo pieprasījumu par situāciju.

Krievijas ārsti ieteica vācu mediķiem veidot kopīgu ekspertu grupu, lai izpētītu Navaļnija stāvokli. Atbilde vēl joprojām nav saņemta.

Jau Navaļnija hospitalizācijas dienā pārbaudes sāka prokuratūra un policija. Krievijas vēstniecība Vācijā norādīja, ka gaida no Vācijas varasiestādēm operatīvu atbildi uz Ģenerālprokuratūras pieprasījumu par tiesiskās palīdzības sniegšanu lietā. Krievija ir ieinteresēta un vēlas noskaidrot situāciju, taču šim nolūkam nepieciešama informācija no Vācijas, kas pagaidām nav saņemta, konstatēja prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Немецкие медики везут Алексея Навального в клинику Шарите, Берлин - Sputnik Latvija
Viedoklis
Vai "Novičok" izšķirs "Ziemeļu straumes 2" likteni?

Incidentā ar Navaļniju sākta izmeklēšana de facto. Ja tiks fiksēta indīgās vielas esamība, izmeklēšana tiks ierosināta arī de iure,teica Peskovs, atbildot uz žurnālistu jautājumiem.

Baltkrievijas valsts televīzijas kanāls pagājušās nedēļas nogalē publicēja, domājams, izlūkdienesta pārtvertas Berlīnes un Varšavas sarunas audioierakstu par Navaļnija "saindēšanu". Par Vācijas pārstāvi audioierakstā nosauktais norāda, ka "saindēšanas" apstiprinājums nav tik svarīgs – karā "visas metodes ir labas". Krievijas prezidenta preses sekretārs norādīja, ka Federālais drošības dienests noteikti informēs prezidentu Vladimiru Putinu par slēdzieniem jautājumā par Minskas nodoto ierakstu, no kura izriet: paziņojumi par Navaļnija saindēšanu ir falsificēti.

Ziņu lente
0